Χρηματιστήριο: Θετικό πρόσημο λόγω Βακάκη και Δαυίδ…

Από τις 3 Φεβρουαρίου η αγορά δεν καταφέρνει να επανέλθει πάνω από τις 920 μονάδες, τη στιγμή που η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου καταρρίπτει το ένα ρεκόρ ιστορικών χαμηλών μετά το άλλο, αγγίζοντας το 0,925% σήμερα, και οι ξένες αγορές -και ειδικά η Wall Street- κινούνται σε νέα υψηλά.

Οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώνονται κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ και η έλλειψη βάθους και καταλυτών αντί να δημιουργήσουν προϋποθέσεις στέρεας ανόδου, βυθίζουν την αγορά στην εσωστρέφεια.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 920

μονάδες και με κέρδη 0,29%.

Τόσο εκτός κλίματος είναι η εγχώρια κεφαλαιαγορά που ακόμα και το νέο της βελτίωσης των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2020, δεν ήταν αρκετή για να αλλάξει το κλίμα. Δεν ήταν τόσο η βελτίωση του ποσοστού στο 2,4% από 2,3% στην έκθεση του φθινοπώρου, όσο τα σχόλια που συνοδεύουν την εκτίμηση. Μεταξύ άλλων, αναγνωρίζεται για πρώτη φορά η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, που, όμως, τα διεθνή χαρτοφυλάκια προσπερνούν.

Το αν ο δείκτης την Πέμπτη έγραψε θετικό πρόσημο οφείλεται σε δύο χαρτιά: στην Coca Cola, που ανακοίνωσε αποτελέσματα σύμφωνα με αυτά που περίμενε η αγορά, δίδοντάς της κέρδη 2,68%, στα 34,10 ευρώ, ενώ έγραψε υψηλό και στα 34,88, και στην Jumbo που έκλεισε με άνοδο 3,24%, στα 19,10 ευρώ.

Κέρδη πάνω από 1% για τον ΟΤΕ και την Μότορ Όιλ και λιγότερο σε Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ/Τέρνα.

Οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο ανήλθαν σε 1,5%, με την Πειραιώς να καταγράφει τις περισσότερες, 2,2%, στα 3,11 ευρώ.

Τα τεχνικά σενάρια παραμένουν και θέλουν την αντίσταση πάνω από τις 928 μονάδες. Όμως, με τις ξένες αγορές σε διόρθωση την Πέμπτη και χωρίς καταλύτες, ειδικά ως προς το μέτωπο των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων, το πιθανότερο σενάριο είναι το Χ.Α. να βράζει στο ζουμί του, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Από εκεί και πέρα, πιέσεις βγήκαν στη Μοτοδυναμική παρά το γεγονός ότι πουλήθηκε το 5,6% του μετοχικού κεφαλαίου, με την μετοχή να κλείνει στο 1,53 ευρώ.

Πιέσεις για τον Μυτιληναίο 2,13%, στα 9,20 ευρώ, ενώ αντίδραση 2,89% βγήκε για την Lamda, στα 8,2 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα