Κωνσταντίνος Μασσέλος: Εντός του έτους η δημοπρασία του φάσματος για το 5G

Στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς επισημαίνουν πάντως ότι οι ημερομηνίες για τη δημοπρασία του 5G είναι οριακές και αν σύντομα δεν κλείσει η προαναφερόμενη εκκρεμότητα ο διαγωνισμός θα χρειασθεί να μεταφερθεί για τον Ιανουάριο του επομένου έτους.

«Λεπτομέρειες» χαρακτήρισε τις εκκρεμότητες που απομένουν προκειμένου η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να προκηρύξει τη δημοπρασία για

τις συχνότητες ανάπτυξης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κωνσταντίνος Μασσέλος, μιλώντας χθες στη βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις».

Όπως είπε «έχουμε ολοκληρώσει δύο γύρους διαβουλεύσεων για τη δημοπρασία του φάσματος, για τα δίκτυα 5ης γενιάς και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην ανακοίνωση της δημοπρασίας. Απομένουν κάποιες λεπτομέρειες και θα ξεκινήσουμε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε δεσμευτεί εντός του έτους 2020 για τη δημοπρασία του φάσματος».

Η βασικότερη εκκρεμότητα αφορά τη σύμβαση που πρέπει να υπογραφεί μεταξύ του δημοσίου και συγκεκριμένα της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) και της Rural Connect (εταιρεία την οποία ελέγχει η Intrakat) η οποία έχει αναπτύξει δίκτυο σταθερής ασύρματης πρόσβασης στην Κεντρική Ελλάδα και πρέπει να μετακινηθεί από την ζώνη των 3,6 και 3,7 GHz που είναι σήμερα, στη ζώνη των 3,4 GHz. Η νέα σύμβαση εξετάζεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αφού δώσει το πράσινο φως το ανώτατο δικαστήριο θα πρέπει να υπογραφτεί από την Rural Connect. Έχει προηγηθεί η ψήφιση νόμου βάσει του οποίου η ζώνη των 3,4 έως 3,8 GHz θα διατεθεί για την ανάπτυξη του 5G καθώς και μελέτη για το ποσό που θα πρέπει να αποζημιωθεί ο σημερινός κάτοχος των συχνοτήτων (6,4 εκατ. ευρώ) το οποίο θα καταβάλουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που πάρουν τις συχνότητες (δηλαδή οι Cosmote, Vodafone και Wind).

Στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς επισημαίνουν πάντως ότι οι ημερομηνίες για τη δημοπρασία του 5G είναι οριακές και αν σύντομα δεν κλείσει η προαναφερόμενη εκκρεμότητα ο διαγωνισμός θα χρειασθεί να μεταφερθεί για τον Ιανουάριο του επομένου έτους.

Αναφορικά με το 5G ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ κλήθηκε επίσης να απαντήσει στη Βουλή και σε ερώτημα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως για τις προτεραιότητες της δημοπρασίας. Ο κ. Μασσέλος μίλησε για ένα «σύνθετο στόχο» που δεν εστιάζει μόνον στην αύξηση των εσόδων για το κράτος. Επεσήμανε ότι επιδιώκεται να εξασφαλιστούν οι συνθήκες για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του δικτύου νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας σε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο, καθώς και η γρήγορη κάλυψη της χώρας.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα