Κλείσιμο θέσεων ενόψει 2020 από τους ξένους και αλλαγές στους δείκτες, βυθίζουν την Λεωφόρο Αθηνών

Ξύλο με το… «καλημέρα σας» στην Λεωφόρο Αθηνών. Για λόγους που συνδέονται καθαρά με δεύτερες σκέψεις των επενδυτών σε μία αγορά, που, τουλάχιστον σε επίπεδο γενικού δείκτη αποκομίζουν κέρδη σχεδόν 44% και 100% σε ορισμένες μετοχές, όπως οι τράπεζες.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έπειτα από μιάμιση ώρα συναλλαγών δείχνει να έχει πολύ δρόμο μπροστά του την Τρίτη, αφού επαναλαμβάνεται το σκηνικό του περασμένου μήνα. Με τη διαφορά όμως, ότι τον Νοέμβριο παραδοσιακά οι ξένοι διαχειριστές όχι απλώς

κλείνουν, αλλά επιτείνουν και μάλιστα με ένταση το κλείσιμο των βιβλίων τους αναδιαρθρώνοντας χαρτοφυλάκια, λίγο πριν από το κλείσιμο της χρονιάς. Άλλωστε, η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE είναι κάτι που σε τούτη τη συγκυρία αφορά στον ΟΠΑΠ, ή η μείωση της συμμετοχής του Shilchester, κάτω από 5%, εντάσσεται στην ίδια κατηγορία.

Το Χ.Α. με αυτή την τακτική που ακολουθούν οι ξένοι και μάλιστα ανήκοντας στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, υφίσταται τους κραδασμούς πιο έντονα, ξεκόβοντάς το από τα καλά νέα που συμβαίνουν στο εξωτερικό, όπως η επικείμενη συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας. Η Wall Street βρίσκεται σε νέα υψηλά, το Χ.Α. καταγράφει ισχυρά κέρδη από την αρχή του χρόνου, αλλά έχει την στάμπα της αναδυόμενης αγοράς, που σημαίνει μεταβλητότητα και απότομα σκαμπανεβάσματα.

Η ΔΕΗ υποχωρεί μεν, στα όρια των 3 ευρώ δε και με ελεγχόμενο όγκο 187 χιλιάδων τεμαχίων. Οι κραδασμοί ωστόσο, είναι εντονότεροι στις τράπεζες, με τον συγκεκριμένο δείκτη να υποχωρεί κάτω και από τις 850 μονάδες. Πάνω από 3% η πτώση στην Alpha και άνω του 2%, σε Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Νέα βουτιά στην Ελλάκτωρ, εξαιτίας του ΔΕΦΑ στην Κύπρο, πιέζοντας την μετοχή, στο 1,73 ευρώ. Αμετάβλητη η μετοχή των ΕΛΠΕ, ενόψει αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται μετά τις 5 το απόγευμα την Τρίτη και οι προσδοκίες είναι θετικές.

Από τις μετοχές που διακινούνται, 69 υποχωρούν και μόλις 16 ενισχύονται σε ένα περιβάλλον χαμηλού τζίρου και πάλι, λίγο πάνω από τα 15 εκατ. ευρώ.

The post Κλείσιμο θέσεων ενόψει 2020 από τους ξένους και αλλαγές στους δείκτες, βυθίζουν την Λεωφόρο Αθηνών appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα