Κατάρρευση στη Wall Street λόγω κορονοϊού, στο -3,43% έκλεισε ο Dow Jones – Βυθίστηκαν πετρέλαιο και χρυσός

Η επιστροφή του φόβου για την πανδημία της Covid-19, το δεύτερο κύμα της οποίας σαρώνει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προκάλεσαν γενικευμένες απώλειες για τις μετοχές στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, ακολουθώντας το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη.

Οι επενδυτές βλέπουν με ιδιαίτερη ανησυχία τις αποφάσεις των κρατών στην Ευρώπη, όπου το ένα μετά το άλλο προχωρούν σε αυστηροποίηση των μέτρων. Σήμερα, Τετάρτη, ήταν η σειρά της Γερμανίας και της Γαλλίας να προχωρήσουν

σε lockdown. Ειδικότερα, στη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ ήρθε σε συμφωνία με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων για την επιβολή μερικού lockdown σε όλη τη χώρα, από τις 2 Νοεμβρίου και μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ στο Παρίσι ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε την επιβολή γενικευμένου lockdown, στα πρότυπα του πρώτου κύματος την περασμένη άνοιξη, με απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο καταστημάτων.

Στις ΗΠΑ, τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονται σε νέα ρεκόρ, με τον μέσο όρο ανά ημέρα να πλησιάζει πλέον τα 72.000 κρούσματα και ορισμένες πολιτείες να επαναφέρουν μέτρα τοπικών lockdown, ενώ και η Κίνα ανακοίνωσε τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων το τελευταίο δίμηνο. Σε αυτό το κλίμα, ο «δείκτης φόβου» VIX ανέβηκε πάνω από το 40, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Ιουνίου.

Όλα αυτά μια εβδομάδα πριν τις Αμερικανικές Εκλογές και ενώ παραμένει το αδιέξοδο στη συζήτηση μεταξύ Δημοκρατικών και Λευκού Οίκου για το περιβόητο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας . Ο Τραμπ ξεκαθάρισε μάλιστα πως δεν θα υπάρχει νέο πακέτο πριν τις εκλογές. Σε αυτό το κλίμα, οι Αμερικανοί επενδυτές στρέφονται προς τα ομόλογα, με την απόδοση του κρατικού 10ετούς να υποχωρεί.

Στα εταιρικά αποτελέσματα των αμερικανικών εταιρειών, η Microsoft ανακοίνωσε αύξηση κερδών κι εσόδων για το τρίτο τρίμηνο, χάρη κυρίως στην εντυπωσιακή επίδοση των υπηρεσιών cloud, ενώ τη μεγάλη θετική έκπληξη έκανε η General Electric, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Παράλληλα η αγορά είχε στραμμένη την προσοχή της στην κατάθεση των επικεφαλής των μεγάλων γιγάντων της τεχνολογίας, Facebook, Alphabet (Google)και Twitter στη Γερουσία.

Στα μάκρο της ημέρας, θετικά νέα ήρθαν από τον τομέα του εμπορίου, με το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ να μειώνεται κατά 4,5% τον Σεπτέμβριο.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 942 μονάδες κλείνοντας στις 26.521,01 μονάδες με βουτιά -3,43%. Ο  S&P 500 υποχώρησε κατά 119,5 μονάδες στις 3.271,17 με απώλειες-3,52% ενώ ο τεχνολογικός  Nasdaq στις 11.004,87 μονάδες με απώλειες 426,48 μονάδες ή -3,73%.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones μόνο αυτή της ασφαλιστικής Travelers κατάφερε να βρεθεί σε θετικό έδαφος κλείνοντας μάλιστα στο εντυπωσιακό για την ημέρα +2,02%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Microsoft (-5,06%), παρά τα θετικά της αποτελέσματα. Οι 30 μετοχές έχουν υποχωρήσει συνολικά κατά 6,4%  μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, και βρίσκονται στον δρόμο για τη χειρότερη επίδοση (σε επίπεδο εβδομάδας) από τον Μάρτιο. Ο S&P 500 υποχωρεί κατά  5,6% μέχρι στιγμής για την εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq κατά 4,7%.

Απώλειες σημείωσαν και τα συμβόλαια του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές είδαν με απογοήτευση τα αποθέματα του αργού στην Αμερική να καταγράφουν πολύ μεγαλύτερη αύξηση από το αναμενόμενο την τελευταία εβδομάδα. Πλέον οι επενδυτές στρέφουν την ελπίδα τους στον τυφώνα Zeta, ο οποίος εισήλθε στον κόλπο του Μεξικού.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου Δεκεμβρίου του αμερικανικού αργού (WTI) υποχώρησε κατά 5,5% στα 37,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του συμβολαίου Δεκεμβρίου του Brent υποχώρησε κατά  3,76% στα 39,19 δολάρια το βαρέλι.

Απώλειες και για τον χρυσό, καθώς το δολάριο ενισχύθηκε, με την τιμή του συμβολαίου Δεκεμβρίου να υποχωρεί κατά -1,7% στα 1.879,20 δολάρια η ουγγιά, σε χαμηλό μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα