Κ. Χατζάκος (ΜΕΒΓΑΛ): «Σε τροχιά ανόδου πωλήσεις και EBITDA – Γιατί συμπράξαμε με τα ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ»

Μέλος της «οικογένειας» ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ έγινε πρόσφατα η ΜΕΒΓΑΛ. Η ιστορική γαλακτοβιομηχανία, η οποία ξεκίνησε πριν από 70 χρόνια αποφάσισε να ενώσεις δυνάμεις με την πρωτοβουλία και να καταστεί το 63ο μέλος της. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς η εταιρεία της οικογένειας Χατζάκου παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια παραμένει ένα ισχυρό μέγεθος στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων, με ηγετικά μερίδια

αγοράς στην Β. Ελλάδα, εξαγωγές σε περισσότερες από 35 χώρες και περίπου 600 εργαζόμενους.

Η συμμετοχή της ΜΕΒΓΑΛ αναμένεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο τη φωνή της πρωτοβουλίας και το αίτημά της για έμπρακτη στήριξη της εγχώριας παραγωγής. «Μας ενδιαφέρει να προβάλλουμε και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των αμιγώς ελληνικών επιχειρήσεων και να βάλουμε φρένο σε πρακτικές ξένων επιχειρήσεων που δυσχαιρένουν το έργο μας», σημειώνει ο αναπληρωτής οικονομικός διευθυντής και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΕΒΓΑΛ, Κωνσταντίνος Χατζάκος, εξηγώντας τους λόγους για την σύμπραξη με τα «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ».

Στους παράγοντες που μέτρησαν, επισημαίνει ο ίδιος, ήταν και τα σχέδια των ανθρώπων της πρωτοβουλίας και του επικεφαλής της, Άγη Πιστιόλα για μια δυναμική καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών στο αμέσως επόμενο διάστημα για τη σημασία στήριξης των Ελλήνων παραγωγών, αλλά και οι πιθανές συνέργειες που θα αναπτυχθούν μεταξύ των μελών.

Η απόφαση για συμπόρευση με το κίνημα ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ έρχεται σε μια καλή στιγμή για την ΜΕΒΓΑΛ. Η εταιρεία δείχνει να ανακάμπτει και να ξαναστέκεται στα πόδια της, λίγα χρόνια μετά την επιστροφή της Μαίρης Χατζάκου στα πράγματα. Με μεγάλο κόπο και ατελείωτες ώρες δουλειάς, η κατάσταση έχει αρχίσει να βελτιώνεται αν και το περιβάλλον στην εσωτερική αγορά παραμένει εξαιρετικά δύσκολο.

Η κατανάλωση, παρά τις προσδοκίες εξακολουθεί να κινείται με υποτονικούς ρυθμούς, οι οποίοι δεν αντικατοπτρίζουν την αισιοδοξία που υπάρχει στην αγορά. Παρ’ όλα αυτά, και κυρίως χάρη στις εξαγωγές, η εταιρεία καταφέρνει να αυξάνει τις πωλήσεις και την λειτουργική κερδοφορία της, και να επουλώνει τις πληγές στον ισολογισμό της. Μάλιστα, φέτος αναμένεται να ολοκληρώσει τη χρονιά με άνοδο 3% με 5% στις πωλήσεις και αύξηση πάνω από 15% στα ΕΒΙΤDA σε σχέση με πέρυσι. Υπενθυμίζεται πως το 2018, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 111,7 εκατ. ευρώ και τα EBITDAπλησίασαν τα 10 εκατ. ευρώ. 

Οι εξαγωγές φέτας και κυρίως του ελληνικού γιαουρτιού είναι αυτές που δείχνουν το δρόμο της ανάπτυξης και κάνουν τη διοίκηση να αισιοδοξεί και για τη νέα χρονιά. Ήδη, όπως λέει ο κ. Χατζάκος, οι εξαγωγές συνεισφέρουν το 35% των συνολικών πωλήσεων ενώ τονίζει πως έχουν υπογραφεί αξιόλογες συμφωνίες συνεργασίας που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη δραστηριότητα του ομίλου.

Υπογραμμίζει ωστόσο πως η πρόκληση του BREXIT αλλά και η προστατευτική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τράμπ εντείνουν τον προβληματισμό για την εξέλιξη του διεθνούς εμπορίου και τις επιπτώσεις στη ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα. Ειδικά, οι δασμοί του Τράμπ στα ευρωπαϊκά τυριά, καθιστούν όπως λέει«απαγορευτικές» τις εξαγωγές φέτας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Από την άλλη πλευρά, στα θετικά στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Χατζάκο είναι η σταθεροποίηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών στην ελληνική αγορά, ύστερα από μια μακρά περίοδο κάμψης. Ακόμη και το φρέσκο γάλα, το οποίο υπέστη τεράστιο πλήγμα αρχίζει να ανακτά τον βηματισμό του.

The post Κ. Χατζάκος (ΜΕΒΓΑΛ): «Σε τροχιά ανόδου πωλήσεις και EBITDA – Γιατί συμπράξαμε με τα ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα