Η γαλάζια και ροζ περίοδος του Πικάσο στο ΚΠΙΣΝ

Με την πρωτότυπη οπτικοακουστική εγκατάσταση Πικάσο: Γαλάζια και ροζ περίοδος επιχειρείται η ανανέωση του ενδιαφέροντος για τον κορυφαίο καλλιτέχνη του 20ου αιώνα. Αλλά και μία διαφορετική προσέγγιση στο πολυεπίπεδο έργο του.

Το οπτικοακουστικό αυτό ταξίδι εστιάζει στα πρώτα χρόνια δημιουργίας του (1900-1907), πριν από την έκρηξη του κυβισμού και φέρνει τον θεατή σε επαφή τόσο με τα διάφορα στάδια της σύνθεσης των έργων όσο και με το ιστορικό πανόραμα του Παρισιού όπου έδρασε.

Η εγκατάσταση παρουσιάζεται ως συνέχεια της έκθεσης The Young Picasso που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μπεγελιέρ (Fondation Beyeler) στην Ελβετία με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η διαδραστική, οπτικοακουστική αυτή έκθεση εξελίσσεται μέσα από multimedia εφαρμογές, με δύο τρόπους. Καταρχήν με την απτική εμπειρία των βιβλίων τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με ψηφιακά μέσα: κινούμενες εικόνες προβάλλονται όταν ο επισκέπτης ακουμπήσει συγκεκριμένα σημεία τους.

Η αφή αλλάζει τα χρώματα των έργων ή εμφανίζει κρυφά προσχέδιά τους. Μέσα από τον χάρτη του Παρισιού ξεπροβάλλουν εστιατόρια και γκαλερί αναβιώνοντας την ατμόσφαιρα της εποχής.

Ηχητικά στοιχεία συμπληρώνουν την εμπειρία της αφής και της όρασης σε μία ολοκληρωμένη αισθητική εμπειρία.

Επιπλέον, μία ταινία με δέκα κεφάλαια εξιστορεί γραμμικά τα κύρια γεγονότα που καθόρισαν τη ζωή του μεγαλοφυούς δημιουργού την πρώιμη εκείνη περίοδο μεταξύ 1900 και 1907 στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη ή στην Γκοσόλ.

Οι Δεσποινίδες της Αβινιόν τώρα ανήκουν στο MoMA

Εγκαινιάζεται παράλληλα κύκλος διαλέξεων που εξετάζει το έργο του μέσα από το ιδιαίτερο πρίσμα διαφορετικού ομιλητή κάθε μήνα.

Η μπλε ή ψυχρή περίοδος του Πικάσο χαρακτηρίστηκε από πεσιμισμό, εξπρεσιονιστικές τάσεις και ερεβώδη διάθεση -«Η ζωή» (1903) ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του. Σε αντίθεση με την πιο ζεστή ροζ ή ρόδινη φάση του που φωτίζεται με αθωότητα και φιγούρες παιδικές όπως οι αρλεκίνοι.

Για να φτάσει στο χείλος της κορυφαίας φάσης του Κυβισμού με τις Δεσποινίδες της Αβινιόν (1907) από έναν οίκο ανοχής στη Βαρκελώνη τις οποίες αναβιώνει αρχετυπικά με επιρροές από την αφρικανική παράδοση. Ίσως τον πιο γνωστό πίνακα του Πικάσο μετά την Γκερνίκα.

Πληροφορίες:

Πικάσο: Γαλάζια και ροζ περίοδος

Από τις 3 Φεβρουαρίου ως τις 31 Μαρτίου 2020

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Η πρώτη ομιλία θα πραγματοποιηθεί από τη γαλλίδα καθηγήτρια Άντρη Μιχαήλ την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στις 19.00 στον Πύργο Βιβλίων. 

Το ΚΠΙΣΝ πραγματοποιεί και μια σειρά από σχολικά προγράμματα για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, καθώς και καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες με θέμα τον Πικάσο και το έργο του. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα SNFCC.org.

Είσοδος ελεύθερη (με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ).

 

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή 13.00-22.00

Σάββατο – Κυριακή 9.00-22.00

13/04–26/04

Δευτέρα – Κυριακή 9.00-22.00

27/04–31/05

Δευτέρα – Παρασκευή 13.00-22.00

Σάββατο – Κυριακή 9.00-22.00

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα SNFCC.org και στα social media @SNFCC.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα