Η Rimowa πίσω από το hype: Πώς μεταμόρφωσε τη βαλίτσα ταξιδιού σε βασικό στοιχείο πολυτέλειας

Η Rimowa ξεπερνά τον στεγνό, αμιγώς πρακτικό σχεδιασμό αποσκευών με την υψηλή αισθητική που εμπιστεύονται οι jet setters.

Σε όλη τη συλλογή από duffles, σακίδια πλάτης και βαλίτσες, η λεπτή, εκλεπτυσμένη αισθητική της Rimowa – απόλυτα αναγνωρίσιμη από το μοναδικό, αυλακωτό κέλυφος – έχει ξεπεράσει τον συμβατό σχεδιασμό αποσκευών και πλέον είναι πολυπόθητο αξεσουάρ για απαιτητικούς ταξιδιώτες.

Ιδρύθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας το

1898 από τον βαλιτσοποιό Paul Morszeck και τον Heinrich Görtz. Να σημειωθεί ωστόσο πως η Rimowa ξεκίνησε με πρώτη της ύλη τους τους κορμούς από ξύλο.

Το 1937 όμως, μια πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανάγκασε τη Rimowa να αλλάξει την ξύλινη κατασκευή με αλουμίνιο. Ο Morszeck ανέπτυξε τότε μια σειρά από κομψές, συμπαγείς θήκες ταξιδιού από αλουμίνιο, δίνοντας έμφαση στην ανθεκτική λειτουργικότητά τους και στην εύκολη, λόγω ελαχίστου πλέον βάρους, μεταφορά τους. Αργότερα, το 1950, η Rimowa θα εισαγάγει τις εμβληματικές πλέον ραβδώσεις της, ένα μοτίβο εμπνευσμένο από το πρώτο εξ ολοκλήρου μεταλλικό επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο και ένα νεύμα στη νέα εποχή αεροδυναμικών ταξιδιωτικών αξεσουάρ. Η δεκαετία του 2000 εγκαινίασε μια ακόμη περίοδο καινοτομίας, καθώς η εταιρεία λάνσαρε θήκες από πολυανθρακικό – ένα ανθεκτικό υλικό ρητίνης, γνωστό και ως πλαστικό – ωθώντας τους ανταγωνιστές να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Για τον μέσο καταναλωτή, οι Rimowa έχουν υψηλή τιμή (μια τυπική basic αποσκευή ξεκινά από 900$ με ανοδική πορεία).

Οι πιστοί της επωνυμίας, από την άλλη πλευρά, αντιλαμβάνονται τη Rimowa ως επενδυτική αγορά – άλλωστε συνοδεύεται από εγγύηση επισκευής εφ’ όρου ζωής.

Οι jet setters έλκονται από τις σιλουέτες των σειρών Cabin, Check-In και Trunk  για την απρόσκοπτη κινητικότητά τους και το σύστημα πολλαπλών τροχών τους, ορκιζόμενοι στην ικανότητα του προϊόντος να πλοηγείται στους λαβύρινθους του εκάστοτε αεροδρομίου με εξαιρετική ευκολία και κομψότητα.

Οι επιλογές προσαρμογής και οι διάφοροι χρωματισμοί απευθύνονται επίσης σε μοντέρνους καταναλωτές που θέλουν να επιδεικνύουν ένα διακεκριμένο ταξιδιωτικό σετ.

Η Rimowa έχει διατηρήσει τη φήμη της ως προμηθευτής κομψών, εύκολων στη μεταφορά αποσκευών, που προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καταναλωτών, γράφοντας ιστορία συνέχεια με εκ νέου signature pieces σε σύγχρονη οπτική γλώσσα. Το μεγαλύτερο ατού έγκειται στις εκάστοτε συνεργασίες crossover με τον χώρο της μόδας, που εδραιώνουν την πολιτιστική της κρύπτη και τον αξιοζήλευτο κατάλογο της.

Το 2008, η Rimowa σε συνεργασία με την Off-White έκανε το ντεμπούτο μιας διάφανης χειραποσκευής, ακολουθούμενη από μια δεύτερη, με τον εμβληματικό κίτρινο ιμάντα της Off-White. Ακολούθησαν οι βαλίτσες Tomas της Supreme που παρέμειναν πιστές στο DNA και των δύο επωνυμιών, σε ολοκόκκινα και μαύρα χρώματα με λευκά γράμματα. Λίγο μετά, η σειρά Palace ερμήνευσε εκ νέου την κληρονομιά της Rimowa, μέσω μιας τυπωμένης βαλίτσας και ενός co-branded skateboard.

Αξέχαστες παραμένουν όμως και οι co-branded θήκες κοσμημάτων και ταξιδιών της Tiffany and Co., που κυκλοφόρησαν το 2023, οι οποίες περιείχαν ένα εντυπωσιακό μοτίβο με καθρέφτη εμπνευσμένο από την κοπή διαμαντιού και εσωτερικούς χώρους με βελούδινη επένδυση Tiffany Blue.

Το σβέλτο σχεδιαστικό ήθος της Rimowa ξεχωρίζει σε αυτές τις συνεργασίες, επιδεικνύοντας την ικανότητα να περιφέρεται με την ίδια ευκολία σε high όσο και σε low fashion spheres ως καμβάς για μερικές από τις πιο αξιόλογες streetwear συλλογές του σήμερα.

Και, φυσικά, δεν παραβλέπουμε τον παράγοντα των διασημοτήτων: ο φακός των φωτογράφων έχει πιάσει αμέτρητες φορές καλλιτέχνες και αθλητές (όπως η Rihanna, η Rosé, ο Roger Federer, ο Lewis Hamilton και ο Kylian Mbappé) να κρατούν έστω μία (αν όχι μάλιστα την πλήρη σειρά ως σετ) ευλαβικά.

Έτσι, ήταν απλώς θέμα χρόνου (και έγινε πραγματικότητα το 2022), η Rimowa να καθιερώσει την παρουσία της και στον κόσμο της τέχνης – κατά τη διάρκεια μιας συγκινητικής έκθεσης με τίτλο «As Seen By», η οποία πραγματοποίησε δημόσιες προβολές στη Σαγκάη, το Μαϊάμι και το Παρίσι.

Η έκθεση, στην οποία συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Devon Ojas, Sean Brown και Nicole McLaughlin, παρουσίασε συνολικά 60 έργα που επανασχεδιάζουν τη λειτουργικότητα και τη μορφή των αποσκευών Rimowa – από θήκες όμοιες με γλυπτά, μέχρι ηχεία, καρέκλες και σορτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τέταρτη ακριβότερη πόλη στον κόσμο για αγορά κατοικίας η Αθήνα

Piil: Το δεντρόσπιτο που κέρδισε στα Thermory Design Awards

Εξοχική κατοικία στα Κύθηρα

Keywords
Αναζητήσεις
i-rimowa-piso-apo-to-hype-pos-metamorfose-ti-valitsa-taxidiou-se-vasiko-stoicheio-polyteleias.htm
Τυχαία Θέματα