Γιώργος Λογοθέτης: Γιατί ζητάει με αγωγή, 400 εκατ. ευρώ από πρώην τραπεζικά στελέχη και τέως συνεργάτες του

00:02 2/7/2020 - Πηγή: Mononews

Πρώην τραπεζικά στελέχη, εξωχώριες εταιρείες με έδρα απίθανους φορολογικούς παραδείσους, επίδοξοι επιχειρηματίες που έκαναν business «με τα λεφτά των άλλων», εστιάτορες με μαγαζιά για την καλή κοινωνία στο κέντρο της Αθήνας και συνολικά 79 φυσικά και νομικά πρόσωπα φέρονται ως εμπλεκόμενα στην αγωγή του -μεταξύ άλλων και εφοπλιστή- Γιώργου Λογοθέτη και επιχειρήσεών του.

Και αυτό γιατί, όπως προκύπτει από την αγωγή, διακινήθηκε κάτω από τη μύτη του ιδίου και

των στενών συνεργατών του στις επιχειρήσεις που διαθέτει, χρήμα 500 εκατ. ευρώ, για το οποίο τώρα διεκδικεί αποζημίωση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.

Για τον σκοπό αυτό συζητήθηκε στην Κύπρο, αφού μέχρι εκεί έφτασε η… χάρη των «businessmen», η αγωγή για δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων ανά τον κόσμο. Αντίστοιχα και στην Ελλάδα αναμένεται σήμερα το Μονομελές Πρωτοδικείο να αποφασίσει την προσωρινή διαταγή για δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων των εναγομένων.

Η οικογένεια Λογοθέτη, που ελέγχει τον όμιλο Libra (Libra Group, Libra Capital) κατόπιν εσωτερικού και συνάμα απόλυτα μυστικού ελέγχου που διεξήγαγε, φέρεται να διαπίστωσε πληθώρα σκοτεινών συναλλαγών που λάμβαναν χώρα μεταξύ εταιρειών και φυσικών προσώπων.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η οικογένεια Λογοθέτη ζητεί, όχι απλά δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των εναγομένων προκειμένου να μην μεταβληθεί η περιουσιακή τους κατάσταση με χρήματα που μπορεί να διατηρούν σε λογαριασμούς τραπεζών ανά τον κόσμο, αλλά και να διαταχθεί παράλληλα (σ.σ. από την Δικαιοσύνη) η απαγόρευση της νομικής και πραγματικής μεταβολής κάθε περιουσιακού στοιχείου των εμπλεκόμενων στην Ελλάδα.

Όπως τονίζεται στο δικόγραφο που έχει στα χέρια του το mononews.gr και αποκαλύπτει σήμερα στην πλήρη έκτασή του, υπάρχει ένορκη δήλωση στελέχους των εταιρειών της οικογένειας Λογοθέτη, της κ. Ροσσάνας Μόρτογλου , η οποία με τη σειρά της αποκαλύπτει τις αξιόποινες πράξεις -κατά την οικογένεια Λογοθέτη- άλλου, πρώην στελέχους στον ίδιο όμιλο επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει η μάρτυρας λοιπόν, «με την βοήθεια συνεργατών του ο Φέλιξ Μπ… διευθέτησε όπως ο όμιλος επενδύσει σε διάφορα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δηλώνοντας στον όμιλο τίμημα μεγαλύτερο από αυτό που πράγματι άξιζαν και/ή που πράγματι καταβλήθηκε.

Στη συνέχεια έχοντας τον πλήρη έλεγχο των εταιρειών που χρησιμοποιήθηκαν για την διενέργεια των σχετικών συναλλαγών (και οι οποίες κατόπιν δικών του προτροπών συστάθηκαν εκτός ομίλου) διοχέτευσε προς εταιρείες δικές του ή των συνεργών του τη διαφορά μεταξύ του ποσού που διέθεσε ο όμιλος για τις συναλλαγές και του ποσού που πράγματι καταβλήθηκε για αυτές».

Σε άλλο σημείο δε της κατάθεσης η μάρτυρας καταθέτει: «Προσπάθησε αλλά απέτυχε να πωλήσει το ξενοδοχείο Mykonos Grace το οποίο ανήκε στον όμιλο προς την Nostira (εταιρεία που ελέγχεται από τους συνεργούς του Μπ…) σε πολύ υποτιμημένη αξία».

Υπερτιμολόγηση

Σύμφωνα με την μάρτυρα: «Ο Μπ… μεσολάβησε σε συνωμοσία με τον Στ… και τον Λα…, ούτως ώστε να ανατεθούν από τον όμιλο Nostira διάφορα έργα ανάπτυξης ή η παροχή διαφόρων υπηρεσιών σε πολύ υπερτιμημένες τιμές».

Ακόμα:

«Ανέφερε ο Μπ… στον όμιλο ότι στα πλαίσια της επένδυσης σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα εξασφαλιζόταν μεγαλύτερο δάνειο από αυτό που απαιτείτο. Αυτό, με σκοπό την αναχρηματοδότηση προβληματικών δανείων που είχε εξασφαλίσει ο όμιλος στο παρελθόν για να αγοραστούν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (ήτοι στην ουσία να μεταφερθούν τα δάνεια και οι μετοχές στις νέες εταιρείες). Στην πράξη τα σχετικά ποσά από τα επιπλέον δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για να αγοραστούν επιπρόσθετες μετοχές από συνεργούς του και όχι για αναχρηματοδότηση των προηγούμενων προβληματικών δανείων του ομίλου.

Οι διάφορες ύποπτες συναλλαγές οδήγησαν την Τράπεζα της Ελλάδος να προβεί σε έρευνα και να εκδώσει επίσημη Έκθεση σε σχέση με το θέμα.

Η Έκθεση αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος εστάλη και στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης. Η εν λόγω Αρχή πραγματοποίησε δική της έρευνα και προχώρησε στη δέσμευση συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών φυσικών προσώπων και εταιρειών.

Στη συνέχεια η Εισαγγελία Διαφθοράς της Ελλάδας ξεκίνησε δική της προκαταρκτική εξέταση»…

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, ο όμιλος Libra είχε εμπλακεί μέσω στελεχών του, αλλά και μέσω τραπεζικών στελεχών της Πειραιώς, σε υπόθεση ακόμα και για παραβίαση των… capital controls.

Όπως αναφέρεται στην αγωγή, ο όμιλος LIBRA αρχικά αμφισβητούσε τα όσα αναφέρονταν στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Κι αυτό διότι τον αποκλειστικό έλεγχο τον είχε ο ίδιος ο Μπ… και όλες οι πληροφορίες προέρχονταν από τον ίδιο. Ο ίδιος μάλιστα ήταν εκείνος που διόρισε τους δικηγόρους που θα αναλάμβαναν την υπεράσπισή του εναντίον των καταγγελιών.

Παράλληλα όμως, οι έρευνες που διεξάγονταν είχαν εγείρει υποψίες στον όμιλο ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο όμιλος συνεπώς άρχισε να διεξαγάγει μία μυστική εσωτερική έρευνα η οποία ήταν άγνωστη σχεδόν σε όλους, συμπεριλαμβανομένου του Μπ…

Η έρευνα

Όπως φαίνεται να προέκυψε χρησιμοποιήθηκαν οι ακόλουθοι μηχανισμοί από τον Μπ… και τους συνεργούς του στο πλαίσιο της απάτης εναντίον του ομίλου:

–          Χρήση πλέγματος των εταιρειών ειδικού σκοπού

–          Απάτες που έγιναν μέσω της εταιρείας Nostira και άλλων εταιρειών

–          Εικονικές συμφωνίες

Το ακριβές ποσό που απεσπάθη, αναφέρεται στην αγωγή, δεν είναι ξεκάθαρο.

Για παράδειγμα:

Η Aimeus Ltd, μία από τις εταιρείες που συστάθηκαν για να υποστηρίξουν τις εξαγορές διαφόρων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πωλήθηκε στον όμιλο για ποσό 52,9 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία της υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά το ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, οι εικονικές συμφωνίες ανέρχονται σε ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, τα απολεσθέντα έσοδα ενόψει του ότι η αποεπένδυση των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ήτοι η συναλλαγή με τον όμιλο Fortress Investment, η οποία έγινε έναντι συνολικού τιμήματος 298,6 εκατ. ευρώ και παρουσιάσθηκε ως αληθινή ευκαιρία, πιθανολογείται ότι έγινε με χαμηλότερο τίμημα από αυτό που θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Ακόμα, οι ενάγοντες, η οικογένεια Λογοθέτη και οι συνδεδεμένες με αυτή εταιρείες αναφέρουν ότι οι εναγόμενοι κατάφεραν να πετύχουν τη μεταφορά ποσού ύψους 127.000.000 ευρώ εκτός Ελλάδος παρά τα capital controls που ίσχυαν.

Επίσης,  «ποσό 56.000.000 ευρώ είχε ήδη μεταφερθεί σε εταιρείες που ήλεγχε (σ.σ.: ο φερόμενος πρωταγωνιστής) αποκλειστικά από έναν εσωτερικό λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς».

Ακόμα:

«Ο όμιλος δεν γνώριζε καθόλου τα γεγονότα αυτά και μάλιστα είχε τουλάχιστον 100.000.000 ευρώ πιστωτικές μονάδες capital controls εκείνη την περίοδο».

Keywords
Τυχαία Θέματα