Χατζηδάκης: Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που θα αποσύρει τα πλαστικά μίας χρήσης

Τον στόχο να γίνει η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αποσύρει τα Πλαστικά Μιας Χρήσης, εναρμονιζόμενη με την κοινοτική Οδηγία, έθεσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό

ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης και η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Αγγελική Κοσμοπούλου, η οποία αναφέρθηκε και στην κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου με το Ίδρυμα για μια «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μιας Χρήσης».

Στηνεκδήλωση έδωσαν το «παρών» οι πρώτοι πρεσβευτές της πρωτοβουλίας «Ελλάδα ΧωρίςΠλαστικά Μιας Χρήσης», προσωπικότητες που στηρίζουν την καμπάνιαευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

Ο κ.Χατζηδάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους στόχους του νομοσχεδίου, αλλά καιστις βασικές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας. Επιπλέον, παρουσίασε μελεπτομέρεια τα εθνικά μέτρα που θα ληφθούν, ώστε η αγορά και οι πολίτες ναέχουν ένα ικανό διάστημα προσαρμογής.

Ειδικότεραο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μεταξύ άλλωνεπεσήμανε:

«Εισαγωγικάθα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ήμασταν μαζί, όταν τον περασμένο Οκτώβρη σαςπαρουσίασα την πρωτοβουλία μας να φέρουμε το εν λόγω νομοσχέδιο έναν χρόνονωρίτερα από την προθεσμία εφαρμογής του τον Ιούλιο του 2021.

Μίαπρωτοβουλία που ανακοίνωσε πρώτος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεντο κάναμε από βιασύνη. Το κάναμε από αντίληψη, του ότι η Οδηγία αυτή φέρνει νέαδεδομένα στην καθημερινότητά μας και για τον λόγο αυτό η αγορά και οι πολίτεςθα πρέπει να γνωρίζουν έγκαιρα, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν ομαλά στα νέαδεδομένα.

Καιτο κάναμε! Είμαστε σήμερα εδώ προκειμένου να εκπληρώσουμε τη δέσμευσή μας. Θαήθελα μάλιστα να τονίσω ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που φέρνει προςεναρμόνιση το σύνολο της Οδηγίας έναν χρόνο νωρίτερα.

Αςξεκινήσουμε όμως με το γιατί το κάνουμε;

Αρχικάδιότι θέλουμε να υλοποιήσουμε την κοινοτική μας υποχρέωση για εναρμόνιση τηςΟδηγίας αλλά και γιατί

μετο παρόν νομοσχέδιο φέρνουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την καταπολέμηση τηςπλαστικής ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα του υδάτινου!

Στοσημείο αυτό επιτρέψτε μου να σας αναφέρω μερικά στοιχεία που αποτυπώνουν τοπρόβλημα των πλαστικών μίας χρήσης στην Ελλάδα.

Δύοδισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών και νερών διατίθενται στην Ελλάδακάθε χρόνο, ενώ παράλληλα

περισσότερααπό 300 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια για το σερβίρισμα του καφέ κάθε χρόνο!

Καισυνέπεια όλων αυτών;

Το50% των απορριμμάτων στη θάλασσα είναι Πλαστικά Μίας Χρήσης.

Αντιλαμβάνεστελοιπόν ότι το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης δεν βρίσκεται στη σφαίρα τηςφαντασίας, αλλά αποτελεί μία πραγματικότητα που χρειάζεται ολοκληρωμένα μέτρα,με ρεαλιστικούς στόχους, καθώς και τη συμμετοχή όλων σε μία κοινή προσπάθεια.

Τιθέλουμε να πετύχουμε;

Μετο σημερινό νομοσχέδιο, το οποίο σύντομα θα θέσουμε προς δημόσια διαβούλευση,εκπληρώνουμε την κοινοτική μας υποχρέωση αλλά και την εθνική δέσμευσή μας γιαέγκαιρη εναρμόνιση ένα έτος νωρίτερα.

Θέλουμενα το κάνουμε έγκαιρα, ώστε όλοι να γνωρίζουν και να μπορέσουν ναπροσαρμοστούν.

Οιεπιχειρήσεις να διαθέσουν το stock τους στην αγορά και οι πολίτες ναπροσαρμοστούν σε νέα καταναλωτικά μοντέλα.

Πέρανόμως της απαγόρευσης ορισμένων πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, που θαεφαρμοστεί ταυτόχρονα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θεσπίζουμε κίνητρα για τηνπροώθηση της επαναχρησιμοποίησης και την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Ποιεςείναι όμως οι βασικές απαιτήσεις της Οδηγίας;

Απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά 10 προϊόντων από τον Ιούλιο του 2021. Ποια είναι αυτά; Μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες και κυπελάκια ποτών από φελιζόλ, περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες, στηρίγματα για μπαλόνια, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά)

Γιαόσα προϊόντα απαγορεύονται θα υπάρχουν και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, μεσεβασμό στο περιβάλλον, ενώ η απαγόρευση θα ξεκινήσει 6 μήνες νωρίτερα για τονδημόσιο τομέα, να δείξουμε στον κόσμο ότι κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα και ότιτα λόγια μας με τις πράξεις μας συμβαδίζουν.

Μείωσητης κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30%μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026.

Επανασχεδιασμόςτων προϊόντων, που αφορά τις πλαστικές φιάλες και τους περιέκτες ποτών.Ειδικότερα, τίθεται υποχρεωτικός στόχος χωριστής συλλογής των πλαστικώνμπουκαλιών 77% το 2025 και 90% το 20230. Τον στόχο αυτό μπορούμε να τονκαταφέρουμε μέσα από την εφαρμογή ενός συστήματος επιστροφής εγγύησης στονπολίτη.

Παράλληλα,υπάρχουν νέες προδιαγραφές για τα προϊόντα αυτά.

Όλατα καπάκια θα πρέπει να είναι προσαρτημένα στα μπουκάλια τους μέχρι το 2024,ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να κατασκευάζονται από 25% ανακυκλωμένοπεριεχόμενο το 2025 και από 30% αντίστοιχα το 20230. Για να διασφαλίσουμε ότιόλοι συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις για το ανακυκλωμένο περιεχόμενοεισάγουμε το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 15343.

Ταυτόχροναόμως δίνουμε και κίνητρο στους παραγωγούς των προϊόντων αυτών ώστε γιαπαράδειγμα, όσο περισσότερο ανακυκλωμένο περιεχόμενο θα έχουν τα μπουκάλια τόσοθα μειώνονται οι υποχρεωτικές εισφορές των παραγωγών πλαστικών μπουκαλιών(eco-modulation)

Εισάγονταινέες απαιτήσεις σήμανσης από τον Ιούλιο του 2021, αναφορικά με τιςπεριβαλλοντικές επιπτώσεις συγκεκριμένων προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά είναι ταπλαστικά ποτήρια, τα υγρά μαντηλάκια, τα είδη προσωπικής υγιεινής και τακαπνικά προϊόντα.

Επόμενομέτρο είναι η υποχρέωση των παραγωγών ορισμένων πλαστικών προϊόντων μίαςχρήσης, για την κάλυψη του κόστους της περιβαλλοντικής διαχείρισης τωνπροϊόντων τους.

Ειδικότεραθεσπίζονται έως τον Ιανουάριο του 2023 συστήματα διευρυμένης ευθύνης τουπαραγωγού για δύο νέες ομάδες προϊόντων όπως τα καπνικά προϊόντα και τααλιευτικά εργαλεία, καθώς και άλλες 8 κατηγορίες προϊόντων (κυπελάκια ποτών,περιέκτες τροφίμων, περιέκτες ποτών, πακέτα και περιτυλίγματα, λεπτές σακούλεςμεταφοράς, υγρά μαντηλάκια και μπαλόνια) τα οποία θα είναι υπεύθυνα για τηδιαχείριση των αποβλήτων των προϊόντων αυτών και για τον καθαρισμό τωνκοινόχρηστων χώρων και ακτών από τα απόβλητα των προϊόντων αυτών.

Δενμένουμε όμως στα όσα ορίζει η Οδηγία αλλά προχωράμε και ένα βήμα παραπέρα.

Λαμβάνουμεεπιπλέον Εθνικά μέτρα πέραν των όσων ορίζει η Οδηγία προκειμένου να στείλουμεξεκάθαρο περιβαλλοντικό μήνυμα.

Ότιστην Ελλάδα το περιβάλλον είναι ο εθνικός μας πλούτος.

Ποιαείναι τα εθνικά μέτρα;

Προκειμένουνα μειώσουμε την κατανάλωση σε πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων,θεσπίζουμε περιβαλλοντική εισφορά στα προϊόντα αυτά από 01.01.2022. Τα χρήματαπου θα συλλέγονται θα πηγαίνουν στο Πράσινο Ταμείο και θα επιστρέφουν στουςΔήμους και τις Περιφέρειες για δράσεις καταπολέμησης της περιβαλλοντικήςρύπανσης.

Προάγουμετην επαναχρησιμοποίηση. Θεσπίζουμε μέτρα για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασηςόπως την υποχρέωση διάθεσης επαναχρησιμοποιήσιμων εναλλακτικών προϊόντων από01.01.2022.

Προκειμένουνα διευκολύνουμε τη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών φιαλών νερού,θεσπίζουμε την υποχρέωση δωρεάν παροχής νερού σε δημόσιες βρύσες μέσω τωνΟ.Τ.Α., σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές, από τον Ιούλιοτου 2021.

Προκειμένουνα πετύχουμε τα υψηλά ποσοστά συλλογής στα πλαστικά μπουκάλια, εφαρμόζουμε τιςδιεθνείς βέλτιστες πρακτικές και θεσπίζουμε πανελλαδικό σύστημα επιστροφήςεγγύησης στον πολίτη. Από 05.01.2023 οι πολίτες που θα επιστρέφουν στα σημείαπώλησης τα πλαστικά μπουκάλια, για τα οποία θα επιβαρύνονται με λίγα λεπτά, θαπαίρνουν πίσω τα επιπλέον χρήματα, ως ανταμοιβή για τη συμμετοχή τους στηνανακύκλωση. Για την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου αυτού και τον καθορισμότης εγγύησης θα πραγματοποιηθεί μελέτη εφαρμογής έως τον Ιούλιο του 2021.

Διευρύνουμετην περιβαλλοντική σήμανση σε όλα τα Πλαστικά μίας Χρήσης που εμπίπτουν στηνΟδηγία από 03.01.2022, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ποια προϊόντα προορίζονταιγια επαναχρησιμοποίηση, για ανακύκλωση και για κομποστοποίηση.

Δενθα γινόταν όμως να παρουσιάσουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν θα περιλαμβάνεικυρώσεις.

Ειδικότερα,προβλέπουμε για τη διάθεση προϊόντων που υπόκεινται σε απαγόρευση:

ü Στον παραγωγό –1% επί του κύκλουεργασιών του, το προηγούμενο έτος

ü Στην επιχείρηση εστίασης: 5€ανάτεμάχιο προϊόντος που διέθεσε στην αγορά (ελάχιστο πρόστιμο 500€)

Γιατη μη απόδοση της Εισφοράς από τα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων:

ü Στην επιχείρηση εστίασης – 200 έως5000€ανά παράβαση και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιασμός (όπως και στηνπλαστική σακούλα)

Γιατη διάθεση προϊόντων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές σχεδιασμού γιαανακυκλωμένο περιεχόμενο:

ü Στον παραγωγό –1% επί του κύκλουεργασιών του, το προηγούμενο έτος

Αυτάείναι λοιπόν τα μέτρα τα οποία ερχόμαστε να ανακοινώσουμε έγκαιρα, με σκοπό ηαγορά αλλά και οι πολίτες να έχουν ένα ικανό διάστημα προσαρμογής στα νέαδεδομένα.

Θέλωλοιπόν από καρδιάς να ευχηθώ καλή επιτυχία στην εκστρατεία, αλλά και να σαςευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ καθώς και για τη στήριξη σας,

τηνοποία γνωρίζω ότι θα έχουμε, προκειμένου να μπορούμε σε σύντομο χρόνο απόσήμερα να περηφανευόμαστε για μία Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης.

Σαςευχαριστώ πολύ.»

Κωνσταντίνος Αραβώσης: Έγινε εξαντλητική διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ, κ.Αραβώσης στάθηκε ιδιαίτερα στην διαβούλευση που προηγήθηκε τηςανακοίνωσης του σχεδίου νόμου. Μεταξύ των άλλων επεσήμανε:

«ΣτοΥπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουμε αρχίσει αρκετά νωρίς την επεξεργασία για την ενσωμάτωση της Οδηγίας, μέσα από 3 κύκλους προδιαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Για τον σκοπό αυτό ήδη από τονπερασμένο Δεκέμβριο οργανώσαμε ανοιχτή ημερίδα διαβούλευσης στο Υπουργείο, μεσκοπό να αντλήσουμε τη γνώμη των ενδιαφερομένων μερών αναφορικά με τα νέαδεδομένα που επιφέρει η εφαρμογή της Οδηγίας. Έπειτα, διενεργήθηκε κατά τοχρονικό διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο δημόσια διαβούλευση με σκοπότη συλλογή προτάσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Διενεργήθηκανσυνολικά 15 τηλεδιασκέψεις με διάφορους φορείς, στις οποίες συζητήθηκανειδικότερα θέματα ανά τομέα δραστηριότητας. Επίσης διενεργήθηκε ηλεκτρονικήανοικτή διαβούλευση μέσω σχετικού ερωτηματολογίου, το οποίο ήταν διαθέσιμοστην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Συνολικά συμμετείχαν στη διαβούλευση 44φορείς, οι οποίοι καλύπτουν 10 τομείς /κλάδους της ελληνικής αγοράς καιεκπροσωπούν περίπου 6000 μέλη-φορείς. Οι φορείς εκπροσωπούσαν την παραγωγήκαι τη μεταποίηση προϊόντων από πλαστικό, το εμπόριο και τη διανομή, τη συλλογήκαι ανάκτηση αποβλήτων, την ανακύκλωση πλαστικών, την τυποποίηση και τον έλεγχοαλλά και την επιστημονική κοινότητα και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Απότη διαβούλευση συγκεντρώθηκαν περίπου 400 προτάσεις. Στο Υπουργείοεπεξεργαστήκαμε αναλυτικά όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους φορείς,καθώς κι εκείνες που αφορούσαν τις ανάγκες για υποστήριξή τους προκειμένου ναεφαρμόσουν τα μέτρα για την επίτευξη των στόχων.

Προςτην κατεύθυνση αυτή για την εφαρμογή των στόχων σχεδιάζουμε σειρά μέτρωνοικονομικού χαρακτήρα για την ενίσχυση των υποδομών και τη στήριξη τωνεπιχειρήσεων με σκοπό την προσαρμογή τους στις νέες κατευθύνσεις του φιλόδοξουαυτού νομοσχεδίου. Ενδεικτικά αναφέρω ότι σκοπεύουμε να δημιουργήσουμεχρηματοδοτικά εργαλεία για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση τωνΚέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, την αναβάθμιση του εξοπλισμού τηςβιομηχανίας τροφίμων και ποτών στο πλαίσιο των απαιτήσεων επανασχεδιασμούπροϊόντων, την ενίσχυση εγκαταστάσεων ανάκτησης ανακυκλωμένων πλαστικών φιαλώνή για την παραγωγή εναλλακτικών προϊόντων, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά και τη σύνδεση έρευνας καιεπιχειρηματικότητας στον τομέα της ανάπτυξης εναλλακτικών προϊόντων.

Παράλληλαθεσπίζουμε κίνητρα για τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις και τιςβιομηχανίες, προκειμένου να προωθήσουμε την επαναχρησιμοποίηση και τηνανακύκλωση.

Απότην παροχή δημοσίων βρυσών σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τηνυποχρέωση των καταστημάτων εστίασης να εξυπηρετούν τους πολίτες μεεπαναχρησιμοποιούμενα σκεύη, μέχρι τα κίνητρα για τους παραγωγούς, οι οποίοιόταν χρησιμοποιούν περισσότερο ανακυκλωμένο περιεχόμενο στις φιάλες τους θαμειώνονται οι υποχρεωτικές εισφορές τους προς τα συστήματα διευρυμένης ευθύνηςτου παραγωγού (eco-modulation), διαμορφώνουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στη βάσητων αρχών της Κυκλικής Οικονομίας.

Παράλληλαμε τη σύνταξη του νομοσχεδίου εκπονούμε όλο αυτόν τον καιρό και θα εκδώσουμεστο προσεχές διάστημα, ειδικό Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή τωνπροτεινόμενων διατάξεων, και καταρτίζουμε πρόταση για χρηματοδοτική ενίσχυσητων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με σκοπό την ομαλή μετάβασή τους στιςνέες απαιτήσεις κυκλικής οικονομίας.

Γιατην ενημέρωση της αγοράς, σχεδιάζουμε θεματικούς οδηγούς για την παροχήκατευθύνσεων σε επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και μαζικής εστίασης, καθώς καισε τουριστικές επιχειρήσεις, σχετικά με τα ασφαλή εναλλακτικά προϊόντα, τιςορθές πρακτικές και την αποφυγή της παραπλάνησης.»

Αγγελική Κοσμοπούλου: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για να αλλάξουμε συνήθειες

ΗΕκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, καΚοσμοπούλου σημείωσε την αξία της κοινής πρωτοβουλίας του Υπουργείου με τοΊδρυμα για μια «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης».

Μεταξύάλλων ανέφερε:

«Ηνομοθεσία είναι βέβαιο πως θα αλλάξει τη σχέση μας με τα πλαστικά μίας χρήσης,οριοθετώντας τη χρήση τους και δίνοντας κίνητρα για την αλλαγή που χρειάζεται ηχώρα. Όμως, η νομοθεσία δεν είναι από μόνη της αρκετή. Η αλλαγή των καθημερινώνσυνηθειών μας και η αλλαγή της σχέσης μας με το περιβάλλον δεν προκύπτουν διανόμου. Χρειάζονται χρόνο, ενημέρωση, ευαισθησία και μια προσωπική επένδυση.Χρειάζονται τομή με το παλιό και μια νέα αρχή, με επιλογές που δεν υπηρετούνμόνον την ευκολία μας, αλλά και το κοινό καλό.

Στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε περισσότερουςσυμπολίτες μας να ενδιαφερθούν για το περιβάλλον. Να αλλάξουν οι ίδιοι και ναπαρακινήσουν κι άλλους να γίνουν μέρος της λύσης. Να δουν τους εαυτούς τους όχιως άβουλα όργανα, αλλά ως πολίτες που έχουν άποψη, έχουν λόγο και μπορούν,ξεκινώντας από τον εαυτό τους και από τα μικρά, με τη δύναμη που έχει ο καθέναςτους, να αλλάξουν τη σχέση μας με το περιβάλλον, αρχίζοντας από τις δικές τουςεπιλογές.

Ναι, ένα καλαμάκι λιγότερο, μια πλαστική σακούλα λιγότερο,ένα πλαστικό ποτήρι του φραπέ λιγότερο, μια γόπα λιγότερη δεν θα σώσουν τονκόσμο. Μπορούν όμως να αθροιστούν, υποστηρίζοντας ένα υγιές κίνημα πουεπιμερίζει την ευθύνη στη χώρα και στους πολίτες της και που μπορεί ναλειτουργήσει θετικά και πολλαπλασιαστικά».

Ηλίστα των πρεσβευτών (αλφαβητικά):

1. Πάνος Αμαραντίδης , εκπαιδευτικός, σεναριογράφος / σκηνοθέτης

2. ΈλεναΓαλύφα, blogger

3. ΖέταΔούκα, ηθοποιός – μήνυμα βίντεο

4. ΔήμοςΔούμουρας, Ιδιοκτήτης Εστιατορίου "Αυλή", Δονούσα –μήνυμα βίντεο

5. ΕυρυδίκηΘεοκλέους, τραγουδίστρια

6. ΡάνιαΘρασκιά, ψυχολόγος

7. ΓιώργοςΚαζαντζόπουλος, sustainability expert, συνεργάτης μεγάλων αθλητικών γεγονότων(Μαραθώνιος Αθήνας, Ολυμπιακοί Αγώνες κ.ά.)

8. ΑλεξάνδραΚατσαΐτη, στυλίστρια

9. ΝίκοςΚιούσης, επικεφαλής οργάνωσης Let's Do It Greece

10. ΣτέλιοςΚουδουνάρης, σχεδιαστής

11. ΜέμοςΜπεγνής, ηθοποιός

12. XρύσαΜπισκιτζή, Ολυμπιονίκης Κωπηλασίας

13. ΖωήΠαπαδοπούλου, τραγουδίστρια

14. ΓιώργοςΠαπαθεοδώρου, Καθηγητής Γεωλογικής και Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας /Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών

15. ΜαίρηΣυνατσάκη, παρουσιάστρια

16. ΒασίληςΦραγκογιάννης, καθαριστής - Τyphoon Project – μήνυμα βίντεο

Διαδικτυακή παρουσία πρωτοβουλίας «Ελλάδα ΧωρίςΠλαστικά Μιας Χρήσης»

· Website:https://supfree.gr/

· Facebook:Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης

· Instagram:supfreegreece

· Email: [email protected]

Keywords
χατζηδακης, ελλαδα, χωρες, πλαστικα, εν λόγω, ριο 2016, συμμετοχή, νέα, υγιές, blogger, expert, αθηνα, project, https, facebook, instagram, email, δημοτικες εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, www.facebook.com, αξια, εισφορα αλληλεγγυης, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, ολυμπιακοί αγώνες, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αγγελικη, εσπα 2021, εκλογες 2010 δημοτικες, instagram, ανακυκλωση, βημα, γνωμη, δονουσα, δωρεαν, εθνικη, εργαλεια, ηθοποιος, θαλασσα, πλαισιο, σφαιρα, blogger, email, αγορα, αγωνες, βρισκεται, βρυσες, γινει, γοπα, διαστημα, δυναμη, εγινε, εκστρατεια, ενημερωση, εν λόγω, επιτυχια, ετος, ευθυνη, υγρα, ιδρυμα, κομποστοποιηση, λογια, λογο, μηνες, μητσοτακης, μειωση, μοντελα, μπαλονια, παρουσιαση, περιβαλλον, πιατα, ποτηρια, ρυπανση, συντομα, συνταξη, σειρα, συμμετοχή, σχεδιο, τομη, φελιζολ, φιαλες, κωνσταντινος, εφαρμογη, ειδη, ενωση, ερχομαστε, χωρα, ιδιαιτερα, project, υπουργειο, μελετη, ομαδες, οργανα, θεματα, θετικα, υγιές
Τυχαία Θέματα