Γεωργακόπουλος(Intrum Hellas): Με νέα εταιρεία μπαίνει στην αγορά διαχείρισης επιχειρηματικών απαιτήσεων – Στις 25 Ιουλίου οι προσφορές για τα 69 ξενοδοχεία

00:04 6/7/2022 - Πηγή: Mononews

Μία νέα εταιρεία «έκτισε» η Intrum Hellas, η οποία θα δραστηριοποιηθεί στη διαχείριση απαιτήσεων μεταξύ επιχειρήσεων και από τον Σεπτέμβριο θα προσφέρει B2B υπηρεσίες.

Πρόκειται για ένα «παρθένο» χώρο η αξία του οποίου εκτιμάται σε πολλές δεκάδες δις ευρώ, χωρίς όμως να υπάρχει ακριβής υπολογισμός της συγκεκριμένης αγοράς. Και

ακόμα υπολογίζεται ότι το 35% αυτών των απαιτήσεων βρίσκεται σε καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Intrum Hellas Γιώργο Γεωργακόπουλο η νέα εταιρεία –την οποία θα «τρέξει» ο Αρης Παπαθωμάς- ξεκίνησε ήδη την πιλοτική της λειτουργία και θα διαχειριστεί τις απαιτήσεις που έχουν δύο βιομηχανίες. Ενώ σε πλήρη ανάπτυξη θα είναι από τον Σεπτέμβριο.

Οι κλάδοι όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις πληρωμών είναι η βιομηχανία, η ενέργεια, οι κατασκευές.

Μάλιστα στην Ελλάδα οι καθυστερήσεις είναι οι μεγαλύτερες –σε χρόνο εξυπηρέτησης- σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Intrum, οι ελληνικές επιχειρήσεις φοβούνται αθετήσεις πληρωμών, φοβούνται δηλαδή αν θα πληρωθούν στην ώρα τους και αυτό το ενδεχόμενο τους δημιουργεί ανασφάλεια και προβληματισμό. Συγκεκριμένα το 65% των επιχειρήσεων ανησυχούν ότι οι πελάτες τους δεν θα είναι συνεπείς στις ημερομηνίες που έχουν συμφωνηθεί (το αντίστοιχο ποσοστό το 2021 ήταν 61%).

«Εχουμε την τεχνογνωσία να διαχειριστούμε τέτοιου είδους αθετήσεις και θα είμαστε αποτελεσματικοί», λέει ο κ. Γεωργακόπουλος.

Ακόμα ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως «η Intrum δεν θα κατέβει στον διαγωνισμό για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων», όμως είναι έτοιμη να παράσχει όποια βοήθεια χρειαστεί το δημόσιο σε επίπεδο υποδομών.

Τα 69 ξενοδοχεία

Στις 25 Ιουλίου η Intrum θα δεχθεί τις δεσμευτικές προσφορές από τα ενδιαφερόμενα σχήματα για την απόκτηση των 69 ξενοδοχείων που έχει βγάλει προς πώληση η εταιρεία.

Έχει δεχθεί 10 μη δεσμευτικές προσφορές, από ξένα funds, tour operators, αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες. Πρόκειται για το πρώτο πακέτο ξενοδοχείων που βγαίνει προς πώληση και καθώς ο ελληνικός τουρισμός έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έντονο.

Στους επενδυτές περιλαμβάνονται μεγάλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ακινήτων. Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους είναι οι: Davidson Kempner, Fortress, Bain, Apollo, PIMCO, Ellington, όπως και ο επιχειρηματίας Κώστας Βελάνης –που τρέχει το κυπριακό Vel Investment Fund.

Ειδικότερα τα ξενοδοχεία που βγάζει προς πώληση η Intrum και τα οποία βαρύνονται με καταγγελμένα δάνεια ύψους σχεδόν 250 εκατ ευρώ περιλαμβάνονται στις τιτλοποιήσεις Sunrise Ι – ΙΙ και Vega II –ΙΙΙ.

Είναι δυναμικότητας σχεδόν 4.000 κλινών, το 60% είναι 5αστερα και 4αστερα και το 1 στα 2 βρίσκονται σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς όπως Κέρκυρα, Σκιάθος, Κως, Μύκονος, Κουφονήσι.

Τέλος σημειώνουμε πως σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, η Intrum Hellas ΑΕΔΑΔΠ (εταιρεία διαχείρισης δανείων) παρουσιάζει συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων υπό διαχείριση 25 δισ. ευρώ με 1 εκατ. πελάτες-οφειλέτες, καθαρά λειτουργικά έσοδα 182 εκατ. ευρώ έναντι 165 εκατ. το 2020. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 51,4 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια στα 392 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει παρουσία σε 16 σημεία στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Έρχονται τα «πράσινα» επιτόκια

Keywords
Τυχαία Θέματα