Αλλάζει γνώμη η Gazprom – Κλείνει τον Nord Stream 1 λόγω «συντήρησης»

Σκηνές από ταινία του Μπεν Χουρ θυμίζουν οι αποφάσεις της Gazprom σε ότι αφορά τον Nord Stream 1. Ο ρωσικός κολοσσός είχε στην αρχή διακόψει τη ροή λόγω μίας τουρμπίνας που δεν λειτουργούσε σωστά, μετά επανεκκίνησε την ροή στον αγωγό και μετά έκοψε την ροή κατά 20%.

Τώρα, με νέα απόφαση της εταιρείας, η Gazprom θα κλείσει από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για εργασίες συντήρησης, όπως ανακοίνωσε

την Παρασκευή ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, οι ροές των 33 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα θα επανέλθουν, πρόσθεσε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Άνοδο της τιμής του αερίου προκάλεσε η Gazprom

Ως γνωστόν, η Ευρώπη έχει μειώσει την εξάρτηση της από το ρωσικό αέριο, αλλά όχι τελείως. Η Gazprom φαίνεται να αλλάζει τις και να θέλει να δυσκολέψει τους Γερμανούς λόγω των Κυρώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά την ανακοίνωση της Gazprom, το φυσικό αέριο έκανε άλμα 8% αγγίζοντας τα 258 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Η σημασία του Nord Stream 1

Πρόσφατα, η Gazprom μείωσε δραστικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο βασικός αγωγός Nord Stream 1 από τη Ρωσία στη Γερμανία λειτουργεί με δυναμικότητα 20%. Η Μόσχα προμήθευσε την ΕΕ με το 40% του φυσικού της αερίου πέρυσι και οι περικοπές έχουν προκαλέσει δραματική αύξηση των τιμών χονδρικής. Ορισμένες χώρες αγωνίζονται να αγοράσουν αρκετό αέριο για να το αποθηκευτούν για τους χειμερινούς μήνες, όταν η χρήση φυσικού αερίου είναι πολύ μεγαλύτερη.

Την Τετάρτη, ο καγκελάριος Scholz επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Siemens Energy, όπου η τουρμπίνα ήταν ακινητοποιημένη, και είπε ότι η τουρμπίνα ήταν έτοιμη να αποσταλεί πίσω στη Ρωσία ανά πάσα στιγμή. «Αλλά κάποιος πρέπει να πει: θέλω να το έχω», πρόσθεσε.

Η Μόσχα λέει ότι μπορεί να επανεγκαταστήσει τον στρόβιλο – και να αυξήσει την παροχή φυσικού αερίου – μόνο αφού λάβει έγγραφα που δείχνουν ότι ο στρόβιλος δεν εμπίπτει στις κυρώσεις της Δύσης.

Η Gazprom έχει επανειλημμένα περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 – ενός μεγάλου αγωγού Ρωσίας-Γερμανίας:Τον Ιούνιο, μείωσε τις ροές στο 40% της συνήθους χωρητικότητας, λέγοντας ότι η καναδική συντήρηση του εν λόγω στροβίλου είχε καθυστερήσειΟλόκληρος ο αγωγός έκλεισε τότε για 10 ημέρες τον Ιούλιο, επικαλούμενος την ανάγκη για εργασίες συντήρησηςΜετά την επαναλειτουργία του, η Gazprom μείωσε περαιτέρω στο μισό τις προμήθειες στο 20% της χωρητικότητας την περασμένη Τετάρτη, επικαλούμενος τεχνικό πρόβλημα με έναν από τους δύο τελευταίους σε λειτουργία τουρμπίνεςΕντός μιας ημέρας από τη ρωσική ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχε αυξηθεί κατά 10%.

Το Βερολίνο λέει ότι δεν υπάρχουν τεχνικοί λόγοι για τον περιορισμό των προμηθειών της Gazprom και η ΕΕ χαρακτήρισε την τελευταία μείωση ως «πολιτικά υποκινούμενη». νΣτα τέλη Ιουνίου, η Γερμανία εισήγαγε το 26% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία.

Αναζήτησε προμήθειες από αλλού, σχεδίασε μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης και προειδοποίησε τους πολίτες ότι οι λογαριασμοί ενέργειας θα αυξηθούν. Το άνοιγμα ενός άλλου παράλληλου αγωγού – Nord Stream 2 – ανεστάλη από τη Γερμανία ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης

Μοζαμβίκη: Ξεκινάει τις πρώτες εξαγωγές LNG στην ιστορία της

Ρωσία: Ο Πούτιν συμφωνεί να σταλεί αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ακόμη δέκα πλοία με σιτηρά αναχώρησαν από την Ουκρανία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Gazprom, Κλείνει, Αυγούστου, Nord Stream 1,Gazprom, kleinei, avgoustou, Nord Stream 1