Πούτιν σε Μακρόν για Ζαπορίζια: Κίνδυνος μεγάλης μόλυνσης από ραδιενέργεια

Για πρώτη φορά έπειτα από τρεις και πλέον μήνες επικοινώνησαν την Παρασκευή (19/8), Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ΜΜΕ της Ρωσίας, ο Πούτιν επισήμανε στον Γάλλο ομόλογό του ότι τα ουκρανικά χτυπήματα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όπου στρατοπεδεύουν Ρώσοι, εγκυμονούν τον κίνδυνο καταστροφής μεγάλης κλίμακας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι παραμένουν τα εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων και

στην πρόσβασή τους στις παγκόσμιες αγορές.

Όπως ανέφερε το Κρεμλίνο, «ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι ο συστηματικός βομβαρδισμός του εδάφους στον πυρηνικό σταθμό από τον ουκρανικό στρατό δημιουργεί τον κίνδυνο μιας καταστροφής μεγάλης κλίμακας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόλυνση τεράστιων περιοχών από ραδιενέργεια».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τους κινδύνους ασφαλείας που απορρέουν από την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό.

Παράλληλα, και οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να σταλεί αντιπροσωπεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον σταθμό της Ζαπορίζια και συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας τους ώστε να ευοδωθεί η εν λόγω κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έστειλε αίτημα προς τη Ρωσία να μην αποσυνδέσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχό της, από το ουκρανικό δίκτυο.

ΠουτινΜακρόνΖΑΠΟΡΙΖΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΟυκρανίαΡωσία
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πούτιν, Μακρόν, Ζαπορίζια, Κίνδυνος,poutin, makron, zaporizia, kindynos