Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Πώς παρουσιάζεται και πως αντιμετωπίζεται;

Γράφει ο Ευάγγελος Ρούσσο Γαστρεντερολόγος Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν το οξύ που παράγεται στο στομάχι μας επιστρέφει στον οισοφάγο προκαλώντας μας συμπτώματα και ερεθισμό.

Πολλοί άνθρωποι κατά καιρούς παρουσιάζουν παλινδρόμηση οξέων. Ωστόσο, όταν η παλινδρόμηση συμβαίνει με μεγάλη συχνότητα, τότε ονομάζεται Γαστρο-οισοφαγική Παλινδρομική Νόσο (ΓΟΠΝ). Αυτό

συνήθως συμβαίνει όταν ο σφιγκτήρας στο κάτω τμήμα του οισοφάγου είναι χαλαρός ή εξασθενημένος.

Τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ μπορεί να είναι πολύ χαρακτηριστικά, όπως αίσθημα καύσου στο στήθος (καούρα), αναγωγή φαγητού ή ξινού υγρού, συνήθως μετά το φαγητό, ή πιο άτυπα όπως:

• Πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα ή στο στήθος
• Δυσκολία στην κατάποση
• Ενόχληση ή πόνος στο λαιμό
• Επίμονος βήχας
• Νέο ή επιδεινούμενο άσθμα

Πότε είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε ιατρό;

Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν έχετε πόνο στο στήθος, ειδικά εάν παρουσιάζετε δύσπνοια ή πόνο στη γνάθο ή στο χέρι. Αυτά μπορεί να είναι σημεία και συμπτώματα καρδιακής προσβολής.

Κλείστε ένα τακτικό ραντεβού με το γιατρό σας εάν βιώνετε σοβαρά ή συχνά συμπτώματα ΓΟΠΝ ή λαμβάνετε φάρμακα χωρίς συνταγή για την καούρα περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της Γαστρο-οισοφαγικής Παλινδρομικής Νόσου;

Εξετάσεις που μας βοηθούν να διαγνώσουμε την ΓΟΠΝ και να αξιολογήσουμε την σοβαρότητα της είναι:

1. Γαστροσκόπηση: Ο γιατρός σας εισάγει έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα εξοπλισμένο με φως και κάμερα (ενδοσκόπιο) στο λαιμό σας. Το ενδοσκόπιο επιτρέπει να δούμε το εσωτερικό του οισοφάγου και του στομάχου σας. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αξιολογήσουμε τον σφιγκτήρα, να δούμε αν υπάρχει φλεγμονή (οισοφαγίτιδα) ή άλλες αλλοιώσεις, όπως ο οισοφάγος Barrett. Επίσης είναι δυνατή η λήψη ιστού για ανάλυση (βιοψία).

2. Ασύρματη πεχαμετρία: Εάν υπάρχει αμφιβολία ως προς την διάγνωση, κατά την διάρκεια της γαστροσκόπησης μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μικροσκοπικό μικροτσίπ στον οισοφάγο, το οποίο μετράει την οξύτητα για 4 ημέρες. Η καταγραφή των δεδομένων γίνεται ασύρματα, σε έναν μικρό δεκτή που φοράει ο ασθενής μέσα από το σακάκι ή το πουλόβερ του. Στο τέλος του 4ημέρου το καταγραφικό παραδίδεται στον γιατρό ο οποίος διενεργεί την ανάλυση.

3. Μανομετρία οισοφάγου: Αυτό το τεστ μετρά τις ρυθμικές συσπάσεις των μυών στον οισοφάγο σας όταν καταπίνετε. Η μανομετρία του οισοφάγου μετρά επίσης τον συντονισμό και τη δύναμη που ασκούν οι μύες του οισοφάγου. Αυτό γίνεται συνήθως σε άτομα που έχουν πρόβλημα στην κατάποση.

Ποια είναι η θεραπεία της Γαστρο-οισοφαγικής Παλινδρομικής Νόσου;

Όταν επιβεβαιωθεί η διάγνωση της ΓΟΠΝ, και ανάλογα με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων αλλά και των ευρημάτων ο γιατρός θα σας συστήσει κάποια θεραπεία.

Σε πρώτη φάση ενδέχεται να σας προτείνει να δοκιμάσετε πρώτα αλλαγές στον τρόπο ζωής και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Εάν δεν αισθανθείτε ανακούφιση μέσα σε λίγες εβδομάδες, μπορεί να συστήσει συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Τα πιο διαδεδομένα είναι φάρμακα που μειώνουν την παραγωγή οξέος. Αυτά τα φάρμακα – γνωστά ως αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPI), οδηγούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων και επούλωση της φλεγμονής.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν τα φάρμακα δεν καταφέρουν να ελέγξουν τα συμπτώματα, ή όταν οι ασθενείς δεν επιθυμούν να λάβουν μακροχρόνια φαρμακευτική θεραπεία, η ΓΟΠΝ μπορεί να αντιμετωπιστεί και επεμβατικά.

Ευάγγελος Ρούσσο Γαστρεντερολόγος Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑΕπεμβατική αντιμετώπιση

1. Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική. Ο χειρουργός τυλίγει την κορυφή του στομάχου γύρω από τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα, για να σφίξει τους μυς και να αποτρέψει την παλινδρόμηση.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτής της επέμβασης. Ο χειρουργός θα σας συστήσει τον τύπο που είναι καλύτερος για εσάς.

2. Αναίμακτη ενδοσκοπική θολοπλαστική χωρίς τομή (TIF). Αυτή η νέα επαναστατική μέθοδος περιλαμβάνει τη σύσφιξη του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα ενδοσκοπικά χωρίς λαπαροσκοπική πρόσβαση ή εξωτερικές τομές. Η τεχνική εφαρμόζεται σε επιλεγμένους ασθενείς. Τα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνουν τον γρήγορο χρόνο αποκατάστασης, το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς και τον εξαιρετικό έλεγχο των συμπτωμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν προκαλούν καρκίνο

Καρδιοχειρουργική 2.0: Εξατομικευμένη θεραπεία, νέες τομές και αποδόμηση μύθων

Αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις στα παιδιά

Keywords
Τυχαία Θέματα