Φινλανδία: Ιστορική ανακοίνωση – «Πρέπει να μπούμε στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση»

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν ανακοίνωσαν σήμερα την υποστήριξή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αυτό αναφέρουν σήμερα σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, σε μια μεγάλη πολιτική στροφή που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες διευκρινίζουν στην κοινή δήλωσή τους ότι η απόφαση της Φινλανδίας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στην βορειοατλαντική συμμαχία.

«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ

θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», αναφέρουν ο Νιινίστο και η Μάριν στην κοινή δήλωσή τους.

«Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών», προσθέτουν.

Η Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα και μοιράζεται επίσης ένα δύσκολο παρελθόν με τη χώρα αυτή, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της βορειοατλαντικής συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναμένουν ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα υποβάλουν αίτηση για την ένταξή τους στην συμμαχία τις ερχόμενες ημέρες και θα τους χορηγήσουν καθεστώς μέλους γρήγορα, δήλωσαν στο Reuters πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι ενόψει της φινλανδικής ανακοίνωσης.

Οι χώρες της Βαλτικής, που βρίσκονταν κάποτε υπό την κυριαρχία της Μόσχας και τώρα είναι μέλη του NATO, χαιρέτισαν την ανακοίνωση της Φινλανδίας.

«Η Φινλανδία αποφάσισε να ενταχθεί στην (Ατλαντική) Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ πρόκειται να γίνει ισχυρότερο. Οι χώρες της Βαλτικής πρόκειται να γίνουν πιο ασφαλείς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Η άποψη των Φινλανδών όσον αφορά το NATO άλλαξε γρήγορα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το 76% του πληθυσμού των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας τάσσεται εφεξής υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, με το ποσοστό που στηρίζει την ένταξη να έχει τριπλασιαστεί από αυτό που καταγραφόταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επίσης η ένταξη της χώρας στην στρατιωτική συμμαχία εξασφάλισε πολύ ευρεία πλειοψηφία 200 βουλευτών στο φινλανδικό κοινοβούλιο, με μόνον περίπου 10 βουλευτές να αντιτίθενται, και η πλειονότητα των κομμάτων τάσσεται πλέον υπέρ αυτής –το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Μάριν αναμένεται να λάβει θέση τελευταίο, αυτό το Σάββατο.

Νιινίστο: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα είναι εναντίον κανενός»

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα είναι εναντίον κανενός», δήλωσε εξάλλου χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Φινλανδός πρόεδρος, απαντώντας στις ρωσικές προειδοποιήσεις κατά μιας εισόδου του Ελσίνκι στην συμμαχία.

Για τον Νιινίστο, για καιρό υπέρμαχο του διαλόγου ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, η Ρωσία μπορεί να κατηγορήσει μόνον τον εαυτό της αν δει τη γειτονική της χώρα να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ.

«Αν ενταχθούμε (στο NATO), η απάντησή μου (στη Ρωσία) θα είναι: “εσείς το κάνατε αυτό, κοιταχτείτε στον καθρέφτη”», σημείωσε χθες το βράδυ ο Φινλανδός πρόεδρος.

Επίσης χθες, η Επιτροπή Άμυνας του φινλανδικού κοινοβουλίου συμπέρανε ότι το ΝΑΤΟ είναι «η καλύτερη επιλογή» για την ασφάλεια της Φινλανδίας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η επίσημη απόφαση για την ένταξη θα πρέπει να ληφθεί από το Συμβούλιο για την Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική, το οποίο απαρτίζουν ο αρχηγός του κράτους, η πρωθυπουργός και υπουργοί.

Ανησυχώντας για την αντίδραση της Ρωσίας σε πιθανό αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν ήδη επιδιώξει να εξασφαλίσουν διαβεβαιώσεις για την προστασία τους τους μήνες που θα χρειαστούν για την επίσημη ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία.

Με αφορμή επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις δύο χώρες χθες, η Βρετανία υπέγραψε ως εκ τούτου κοινές δηλώσεις αμοιβαίας προστασίας με τη Σουηδία, όπως και με τη Φινλανδία.

Τώρα όσον αφορά την απάντηση της Ρωσίας, αυτή είναι αβέβαιη.

«Οτιδήποτε σχετίζεται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με τη διαμόρφωση της Συμμαχίας (NATO) κοντά στα σύνορά μας, το παρακολουθούμε πάρα πολύ προσεκτικά», σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Φινλανδός ΥΠΕΞ: H ένταξή μας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια στη Βαλτική

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια στην περιφέρεια της Βαλτικής, δήλωσε σήμερα προς τους ευρωβουλευτές ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, αναφερόμενος σε μια περιφέρεια η οποία θεωρείται το ασθενέστερο σκέλος του ΝΑΤΟ.

«Αν η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτημα, η ένταξη της Φινλανδίας θα ενίσχυε στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιφέρειας της Βαλτικής Θάλασσας και της βόρειας περιοχής της Ευρώπης», δήλωσε ο Χααβίστο, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως η Φινλανδία θα φέρει προστιθέμενη αξία στο ΝΑΤΟ. Η πολεμική ισχύς των αμυντικών δυνάμεών μας είναι 280.000 στρατιώτες και η εκπαιδευμένη εφεδρεία είναι 900.000 άνδρες και γυναίκες», πρόσθεσε.

Ο κ. Χααβίστο επισήμανε ότι «ο πόλεμος, που ξεκίνησε από την Ρωσία, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα όλης της Ευρώπης» και προσέθεσε ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλοιώσει το περιβάλλον ασφάλειας της Ευρώπης και της Φινλανδίας, ωστόσο η Φινλανδία δεν αντιμετωπίζει άμεση στρατιωτική απειλή».

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Απαραίτητη σύμμαχος η Ελλάδα για την ασφάλεια της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ

Κουλέμπα: Κρατήστε μας μία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΗΠΑ: Απαραίτητη σύμμαχος η Ελλάδα για την ασφάλεια της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ

Keywords
Τυχαία Θέματα