Φυσικό αέριο: Δέκα ακόμη Ευρωπαίοι αγοραστές ανοίγουν λογαριασμούς για πληρωμές σε ρούβλια

Δέκα ακόμη Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου άνοιξαν λογαριασμούς στην Gazprombank, διπλασιάζοντας τον συνολικό αριθμό των πελατών που ετοιμάζονται να πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, όπως απαίτησε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συνολικά είκοσι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει λογαριασμούς, με άλλους 14 πελάτες να ζητούν τα έγγραφα που χρειάζονται για να τους δημιουργήσουν, αναφέρουν πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Ωστόσο, αρνήθηκαν να κατονομάσουν τις εταιρείες.

Οι Ευρωπαίοι

αγοραστές αγωνίζονται εδώ και εβδομάδες για να βρουν τρόπο να ανταποκριθούν στην απαίτηση του Πούτιν να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια από την 1η Απριλίου, χωρίς να παραβιάσουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβλήθηκαν για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό, οι πελάτες πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς: έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια στην Gazprombank. Αφού η Πολωνία και η Βουλγαρία απέρριψαν αυτούς τους όρους, η Gazprom διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς αυτές στα τέλη Απριλίου.

Καθώς οι προθεσμίες πληρωμής για τις προμήθειες του Απριλίου πλησιάζουν αργότερα αυτόν τον μήνα για μεγάλους αγοραστές από τη Δυτική Ευρώπη, η Ρωσία κάνει κινήσεις για να κατευνάσει τις ανησυχίες της ΕΕ ότι ο μηχανισμός πληρωμών ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις.

Πηγή κοντά στη Gazprom επισημαίνει ότι οι τρέχοντες όροι σημαίνουν πως η συναλλαγή ουσιαστικά ολοκληρώνεται μόλις ο αγοραστής πληρώσει σε ξένο νόμισμα στην Gazprombank, καθώς η μεταγενέστερη μετατροπή σε ρούβλια είναι αυτόματη και δεν αφορά την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ.

Το μπλοκ μέχρι στιγμής δεν έχει πει εάν οι ρωσικές αλλαγές μετριάζουν τις ανησυχίες, αλλά ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Τετάρτη ότι οι εταιρείες θα μπορούν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια χωρίς να παραβιάζουν τους περιορισμούς.

«Οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς αερίου έχουν ήδη ανοίξει τον λογαριασμό τους σε ρούβλια με την Gazprom», είπε σε συνέντευξη Τύπου. Επισήμανε ακόμη ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας αερίου της Γερμανίας είχε ήδη πληρώσει σε ρούβλια. Όπως η Ιταλία, έτσι και η Γερμανία είναι μεγάλος καταναλωτής ρωσικού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Gazprom ο αριθμός των πελατών που έχουν πληρώσει σε ρούβλια παραμένει στους τέσσερις, ο ίδιος με τα τέλη του περασμένου μήνα. Οι πληρωμές από άλλους αγοραστές αναμένονται αργότερα αυτόν τον μήνα, είπε.

Διαβάστε ακόμη:

Μάριο Ντράγκι: Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα