Έρχεται «κύμα» παραιτήσεων από τους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς

«Άτακτη φυγή» των ιδιωτών οικογενειακών γιατρών προβλέπει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) εάν δεν επανέλθουν οι υφιστάμενες μέχρι τον Ιούλιο του 2018 συμβάσεις με παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους, επεκτείνοντας το ήδη υπάρχον κενό στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Σύμφωνα με την ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, πρόκειται για ένα «ζήτημα μείζονος σημασίας», δεδομένου ότι οι συμβεβλημένοι ιδιώτες οικογενειακοί ιατροί, αυτή τη στιγμή, δεν ξεπερνούν τους 600 πανελληνίως.

Στο

πλαίσιο αυτό, απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καλώντας την να δράσει και να μην μείνει απλός παρατηρητής στα γεγονότα που θα ακολουθήσουν. Ειδικότερα, η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ζητά από το υπουργείο Υγείας, σε πρώτη φάση, να επισπεύσει τη σύναψη των 800 νέων συμβάσεων, που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλυφθεί σε κάποιο βαθμό η «τρύπα».

«Τον Ιούλιο 2018, με απόφαση της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας έγινε μονομερής διακοπή των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με όλους τους Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς και Παιδιάτρους που ήταν συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό από το 2012. Η προκήρυξη για συμβεβλημένους Οικογενειακούς Ιατρούς αυτών των ειδικοτήτων είχε παταγώδη αποτυχία ως προς την ανταπόκριση των ενδιαφερομένων. Η αμοιβή τους καθορίζεται βάσει του αριθμού των εγγεγραμμένων ασφαλισμένων ανά ιατρό, γεγονός που θα εφαρμοστεί από τον τρέχοντα μήνα. Το κάλεσμα από τον ΕΟΠΥΥ για εγγραφή ασφαλισμένων δεν είχε ανταπόκριση, χωρίς να φέρουν οι ιατροί κάποια ευθύνη για την προφανή αποτυχία του εγχειρήματος», αναφέρει η επιστολή και συνεχίζει:

«Κύριοι υπουργοί, η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ έχει καταθέσει τις προτάσεις σε εσάς στη συνάντηση μας αλλά και δημοσίως, προτείνοντας την επαναφορά των υφισταμένων μέχρι τον Ιούλιο 2018 συμβάσεων με τη μορφή που είχαν, για όλους. Από την επικοινωνία των ιατρών μελών μας προβλέπεται κύμα παραιτήσεων από τους συμβεβλημένους ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς, που στην παρούσα φάση δεν ξεπερνούν τους 600 πανελληνίως, όταν οι συμβεβλημένοι αντίστοιχων ειδικοτήτων πέρσι το καλοκαίρι ξεπερνούσαν τις 2000. Σας καλούμε να δράσετε και να μην μείνετε απλοί παρατηρητές των γεγονότων που θα ακολουθήσουν.

Αναφερθήκατε σε νέες 800 συμβάσεις για τις υπόλοιπες ειδικότητες, εφαρμόστε το!

Επαναφέρετε και τους συμβεβλημένους που υπήρχαν και θα έχετε ένα ισχυρό δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πανελλαδικά, σε εξοπλισμένα ιδιωτικά ιατρεία με υπηρεσίες στον ασφαλισμένο πολίτη».

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, το υπουργείο έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, έχουν βρεθεί τα κονδύλια και θα προχωρήσει σε συμβάσεις με περισσότερους από 800 ιατρούς ΕΟΠΥΥ, όλων των ειδικοτήτων.

Μάλιστα, ο κος Κικίλιας τόνισε ότι στόχευση του υπουργείου είναι οι συμβάσεις με ιατρούς, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μετά το 2011, προκειμένου να ενταχθούν ή να παραμείνουν στο ενεργό δυναμικό της χώρας.

The post Έρχεται «κύμα» παραιτήσεων από τους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα