Επιστολή UEFA/FIFA σε ΕΠΟ: Απειλεί με οικονομικό εμπάργκο αν δεν εγκριθεί στο σύνολό της η Ολιστική Μελέτη

Αυστηρή προειδοποίηση προς την ΕΠΟ εκφράζουν οι UEFA και η FIFA με αφορμή την επιλογή της ΕΠΟ να μην ακολουθήσει στο σύνολό της την Ολιστική Μελέτη για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μάλιστα, οι δύο υπερκείμενες αρχές ξεκαθάρισαν τη θέση τους στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, 14/7, στην οποία

συμμετείχαν τόσο η ΕΠΟ όσο και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Κατά την τηλεδιάσκεψη ο εκπρόσωπος της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς, τονίζοντας πως αν δεν γίνει δεκτή η Ολιστική Μελέτη, χωρίς αλλαγές, τότε θα υπάρξουν βαρύτατες συνέπειες, μεταξύ των οποίων και οικονομικό εμπάργκο της ΕΠΟ.

«Αν θεωρείτε ότι δεν είναι καλές οι προβλέψεις της Ολιστικής Μελέτης και επιμένετε σε τροποποιήσεις τους, μάλλον δεν μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε τι προτείνουμε γενικώς. Εφόσον οι Καταστατικές αλλαγές που σας στείλαμε δεν γίνουν δεκτές στη Γενική Συνέλευση της 19ης Ιουλίου όπως ακριβώς σας τις στείλαμε, αν δεν γίνουν δεκτές όλες οι μεταρρυθμίσεις, αναλαμβάνετε και την ευθύνη για τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν. Όχι, δεν θα ξαναβάλουμε Επιτροπή Εξομάλυνσης, ούτε θα ξαναέρθουμε να εποπτεύουμε στην Αθήνα. Θα παγώσουμε κάθε οικονομική ενίσχυση και θα συζητηθούν περαιτέρω, αυστηρότερες κυρώσεις, σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικών Ομοσπονδιών. Αυτός είναι και ο σκοπός αυτής της συνάντησης σήμερα. Να ξέρουμε όλοι τι θα ακολουθήσει μετά, να είναι ξεκάθαρο.

Ελπίζω, λοιπόν, ότι θα στηρίξετε τις μεταρρυθμίσεις και θα εναρμονιστεί το Καταστατικό με την Ολιστική Μελέτη. Κι αν χρειάζεται να κάνουμε και αύριο το πρωί μια νέα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο τον κ. Ζαγοράκη και τις ΕΠΣ».

Υπέρ της υιοθέτησης της Ολιστικής Μελέτης στο σύνολό της, χωρίς τροποποιήσεις που επιθυμεί η ΕΠΟ, εμφανίστηκε και ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Μάλιστα, απείλησε την ΕΠΟ πως σε περίπτωση που η ΕΠΟ επιμείνει στις αλλαγές, τότε η Πολιτεία θα παγώσει την οικονομική βοήθεια από τα κέρδη των στοιχηματικών.

«Συμφωνούμε απολύτως με FIFA/UEFA και είμαστε πλήρως συντονισμένοι. Εφόσον δεν υιοθετηθεί στο σύνολό της η Ολιστική Μελέτη θα παγώσουμε και εμείς κάθε οικονομική παροχή της Πολιτείας προς τις ΠΑΕ και προς τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία και θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τα περαιτέρω μέτρα και τις πρωτοβουλίες των FIFA/UEFA», ανέφερε.

Ο Υπεύθυνος Εθνικών Ομοσπονδιών, Λούκα Νίκολα, ανέλυσε τις αλλαγές που χρειάζονται με το Υπουργείο Αθλητισμού να διαβεβαιώνει πως έχουν υλοποιηθεί όσα αφορούν την Πολιτεία.

Η ΕΠΟ διαφωνεί στη δημιουργία Ένωσης Διαιτητών και τη συμμετοχή διαιτητή στην Εκτελεστική Επιτροπή. Δεν δέχεται επίσης, να μπουν στην Ε.Ε. εκπρόσωποι της διαιτησίας, των προπονητών, των παικτών, ούτε να τους δοθούν δύο ψήφοι στις Γενικές Συνελεύσεις, την ώρα που οι ΕΠΣ θα έχουν από μία.

Διαφωνεί επίσης με τις υπερεξουσίες του διευθύνοντα συμβούλου και θέλει τις αρμοδιότητες του να τις καθορίζει ο πρόεδρος της ΕΠΟ, αν όχι η Εκτελεστική Επιτροπή.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι: FIFA (Nodar Akhalkatsi, Διευθυντής Ομοσπονδιών Ευρώπης, Laura Dijak, Υπεύθυνη Εθνικών Ομοσπονδιών, Rolf Tanner, Επικεφαλής θεμάτων Διακυβέρνησης Ομοσπονδιών), UEFA (Zoran Lakovic, Διευθυντής Εθνικών Ομοσπονδιών, Μάριος Γεωργίου, Υπεύθυνος Εθνικών Ομοσπονδιών, Luca Nicola, Επικεφαλής θεμάτων Διακυβέρνησης Ομοσπονδιών, Yann Hafner, Επικεφαλής σε θέματα Καταστατικών και Κανονισμών), ΕΠΟ (Θοδωρής Ζαγοράκης, Παπαγιώτης Δημητρίου και Αστέριος Αντωνίου) και ο Εκτελεστικός Γραμματέας, Ιάκωβος Φιλιππούσης.

Διαβάστε επίσηςΣύγκρουση Πολωνίας – ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματοςΆρθρο παρέμβαση: Γιατί έχει δίκιο η Δόμνα ΜιχαηλίδουΒουλή: Ποινική δίωξη κατά του Νίκου Παππά με 178 ψήφους υπέρ
Keywords
Τυχαία Θέματα