Έφτασε στην Λαμία ο Ιανός – Εικόνες αποκάλυψης στο Ιόνιο

Συναγερμός έχει σημάνει στην πόλη της Λαμίας, καθώς ο Ιανός φαίνεται να κινείται με ταχύτητα προς τα εκεί, εμφανίζοντας τα πρώτα προβλήματα στο εσωτερικό της πόλης.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, εκκενώνεται το Νηπιαγωγείο στα Λουτρά Υπάτης, λόγω μεγάλης ποσότητας νερών που έχουν πλημμυρίσει το προαύλιο του σχολείου, όπου στεγάζεται και το Δημοτικό.

Η τοπική ιστοσελίδα tvstar.gr αναφέρει ότι τα παιδιά του Νηπιαγωγείου δεν κινδυνεύουν, οι γονείς είναι ενημερωμένοι, ενώ στο σημείο βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκειμένου να απομακρύνει τα ύδατα και να αποχωρήσουν τα παιδιά

με ασφάλεια από τη σχολική μονάδα.

Σύμφωνα πάντα με την τοπική ιστοσελίδα, το πλημμυρικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη στην Υπάτη και τα Λουτρά μετά την έντονη βροχόπτωση. Αρκετές είναι οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων από ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή των Λουτρών.

Νωρίτερα, ο μεσογειακός κυκλώνας «χτύπησε» το Ιόνιο, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Καινούριο σκαρί, βούλιαξε απόψε στον Καραβόμυλο.

Geplaatst door Τάσος Γερασίμου Καβαλλιεράτος op Vrijdag 18 september 2020

Το νερό που έπεσε ήταν πολύ και οι άνεμοι δυνατοί, με συνέπεια να σημειωθούν πτώσεις δέντρων, πλημμύρες και να κοπούν δρόμοι. Από τις πτώσεις των δέντρων προκλήθηκαν διακοπές ρεύματος.

Η Ιθάκη βυθίστηκε στο σκοτάδι από τη νύχτα, ενώ διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν και σε μεγάλο μέρος της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα νερά της θάλασσας και τα σκάφη βγήκαν στη στεριά, ενώ κάποια ιστιοπλοϊκά και σκάφη βυθίστηκαν.

Η κακοκαιρία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και στα τρία νησιά, ενώ, όπως σημειώνει ο Διαχειριστής, το καιρικό φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δυσκολεύοντας το έργο των συνεργείων για την αποκατάσταση των βλαβών, παρά το γεγονός ότι όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων σε πλήρη ετοιμότητα.

Την κατάσταση που επικρατεί, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, στην Ιθάκη αλλά και σε όλα Ιόνια Νησιά περιέγραψε, με δηλώσεις της στο ΑΠΕΜΠΕ, η περιφερειάρχης κ. Ρόδη Κράτσα.

Καραβόμυλος 18/9/2020. Οι πρώτες εικόνες, μετά τη θύελλα.

Geplaatst door Τάσος Γερασίμου Καβαλλιεράτος op Donderdag 17 september 2020

«Η κατάσταση στην Ιθάκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα. Έως πριν από λίγη ώρα η επικοινωνία ήταν αδύνατη, ενώ όλο το νησί δεν έχει ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μεγάλο αγώνα, ώστε να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση» ανέφερε η κ. Κράτσα σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ιθάκη.

«Ο μηχανισμός της Περιφέρειας είναι σε επιφυλακή, υπάρχει συνεργασία και επικοινωνία όλων των περιφερειακών ενοτήτων, ώστε να αντιμετωπίσουμε ότι πρόβλημα προκύψει», προσέθεσε η περιφερειάρχης.

Στις δηλώσεις της στο ΑΠΕΜΠΕ η κ. Κράτσα υπογράμμισε ότι «δεν έχει κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή», ενώ χαρακτήρισε «δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί στην Αγία Ευφημία στον δήμο Σάμης στην Κεφαλονιά». Ενημέρωσε δε πως στην περιοχή «βρίσκονται πολλά μηχανήματα, ώστε να καθαρίσουν τους δρόμους από τα πεσμένα δέντρα, ενώ άνθρωποι της Περιφέρειας βρίσκονται εκεί, ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους».

Ο δήμαρχος Ιθάκης, από την πλευρά του, σε ανάρτησή του στο Facebook χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή» και παρακάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις γιατί «οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες». Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιθάκης, ο οποίος μίλησε το Mega, είναι μεγάλες οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο, ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια.

Η θάλασσα λόγω των ανέμων έχει βγει στην στεριά, παρασύροντας ότι βρει στο πέρασμα της.

Στην Κεφαλονιά, οι ζημιές από την κακοκαιρία Ιανός είναι εκτεταμένες. Από τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές, καθώς έχουν σπάσει πυλώνες ρεύματος, ενώ λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας δεν είναι εφικτό να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ για να διορθώσουν τις βλάβες.

Πηγή: kefaloniamagazine.gr

Επίσης, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών, δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αγία Ευφημία του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτά υλικά. Στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με τον δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα. Στη Αγία Ευφημία, από τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε, υπήρξε εισροή υδάτων σε καταστήματα.

Αγ. Ευφημία 18/9/2020

Geplaatst door Τάσος Γερασίμου Καβαλλιεράτος op Donderdag 17 september 2020

Οι εικόνες από το Αργοστόλι είναι αποκαλυπτικές για το τι συνέβη τη νύχτα κατά το χτύπημα της κακοκαιρίας Ιανός. Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, στο MEGA, το κάτω μέρος της πόλης έχει πλημμυρίσει από την υπερβολική ποσότητα νερού. Σύμφωνα με τον ίδιο, δυο αεροπλάνα που ήρθαν από το εξωτερικό δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν και κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα. Το ευτύχημα είναι, ότι, όπως ανέφερε και ο δήμαρχος, μέχρι στιγμής δεν έχει κινδυνέψει κανείς, καθώς η κυκλοφορία σε επικίνδυνα σημεία έχει διακοπεί.

Πολλά τα προβλήματα και στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, όπου η βροχή που έφερε η κακοκαιρία Ιανός έχει δημιουργήσει χειμάρρους. Νερά έχουν μπει σε σπίτια και καταστήματα, ενώ το οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει προβλήματα από πτώσεις δέντρων σε πολλά σημεία.

Τώρα στο Ληξούρι

Geplaatst door Spuraggelos Damoylianos Alivizatos op Donderdag 17 september 2020

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κακοκαιρία και στη Λευκάδα, όπου σήμερα δεν λειτουργούν τα σχολεία. Ιδιαίτερα το νότιο τμήμα του νησιού βρίσκεται στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα από τις 4 τα ξημερώματα.

Θυελλώδεις άνεμοι που αγγίζουν και τα 10 μποφόρ και καταρρακτώδης βροχή πλήττουν περιοχές σε Βασιλική, Πόντι, Πόρο. Πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει καθώς κατεβαίνουν χείμαρροι από τα γύρω βουνά, ενώ επί ποδός βρίσκονται συνεργεία του δήμου με μηχανήματα που προσπαθούν να ανοίξουν διέξοδο του νερού προς τη θάλασσα απομακρύνοντας κορμούς δέντρων.

Η Πυροσβεστική κάνει αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και άλλους χώρους. Δύο αμμουδερές παραλίες στη Βασιλική εξαφανίστηκαν.

Ένα δύσκολο βράδυ πέρασε και η Ζάκυνθος, με τους θυελλώδεις ανέμους και την πολύ δυνατή βροχή να δημιουργούν ένα τρομακτικό σκηνικό για τους κατοίκους του νησιού. Από τις τρεις το πρωί της Παρασκευής, οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν με ανέμους που έφταναν 10 με 11 μποφόρ και δυνατή βροχή.

Ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικιμενο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί. Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρου που ήταν δεμένο. Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Στο χωριό Λυκουδι έχει πέσει ένα μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό και σπεύδουν συνεργεία ώστε να το απομακρύνουν.

Σημειώνεται τέλος, ότι αρκετές περιοχές της Ζακύνθου είναι βυθισμένες στο σκοτάδι. Καλαμάκι, Αργάσι, Βανάτο, Λαγωποδο, Κατάστάρι, Μουζάκη, Αλυκές είναι χωρίς ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στις βλάβες και παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες να αναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

Μάλιστα, στην περιοχή του Καλαμακίου, πυλώνας ρεύματος έπιασε φωτιά κοντά σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και της ΔΕΔΔΗΕ. Η φωτιά έσβησε αμέσως, αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες. Από την βλάβη αυτή, μένει χωρίς ρεύμα ξενοδοχείο της περιοχής που φιλοξενεί τουρίστες αλλά και περίπου δέκα σπίτια.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα