Δένδιας: Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και όχι με απειλές πολέμου

Η Ελλάδα προσέζεται στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία με «καλή πίστη» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής υπογράμμισε πως «τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και όχι με χρήση βίας και απειλές πολέμου».

«Έχουν συμπληρωθεί δυο μήνες από αποχώρηση του Oruc Reis. Επομένως ο όρος που τέθηκε από τη χώρα μας ουσιαστικά έχει εκπληρωθεί. Δημιουργείται έτσι ευκαιρία

διαλόγου πάντα στο πλαίσιο των διερευνητικών που αφορούν μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».

«Ο διάλογος δεν αποτελεί διαπραγμάτευση. Πρόκειται για προκαταρκτικό στάδιο επαφών για να διαπιστωθεί αν υπάρχει έδαφος για να αρχίσει διαπραγμάτευση. Για να συνεχιστεί δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η αποκλιμάκωση» σημείωσε ο κ. Δένδιας σε άλλο σημείο.

Mε αφορμή την συζήτηση που άνοιξε με δημόσια τοποθέτηση ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας προετοιμάζουν τα σχέδια για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ακόμα και Ανατολικά της Κρήτης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι  «η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων οπουδήποτε στην επικράτεια της, οποτεδήποτε το κρίνει σωστό. Καταλαβαίνω ότι στέφονται τα μάτια σε περιοχές οριοθέτησης ΑΟΖ, όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα αν μιλάμε μόνο για την Κρήτη. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα οποτεδήποτε, οπουδήποτε θέλει να επεκτείνει το δικαίωμά της αυτό».

Επιπροσθέτως, ο υπουργός εξήγησε ότι η UNCLOS έχει κυρωθεί αυτοτελώς από την Ε.Ε., αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και κατ επέκταση δεσμεύσει το σύνολο των χωρών της ένωσης.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι είναι «απαράδεκτη η τακτική της Τουρκίας να απειλεί με casus belli την Ελλάδα εφόσον αυτή ασκήσει τα νόμιμα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας για τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο: Ομόθυμη η στήριξη των κομμάτων – Η στιγμή έχει χαρακτήρα ιστορικότητας

Νίκος Δένδιας: Μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο μπορεί να επιλυθεί η διαφορά με την Τουρκία

Δένδιας: Η Ελλάδα δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε όλες τις συζητήσεις της με οποιαδήποτε χώρα

Keywords
Τυχαία Θέματα