Δεύτερο χειρότερο μετά τον Λίβανο το ελληνικό χρηματιστήριο τον Φεβρουάριο

Οι επενδυτές που πέρυσι στοιχημάτισαν στην άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου ψάχνουν τώρα να βρουν την έξοδο, φοβούμενοι πως η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού μπορεί να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην ελληνική τουριστική βιομηχανία.

Η μεγάλη έξοδος από το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ήδη σβήσει γύρω στο 1/3 των κερδών που κατοχύρωσε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά το 2019, με τον Γενικό Δείκτη της αγοράς να χάνει πάνω από 10% φέτος. Εξέλιξη που κάνει τον ΓΔ του Χ.Α. τον δείκτη με τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη.

Παρότι

η τροχιά της επιδημίας παραμένει αβέβαιη, υπάρχει μια σπασμωδική αντίδραση από την πλευρά των επενδυτών που πέρυσι συνέρρευσαν μαζικά στο ελληνικό χρηματιστήριο. Άλλωστε, οι τουριστικές και ταξιδιωτικές εισπράξεις αναλογούν στο 20% του ΑΕΠ της χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ενισχύθηκε κατά 49% πέρυσι, παρουσιάζοντας μία από τις πιο ελκυστικές αποτιμήσεις στις αναδυόμενες αγορές και την υπόσχεση φορολογικών μειώσεων και μιας πιο φιλικής προς τις επιχειρήσεις κυβερνητικής πολιτικής. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, όπως η αδυναμία του τραπεζικού τομέα, η υψηλή ανεργία και το υψηλό δημόσιο χρέος, όπως επισήμανε την Τετάρτη και η Κομισιόν.

«Δεδομένης της επίδοσης που είχαμε πέρυσι, είναι εύκολο να κατοχυρώσει κανείς κέρδη», δήλωσε στο Bloomberg o Δημήτρης Δαρδάνης της Piraeus Securities. «Δεν μπορείς να γλιτώσεις απ’ ό,τι συμβαίνει αλλού. Πρέπει να πας με το κύμα και, αυτήν τη στιγμή, δεν μπορείς να κάνεις πολλά», συμπλήρωσε.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν τον Φεβρουάριο δεύτερο από το τέλος, βάσει απόδοσης, μεταξύ των 94 δεικτών που παρακολουθεί το Bloomberg, αφήνοντας πίσω του, ουραγό, μόνο τον Λίβανο.

«Δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία εν εξελίξει, που αιφνιδιάζει τον κόσμο, δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε τι θα κάνει στον τουρισμό», δήλωσε επίσης ο κ. Δαρδάνης. Για να συμπληρώσει: «Παγκοσμίως, είναι ένα θέμα το ότι ο κόσμος δεν θέλει να πετάξει. Το πότε θα μας επηρεάσει αυτό είναι άγνωστο ακόμη».

Keywords
Τυχαία Θέματα