Χρηματιστήριο: Γιατί οι επενδυτές απογείωσαν τις τράπεζες, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ – Επιστροφή στον… Ιούνιο – Ο ρόλος Μητσοτάκη

Κλείσιμο σε υψηλά 2,5 μηνών για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., στις 661,13 μονάδες και κέρδη 3,95% (από τις 2/7 είχε να βρεθεί πάνω από τις 660 μονάδες ο δείκτης) και υψηλά δύο μηνών για τον τραπεζικό κλάδο, ενώ πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο του Χ.Α. από τις 16 Ιουνίου, δηλαδή εδώ και τρεις μήνες!

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι άλλαξε ξαφνικά στην αγορά και επανενεργοποιήθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι δε συναλλαγές δεν έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Αφού ο τζίρος διαμορφώθηκε

περί τα 67 εκατ. ευρώ, αφορώντας όχι μόνο τις τράπεζες, αλλά σύσσωμο το ταμπλό. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 90 έκλεισαν με κέρδη και μόλις 14 υποχώρησαν.

Κλείσιμο πάνω από τις 343 μονάδες για τον τραπεζικό κλάδο, με την Alpha ΑΛΦΑ 5,26% 0,60#ifrm29{opacity: 0;transition: opacity 0.5s linear;width:0px; height:0px;border: 2px #e2e2e2 solid; }#trig29:hover + #ifrm29,#ifrm29:hover,#trig29:active + #ifrm29,#ifrm29:active{opacity: 1;transition: opacity 0.5s linear;width:300px; height:359px;position: absolute;bottom: 19px;left: 0px; z-index: 100;} να επιστρέφει πάνω από τα 0,60 ευρώ, την ΕΤΕ να υπεραποδίδει πάνω από την αντίσταση του 1,20, προσεγγίζοντας τα 1,22 ευρώ με κέρδη 9,5%, η Eurobank έκλεισε στα 0,41 και με άνοδο πάνω από 9% και η Πειραιώς με κλείσιμο πάνω από τα 1,24 ευρώ κατέγραψε κέρδη άνω του 8,3%.

Η βελτίωση των αποτιμήσεων του Χ.Α. βάζει τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και πάλι στο στόχαστρο της Morgan Stanley, ενόψει των αλλαγών που προγραμματίζονται για τον Νοέμβριο.

Το καλό κλίμα πέρασε βεβαίως και στα υπόλοιπα «χαρτιά». Οι επενδυτές, για παράδειγμα, δεν μπορούσαν να κλείνουν τα μάτια στην επιστροφή της ΔΕΗ σε κερδοφορία ή στο πρόγραμμα εξυγίανσης της Ελλάκτωρ, την καθαρή κερδοφορία του Μυτιληναίου εν μέσω κρίσης, την αύξηση των ταμειακών ροών του ΟΠΑΠ μέσα στην πανδημία, ή τα χαμηλά έτους της ΕΧΑΕ, στα 2,20 ευρώ.

Ξέσπασμα με κέρδη πάνω από 7,7% για την Βιοχάλκο, στα επίπεδα των 2,49 ευρώ, κέρδη άνω του 4% για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, άνω του 5% για τη ΔΕΗ που κατέγραψε νέα υψηλά έτους, στα 4,86 ευρώ, άνω του 5,2% η άνοδος για την ΕΥΔΑΠ, με κλείσιμο πέριξ των 7,19 ευρώ, επιστροφή άνω των 3 ευρώ για την ΕΧΑΕ και με άνοδο πάνω από 7,3%, άνω του 5,2% τα κέρδη για την Jumbo ΜΠΕΛΑ 5,26% 16,00#ifrm149{opacity: 0;transition: opacity 0.5s linear;width:0px; height:0px;border: 2px #e2e2e2 solid; }#trig149:hover + #ifrm149,#ifrm149:hover,#trig149:active + #ifrm149,#ifrm149:active{opacity: 1;transition: opacity 0.5s linear;width:300px; height:359px;position: absolute;bottom: 19px;left: 0px; z-index: 100;}, με κλείσιμο στα 16 ευρώ λόγω προσδοκιών για αύξηση τζίρου εξαιτίας της σχολικής περιόδου, περί το 2% τα κέρδη για τον Μυτιληναίο που έκλεισε το κενό των απωλειών που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, αγγίζοντας τη Δευτέρα τα 8,92 ευρώ. Επίσης, ισχυρή αντίδραση άνω του 3% για την ΜΟΗ και άνω του 2,3% για τα ΕΛΠΕ, με τον κ. Κ. Χατζηδάκη να δηλώνει σε ιδιωτικό ραδιόφωνο της Αθήνας ότι υπάρχει ενδιαφέρον από όλους τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους για τη ΔΕΠΑ. Κέρδη περί το 2,9% για τον ΟΠΑΠ και 2,5% για τον ΟΤΕ.

Ο καταλύτης για το σημερινό ράλι δεν ήταν άλλος από την άτακτη υποχώρηση της Τουρκίας από την Ν.Α. Μεσόγειο για να μην υποστεί την βάσανο των κυρώσεων από την Ευρώπη. Κυρίως, όμως, στην αντίδραση της αγοράς συνέβαλαν οι λελογισμένες παροχές του πρωθυπουργού, που στην ουσία στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Η φθηνή δικαιολογία Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο αποκλιμάκωσης της έντασης στη Ν.Α. Μεσόγειο, ότι το Οruc Reis… αποσύρεται για επισκευές, σε συνδυασμό με τη ρητή δέσμευση Μητσοτάκη ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους που ξεπερνούν τα 31 δισ. ευρώ δεν έχουν μειωθεί και πως ούτε προβλέπεται γιατί η χώρα έχει δανειστεί 14 δισ. με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, ανεβάζουν το ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο γενικός δείκτης επανακατέκτησε τις 660 μονάδες, αφενός διότι μέσα στο Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι η Τουρκία τα μαζεύει μετά τις παρεμβάσεις ΗΠΑ και Γερμανίας υπό την απειλή κυρώσεων από την Ε.Ε. στην χειμαζόμενη οικονομία της. Αφετέρου, διότι ο πρωθυπουργός δεν «ξέφυγε» σε παροχές από την Θεσσαλονίκη, ευνοώντας τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα με στόχο τις επενδύσεις, τη βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων και τη μείωση της ανεργίας.

Πλέον, θωρακισμένο το Χρηματιστήριο και με τους Κουτσολιούτσους στη φυλακή, κάτι που αποτελεί μήνυμα προς τις αγορές ότι η κεφαλαιαγορά θωρακίζεται και πως δεν θα μένει τίποτα κάτω που να πλήττει την αξιοπιστία της, κερδίζει, όπως φαίνεται, σήμερα το ενδιαφέρον και την προτίμηση των ξένων.

Θετικό είναι το κλίμα και στην Ευρώπη, αλλά με περιορισμένα κέρδη για Dax στην Φρανκφούρτη και Cac στο Παρίσι με άνοδο κάτω από μισή ποσοστιαία μονάδα, λόγω της επιστροφής της αισιοδοξίας για την ανακάλυψη εμβολίου μέχρι τέλος του χρόνου.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα