Χρηματιστήριο: Γιατί έσπασαν οι άμυνες

Δέκα μονάδες πάνω από την βραχυπρόθεσμη στήριξη των 870 μονάδων έκλεισε την Τετάρτη ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σε μία μέρα άσχημη για τις αγορές, τα ομόλογα, τις μετοχές και το  bitcoin, οι επενδυτές  ανησυχούν ότι τελικά η επόμενη μετά την πανδημία μέρα δεν θα είναι και τόσο ρόδινη. Έλληνες διαχειριστές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, άνοδος η οποία πυροδοτείται από το ράλι που σημειώνεται στα  commodities,

παρασύροντας ανοδικά τις τιμές. Δεν θα απέκλειαν δε, μικρή άνοδο των επιτοκίων, μπαίνοντας ένα τέλος στη μακρά πορεία αρνητικών επιτοκίων, αν και στην Ευρώπη ακούγονται καθησυχαστικές φωνές παραπέμποντας στο γενναίο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Οι απώλειες στην Ευρώπη ξέφυγαν νωρίτερα την Τετάρτη, με τον δείκτη DΑΧ να γυρίζει κάτω από τις 15.000 μονάδες και απώλειες 2,5%. Ο δε Dow υποχωρεί αισθητά και την Τετάρτη με πτώση πάνω από 1,5%.

Από το σφόδρα αυτό αρνητικό κλίμα δεν θα μπορούσε να λείψει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης οδεύοντας προς το κλείσιμο έγραψε τραγικές απώλειες 2,18%, κλείνοντας στις 881,04 μονάδες. Ο τζίρος ανησύχησε, διότι σε πτωτική συνεδρίαση εμφανίστηκε αυξημένος πάνω από τα 97 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως, τα 21,7 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, κυρίως στον ΟΤΕ όπου σε τρεις πράξεις άλλαξαν χέρια σχεδόν 1,5 εκατ. τεμάχια.

Ισχυρές ήταν οι απώλειες στις τράπεζες, με την ΕΤΕ, που από τα 2,51 ευρώ έκλεισε κάτω και από τα 2,4 με απώλειες μεγαλύτερες του 4%. Πάνω από 3% η πτώση στην Alpha, στο 1,26. Πάνω από 3% η πτώση που βγήκε ακόμα, στην Βιοχάλκο, παρά το γεγονός ότι οι θυγατρικές της διανύουν μία από τις καλύτερες χρονιές ιστορικά, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Motor Oil. Πάνω από 2% η πτώση που σημειώθηκε στην Πειραιώς, τον ΟΤΕ, τον Μυτιληναίο, την Eurobank, τα ΕΛΠΕ και την Ελλάκτωρ.

Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα στην ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, την Coca Cola και το Jumbo.

Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, είναι η αγορά και η οικονομία να εμπλακούν σε ένα νέο σπιράλ κρίσης. Κι αυτό, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει επενδύσει τα ρέστα της στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου εκτιμάται ότι η χώρα θα αναπτύσσει το ΑΕΠ 1% ετησίως για την επόμενη επταετία (μόνο από το Recovery Fund, χωρίς να υπολογίζονται οι άλλες δραστηριότητες, π.χ. τουρισμός).

Το πρόβλημα του πληθωρισμού, σύμφωνα με τους ίδιους φαίνεται ότι είναι σοβαρότερο απ’ ότι φαίνεται για να απασχολεί τόσο έντονα τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Οι στηρίξεις της αγοράς προς το παρόν βγαίνουν περί τις 870 μονάδες. Επίπεδα, τα οποία αν διατηρηθούν κρατούν ανέπαφο το σενάριο επιστροφής πάνω από τις 900 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα