Κικίλιας: Θα ανοίξουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα στα νησιά

21.136 τα ενεργά κρούσματα - Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι τα 39 έτη.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τους 4,6 εκατ. εμβολιασμούς στη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού ανέρχονται σε 21.136 σε όλη την Ελλάδα. Επεσήμανε ακόμα πως 1,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Ο κ. Κικίλιας, επικαλούμενος στοιχεία

που παρέθεσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε πως ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος μέχρι χθες, ήταν 2.040 επιβεβαιωμένα κρούσματα τη μέρα. Παράλληλα τόνισε πως η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι τα 39 έτη, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από τα 40 έτη.

«Αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρουσιάζουν τα κρούσματα στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Ο δείκτης θετικότητας έχει υποχωρήσει σταθερά κάτω από το 4% και την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται στο 3,8%», είπε επίσης. Περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν οι Περιφέρειες, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου. Την εβδομάδα που μας πέρασε, αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα παρουσίασαν οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Ηπείρου.

Για τις θρομβώσεις μετά από εμβόλιο AstraZeneca

«Η ασφάλεια των πολιτών μπαίνει πρώτη απ όλες. Τα περιστατικά αυτά διερευνώνται με συγκεκριμένο, επιστημονικό τρόπο. (…)», ανέφερε ο κ. Κικίλιας σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν στην Κρήτη έπειτα από εμβολιασμό με Astrazeneca, περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολουθείται. «Σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορώ να σχολιάσω τα περί προβληματικής παρτίδας. Θα περιμένουμε την επιτροπή Εμβολιασμών και την επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και θα κινηθούμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Επίσης μίλησε για το σχέδιο εμβολιασμού κατοίκων και εργαζομένων στα νησιά, το λεγόμενο «Γαλάζια Ελευθερία», λέγοντας πως για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε να χορηγηθεί το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson στα νησιά και προσθέτοντας πως θα ανοίξουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα.

Ρέτσος: Το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως ο χειρότερος χρόνος για τον παγκόσμιο και τον ελληνικό τουρισμό

«Το 2021 είναι μια χρονιά μεγάλων προκλήσεων για τον ελληνικό τουρισμό» ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Όπως επεσήμανε έπειτα, το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως ο χειρότερος χρόνος για τον παγκόσμιο και τον ελληνικό τουρισμό.

«Πέρσι λειτουργήσαμε με προσοχή. Αυστηρά πρωτόκολλα και υψηλό επαγγελματισμό από τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον τομέα. Ήταν μια προσπάθεια με μεγάλη αξία. Μια παρακαταθηκη εμπιστοσύνης» είπε ο κ. Ρέτσος.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες έδειξαν τον καλύτερό τους εαυτό: «πρωτοφανή προσαρμοστικότητα και συγκινητική αυταπάρνηση».

Φέτος, σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι «Να λειτουργήσουμε με ασφάλεια για επισκέπτες, κατοίκους και εργαζόμενους. Να προστατεύσουμε το brand της χώρας μας. Να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσους αποφασίσουν να επισκεφθούν τη χώρα μας».

Τόνισε, τέλος, πως δεν χρειάζεται να μπουν ποσοτικοί στόχοι, αλλά η επιτυχία θα κριθεί από την υγειονομική ασφάλεια.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα