Χρηματιστήριο: Επιστροφή με φόρα κοντά στις 900 μονάδες με μεγάλες πρωταγωνίστριες ΔΕΗ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Μια ανάσα από τις 900 μονάδες επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει ισχυρή άνοδο παρά το γεγονός πως ο τζίρος παρέμεινε για μια ακόμα ημέρα σε χαμηλά νούμερα.

Η αγορά αναμένει το επόμενο διάστημα τις νέες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου από μια σειρά επιχειρήσεων, αλλά και τις ανακοινώσεις, στις αρχές Σεπτεμβρίου, της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο.

Σημαντική σε αυτό αναμένεται να είναι η συνεισφορά του τουρισμού, ο οποίος φαίνεται πως κατέγραψε καλύτερες επιδόσεις κυρίως μετά τον Ιούνιο, όπως καταγράφηκε και από τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ.

Από την άλλη, η αγορά αναμένει με προβληματισμό τις αυριανές ανακοινώσεις της κυβέρνηση για το πλαίσιο μέτρων που θα ισχύουν τους επόμενους μήνες για τους ανεμβολίαστους, προκειμένου να αξιολογήσει την επίπτωση που θα μπορούσε να έχει στην πραγματική οικονομία. Τα ποσοστά εμβολιασμού, όπως λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενο, έχουν υποχωρήσει αισθητά τον Αύγουστο, ενώ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δηλώνει αρνητές.

Ταυτόχρονα η αγορά ασχολήθηκε με τις εξαμηνιαίες  αναθεωρήσεις των δεικτών του FTSE Russell, με την Τράπεζα Πειραιώς να εισέρχεται (λόγω της πρόσφατης ΑΜΚ) στους  FTSE All World και FTSE Global Emerging Europe Mid Cap από τον Small Cap, ενώ οι Epsilon Net και η Entersoft εισήλθαν στον FTSE Total Cap και Micro Cap. Αντίθετα από τον ίδιο δείκτη διαγράφηκαν οι Κρι-Κρι, Τράπεζα Αττικής, MIG και Πλαστικά Θράκης. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 17ης Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,62% στις 897,44 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 38,8 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 24,4 εκατ. τεμάχια.

Στο σύνολο τους οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με κέρδη ωστόσο αυτές που ξεχώρισαν ήταν η ΔΕΗ, που έκλεισε στο +4,18% και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που έκλεισε στο +4,14%. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε νωρίτερα πως προχωρά στην έκδοση ομολόγου αξίας 300 εκατ. ευρώ.

Με κέρδη 3,49% έκλεισε η Βιοχάλκο, ενώ στο +2,94% έκλεισε η Alpha Bank. Ακολούθησαν οι Motor Oil (2,74%), Εθνική (2,65%), ΟΤΕ (2,35%) και Μυτιληναίος (2,26%). Άνω του 1% ήταν τα κέρδη  για ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Lamda, Coca Cola και Titan, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι  Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Πειραιώς, Aegean, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Eurobank και Σαράντης.

Από τις υπόλοιπες μετοχές στο 6,39% έκλεισε η Space Hellas ενώ άνω του 5% ήταν η αύξηση σε BriQ, Reds και ΕΛΤΟΝ.

Keywords
Τυχαία Θέματα