Χρηματιστήριο: Άνοδος με πρωταγωνίστρια την Alpha Bank, στο +0,18% η εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη

Με ήπια άνοδο και τον τζίρο λίγο πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε τη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, και προτελευταία του Αυγούστου το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την μετοχή της Alpha Bank να ξεχωρίζει.

Η εβδομάδα για το χρηματιστήριο Αθηνών χαρακτηρίστηκε από τον ισχνό τζίρο και τις ήπιες μεταβολές του δείκτη. Είναι δε

χαρακτηριστικό πως παρά το γεγονός πως 3 από τις 5 συνεδριάσεις έκλεισαν με απώλειες, σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει με κέρδη, της τάξης του 0,18%. Εξίσου οριακές, σε επίπεδο εβδομάδας, ήταν και οι μεταβολές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε με οριακά κέρδη 0,05% αλλά και του τραπεζικού, κλείνοντας με εβδομαδιαία άνοδο 0,46%.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,22% στις 634,47 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 31,4 εκατ. ευρώ και τον όγκος στα 20 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,25% στις 1.517,65 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 1,33% στις 330,04 μονάδες.

Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τις εξελίξεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά, με το ενδιαφέρον να είχε στραφεί στην Παρασκευή στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο, όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν από τον Ζοζέπ Μπορέλ οι προτεινόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Οι υπουργοί συμφώνησαν πως θα επιταχυνθεί η διαδικασία με τις κυρώσεις, οι οποίες θα επιβληθούν σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει να προκαλεί ένταση στην περιοχή, να παρουσιάζονται επίσημα στη σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου. Από εκεί και πέρα, παραμένει η ανησυχία γύρω από την πορεία της πανδημίας, με τους επενδυτές να αναμένουν τα επίσημα στοιχεία του κράτους για την επίπτωση στο δεύτερο τρίμηνο αλλά και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη στις αρχές του Σεπτεμβρίου για τη νέα δέσμη μέτρων για την οικονομία.

Από τις μετοχές που ξεχώρισαν την Παρασκευή, τη μεγάλη διαφορά έκανε η Alpha Bank, στον απόηχο των οικονομικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο που ανακοίνωσε. Τα αποτελέσματα είδαν με θετικό πρόσημο οι αναλυτές της Goldman Sachs, η οποία έδωσε για τη μετοχή της Alpha Bank σύσταση «Buy», τιμή στόχο στα 1,34 ευρώ και upside 146,4%. Η μετοχή της τράπεζας σημείωσε  άλμα  +3,72%.

Ακολούθησαν οι μετοχές της Εθνικής (+1,29),  της Jumbo (+1,16%) και της Motor Oil (+1,04%).  Ήπια κέρδη σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Eurobank.

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Φουρλής (-1,59%) και του ΟΠΑΠ  (-1,35%). Με ήπιες απώλειες έκλεισαν Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Aegean, Coca Cola, Λάμδα και ΑΔΜΗΕ.

Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Σαράντης και Titan.

Keywords
Τυχαία Θέματα