Απώλειες στις ευρωαγορές – Πτώση άνω του 1% για τον Stoxx 600

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι ευρωαγορές σήμερα Τρίτη με τους επενδυτές να παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχοι για τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις ΗΠΑ και τη Federal Reserve.

Σήμερα ξεκίνησε η συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ

(Fed), όπου και αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί από τον επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ μια αύξηση των βασικών επιτοκίων της, πιθανότατα κατά 75 μονάδες βάσης. Πέρα από το εύρος της αύξησης των επιτοκίων οι αναλυτές περιμένουν τις εκτιμήσεις της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, με έμφαση στο εάν η τράπεζα θα συνεχίσει να συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική ακόμα κι αν αυτό φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ.

Μακροοικονομικά στοιχεία

Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει παρατηρηθεί ποτέ καθώς αυξήθηκαν ραγδαία τον Αύγουστο, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.

Οι τιμές παραγωγού των βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 45,8% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία Destatis όταν τον Ιούλιο του 2022, οι τιμές αυξήθηκαν 7,9%.

Στα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά νέα η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στη συμφωνία για την κρατικοποίηση της Uniper, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται εντός των επόμενων ημερών. Η εξαγορά από τη γερμανική κυβέρνηση της εταιρείας κοινής αναμένεται να κοστίσει πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφερε την Τρίτη το Business Insider, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Με το βλέμμα όλων να είναι στον προσεχή δύσκολο χειμώνα, ευρωπαϊκά στοιχεία έδειξαν ότι οι γερμανικές οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι γεμάτες, άνω του 90%. Το ποσοστό αυτό θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι βρισκόμαστε μόλις στον Σεπτέμβριο, ενώ απώτερος στόχος είναι να αγγίξουν το 95% τον Νοέμβριο.

Στο κλίμα αυτό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 1,09% στις 403,42 μονάδες και ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,96% στις 3.465 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλεσε 0,64% στις 7.190 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε 1,035 στις 12.671 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έπεσε 1,35% στις 5.979 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 1,64% στις 21.777 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έχασε 1,50% στις 7.873 μονάδες.

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Πτωτικά οι βασικοί δείκτες με το βλέμμα στη Fed – Ισχυρές πιέσεις 7% για τη Ford

Keywords
Τυχαία Θέματα