Απογοήτευση και πτώση στη Wall Street καθώς ο αριθμός νεκρών στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 300.000

Με απογοητευτικό τρόπο ολοκληρώθηκε η Δευτέρα για τη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν με μικτά πρόσημα και τους επενδυτές να συνειδητοποιούν πως από τα πανηγύρια για την έναρξη των εμβολιασμών μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος της πανδημίας υπάρχει ακόμα αρκετή απόσταση.

Η Wall Street ξεκίνησε με εντυπωσιακό τρόπο την ημέρα, καθώς ήταν έκδηλος ο ενθουσιασμός για την έναρξη του εμβολιασμού στις ΗΠΑ.

Μετά την έγκριση από τον FDA του εμβολίου των Pfizer και BioNTech, ξεκίνησε άμεσα η διανομή των δόσεων στα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, με τον πρώτο εμβολιασμό να πραγματοποιείται στο Queens της Νέας Υόρκης, σε μια νοσοκόμα ΜΕΘ.

Ωστόσο, σύντομα τα νέα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για το μέγεθος του προβλήματος, ειδικά ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, κατάφεραν να αλλάξουν το κλίμα. Ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ έφτασε πλέον τους 300.000. Στη Βρετανία, όπου ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες, τα κρούσματα οδηγούν σε νέο lockdown στο Λονδίνο και σε περιοχές της νότιας Αγγλίας, ενώ μια νέα επικίνδυνη μετάλλαξη του ιού έκανε την εμφάνισή της. Η Γερμανία μπαίνει σε αυστηρό lockdown από την Τετάρτη ενώ 5 εβδομάδες καραντίνας ανακοίνωσε η Ολλανδία. Αλλά και η Νέα Υόρκη έχει τεθεί σε συναγερμό, με τον κυβερνήτη Κουόμο να προειδοποιεί για την πιθανότητα ανάγκης μιας νέας καραντίνας στην πολιτεία.

Όλα αυτά ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, με μια νέα διακομματική συμβιβαστική πρόταση, που θα βασίζεται πάνω στην προηγούμενη των 908 δισ. δολαρίων, αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα. Το αρχικό πακέτο θα χωριστεί σε δύο κομμάτια, ένα που θα αφορά τις μικρές επιχειρήσεις και τους ανέργους, το οποίο αναμένεται να στηριχθεί από τις δύο πλευρές, και ένα που θα αφορά μέτρα που προκαλούν κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση των πολιτειών που ζητούν οι Δημοκρατικοί.

Από τα επιχειρηματικά νέα ξεχωρίζει η ανακοίνωση της AstraZeneca για την εξαγορά της  Alexion Pharmaceuticals έναντι 39 δισ. δολαρίων, με το τίμημα να περιλαμβάνει μετρητά και μετοχές.

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 29.861,55 μονάδες με απώλειες -0,62%. Ο  S&P 500 έκλεισε στις 3.647,49 μονάδες με πτώση -0,44% ενώ αντίθετα ο  Nasdaq κατάφερε αν κλείσει με άνοδο, μακριά πάντως από τα υψηλά ημέρας, στις 12.440,04 μονάδες με κέρδη  0,5%.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 6 έκλεισαν με άνοδο. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των McDonald’s (2%)
και Intel (1,49%) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των Walt Disney (-3,65%) και Chevron (-3,26%).

Keywords
Τυχαία Θέματα