Αναδρομικές αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις από την ερχόμενη Τρίτη

Στην αύξηση των προσωρινών συντάξεων από 50% στο 70% ή στο 80% θα προχωρήσει η κυβέρνηση στο τέλος Νοεμβρίου. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης έχει ήδη δρομολογήσει την καταβολή των αυξήσεων των προσωρινών συντάξεων, αλλά και την αποπληρωμή των αναδρομικών ποσών σε όσους συνταξιούχους έχουν υποβάλει αίτηση από τις 13/5/2016 και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η οριστική τους σύνταξη. Τα ποσά που θα λάβουν περίπου 35.000 συνταξιούχοι μαζί με τα αναδρομικά ποσά κυμαίνονται από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ.

Η προσωρινή στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου

μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που λαμβάνουν σήμερα για τις αιτήσεις που υπεβλήθησαν από τις 13/5/2016 και μετά. Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες, η προσωρινή σύνταξη θα αυξηθεί στο 70% από 50%. Στις συντάξεις χηρείας η προσωρινή αυξάνεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος και ουσιαστικά θα λαμβάνεται εξαρχής, η οριστική σύνταξη, όπως ισχύει σήμερα είναι στο 70% της σύνταξης του θανόντος. Στις αναπηρικές θα καταβάλλονται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας ως εξής:

Α. προσωρινή 75% με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,9% και

Β. προσωρινή 50% με αναπηρία έως 66,99%.

Ταυτόχρονα θα καταβληθεί και το σύνολο των αναδρομικών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μετά τις 13/5/2016, εφόσον δεν έχει εκδοθεί η οριστική σύνταξη.

Για τους μισθωτούς και τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε είκοσι έτη ασφάλισης, ήτοι 384 ευρώ, και να υπερβαίνει το ποσό που ισούται με το διπλάσιο αυτής, δηλαδή 768 ευρώ. Για τους αυτοτελώς απασχολουμένους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την εκάστοτε εθνική σύνταξη που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης και μεγαλύτερη από το ποσό που ισούται με το ύψος της εθνικής σύνταξης πολλαπλασιαζόμενο επί δυόμισι φορές, στο ύψος που διαμορφώνεται κάθε φορά, ήτοι 960 ευρώ.

Η αύξηση της προσωρινής σύνταξης ισχύει για όσους υπέβαλαν αίτηση με έντυπη μορφή και όχι ηλεκτρονικά.

Πότε θα καταβληθούν

Από την  Τρίτη, στις 24 Νοεμβρίου ξεκινά η καταβολή των συντάξεων στους δικαιούχους για τον μήνα Δεκέμβριο με την καταβολή αναδρομικών και αυξήσεων στις προσωρινές συντάξεις Σημειώνεται ότι προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των συνταξιούχων, οι συντάξεις του ΙΚΑ θα πληρωθούν σε δύο δόσεις, με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ. Οι πληρωμές των συνταξιούχων Δεκεμβρίου ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, οπότε και πληρώνονται οι συντάξεις  Ανασφάλιστων Υπερηλίκων από τον ΟΠΕΚΑ.

Σημειώνεται ότι οι επικουρικές συντάξεις και για τον μήνα Δεκέμβριο θα πληρωθούν στους συνταξιούχους ταυτόχρονα με τις κύριες.

Αναλυτικότερα, οι ημερομηνίες για την καταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου είναι οι εξής:

-Συντάξεις ΙΚΑ:

την Τρίτη 24 Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9

την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8

– Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

– Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

– Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

– Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

– Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

– Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

– Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

– Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020.

Τα ποσά των συντάξεων εμφανίζονται στα ΑΤΜ και είναι διαθέσιμα προς ανάληψη την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα της ημερομηνίας πληρωμής τις απογευματινές έως βραδινές ώρες (συνήθως από 18.00 έως 21.00 ανάλογα με την τράπεζα).

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: Στη δημοσιότητα κάθε μήνα οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

Eπίδομα ειδικού σκοπού: Ποιοι άνεργοι από τον κλάδο Επισιτισμού/Τουρισμού πρέπει να ξανακάνουν αίτηση

Οι τράπεζες προσηλωμένες στη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναδρομικές, Τρίτη,anadromikes, triti