Wall Street: Νέα ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500 – Η βουτιά 4,3% της Tesla πλήγωσε τον Nasdaq

Ξεπερνώντας τις ανησυχίες που προκάλεσαν τα απογοητευτικά στοιχεία από την Κίνα και η ζοφερή κατάσταση στο Αφγανιστάν, η Wall Street κατάφερε να ανοίξει με νέα ρεκόρ την εβδομάδα, αν και ο Nasdaq παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος. Αντίθετα, τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε

στις  35.625,40 μονάδες με άνοδο 0,31%, ο S&P 500  στις 4.479,71 μονάδες με άνοδο  0,26% ενώ ο Nasdaq στις  14.793,76 μονάδες, με απώλειες -0,20%.

Η αγορά πάντως είχε ξεκινήσει την ημέρα αρνητικά, έπειτα από τις ανακοινώσεις για τις πωλήσεις λιανικής στην Κίνα. Ειδικότερα, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν τον Ιούλιο μόλις κατά 8,5% έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 11,5%. Οι online πωλήσεις σημείωσαν άνοδο μόλις 4,4% για τον μήνα. Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,4% έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 7,8%. Σύμφωνα με το Πεκίνο, η μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση οφείλεται στις συνέπειες της Covid-19 αλλά και των τοπικών πλημμυρών που έπληξαν την Κίνα.

Παράλληλα, στην αρνητική εικόνα από την Κίνα είχαν προστεθεί και τα στοιχεία για την πτώση της ημερήσιας επεξεργασίας κινεζικού αργού, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2020, η οποία προκάλεσε πίεση στην αγορά πετρελαίου. Πίεση που εκτονώθηκε μερικώς μετά την δήλωση του OPEC+ πως δεν σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή μέσα στον χρόνο.

Παράλληλα, ανησυχία στην αγορά προκάλεσε και το ζήτημα του Αφγανιστάν, μετά την «απόδραση» της επίσημης κυβέρνησης της χώρας στο εξωτερικό και την επικράτηση των Ταλιμπάν, η οποία απειλεί την Ευρώπη με μια νέα μεταναστευτική κρίση. Παράλληλα, οι επενδυτές έσπευσαν να αναλύσουν και τις δηλώσεις αξιωματούχων της FED, σύμφωνα με τις οποίες η σκέψη για μια ανακοίνωση για tapering στο πρόγραμμα μηνιαίων αγοράς ομολόγων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να υπάρξει τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, το κλίμα άλλαξε με την αισιοδοξία να επιστρέφει ενόψει των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων των μεγάλων κολοσσών της λιανικής πώλησης. Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές του χώρου της υγείας.

Από την άλλη, πίεση στις τεχνολογικές μετοχές έφερε η  υπόθεση της Tesla, καθώς η αρμόδια εθνική αρχή στις ΗΠΑ για την ασφάλεια της κυκλοφορίας στους αυτοκινητοδρόμους ανακοίνωσε πως ξεκινά επίσημη έρευνα γύρω από ατυχήματα των αυτο-οδηγούμενων ηλεκτρικών οχημάτων της εταιρείας. Η μετοχή της έκλεισε στο -4,32%

Όσο για τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι UnitedHealth (1,84%), Merck & Co. (1,58%) και Amgen (1,38%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (-2,30%), Disney (-1,10%) και Chevron (-1,02%).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Wall Street, Dow Jones, SP 500 –,Tesla, Nasdaq