Rolls-Royce: Πλάνο για την εξασφάλιση κεφαλαίων έως 6,5 δισ. δολαρίων για την επιβίωση της

Η Rolls-Royce Holdings Plc παρουσίασε τα σχέδια της για την εξασφάλιση κεφαλαίων έως και 5 δισεκατομμυρίων στερλινών (6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων), ενισχύοντας τα μειωμένα αποθεματικά της, εν μέσω της πτώσης της ζήτησης για τους κινητήρες αεροσκαφών που κατασκευάζει.

Ειδικότερα, η εταιρεία σκοπεύει να συγκεντρώσει περίπου 2 δισεκατομμύρια λίρες από τους μετόχους μέσω της έκδοσης δικαιωμάτων και άλλα 3 δισεκατομμύρια λίρες από ομόλογα και δάνεια,

σύμφωνα με ανακοίνωση της. Οι μετοχές της υποχώρησαν μέχρι και 7,7%.

Η Rolls-Royce υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα ενός κλάδου που επλήγη σημαντικά από την πανδημία, με τις μετοχές της να καταγράφουν απώλειες άνω του 80% από τις αρχές του έτους.  Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων μειώθηκαν απότομα, πλήττοντας τη ζήτηση για αεροπλάνα πλατιάς ατράκτου που χρησιμοποιούν τις τουρμπίνες που κατασκευάζει η εταιρεία, ενώ οι υφιστάμενοι στόλοι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό καθηλωμένοι στο έδαφος, με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται συντήρηση.

Warren East, CEO Rolls-Royce

«Η αύξηση κεφαλαίου θα βελτιώσει την ανθεκτικότητά μας στην προσπάθεια μας στο τρέχον αβέβαιο λειτουργικό περιβάλλον», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Warren East σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η πανδημία είχε οδηγήσει σε «απότομη επιδείνωση» τις οικονομικές αποδόσεις των αεροναυπηγικών εργασιών του ομίλου.

Η Rolls-Royce ανακοίνωσε ότι εκτός από την βελτίωση της ρευστότητας της και την ενίσχυση του ισολογισμού της, τα νέα κεφάλαια θα επιτρέψουν στον όμιλο να συνεχίσει τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων από μια ισχυρότερη θέση.

Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε σε χαμηλό 17 ετών την Τετάρτη, αποτυπώνοντας την ανησυχία των επενδυτών για το μέλλον της στη μετά-Covid εποχή, καθώς τα αεροπλάνα μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ξαναχτίσουν τους στόλους τους και τα ταξίδια, όπως φαίνεται, θα περιοριστούν στις πιο κοντινές διαδρομές, χρησιμοποιώντας μικρότερα αεροσκάφη – μία αγορά στην οποία η βρετανική εταιρεία δεν είναι ανταγωνιστική.

Η έκδοση δικαιωμάτων σε αναλογία 10 προς τρία, με discount 41,4% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Τετάρτης, έχει εξασφαλιστεί πλήρως, ανέφερε η εταιρεία, ενώ η προσφορά ομολόγων ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών θα προχωρήσει στο εγγύς μέλλον.

Η Rolls Royce είπε επίσης ότι εξασφάλισε δεσμεύσεις για νέο διετές δάνειο ύψους 1 δισ. λιρών, και ότι η UK Export Finance δήλωσε ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει την επέκταση της κατά 80% εγγύησης της, για την υποστήριξη της αύξησης κατά 1 δισ. στερλινών υφιστάμενου δανείου.

Τον περασμένο μήνα η Rolls-Royce ανακοίνωσε ότι στοχεύει να συγκεντρώσει περί τα 2,5 δισ. στερλίνες  (3,2 δισ. δολ.), καθώς εξετάζει διάφορες επιλογές προκειμένου να ενισχύσει τον ισολογισμό της.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα