Live οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από το Κάιρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι δηλώσεις των τριών ηγετών που λαμβάνουν μέρος στην τριμερή σύνοδο ΕλλάδαςΚύπρουΑιγύπτου, που πραγματοποιείται σήμερα στο Κάιρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει ότι ο τριμερής αυτός θεσμός αποτελεί ένα μοντέλο συνεργασίας με συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα των επενδύσεων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος,

του πολιτισμού και της νεολαίας, αξιοποιώντας και τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Παράλληλα, θα επισημάνει ότι απαραίτητη για την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα είναι και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, με τη συντομότερη δυνατή επανέναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων. Μια λύση επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ. Μια λύση, βεβαίως, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. Μια συμφωνημένη λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται σαφώς από τις αποφάσεις των  Ηνωμένων Εθνών, μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Μία λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.

Επίσης, αναμένεται να τονιστεί ότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η ασφάλεια εδραιώνεται επί τη βάσει της συνεργασίας και όχι της απομόνωσης ή των μονομερών ενεργειών και συγκεκριμένα ότι η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται -και σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτό αντιληπτό- από την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτόνων της.

Τέλος, θα υπογραμμιστεί ότι η θεσμοθετημένη αυτή τριμερής συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αίγυπτο θα υπογράψει τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την επενδυτική συνεργασία ΕλλάδαςΚύπρουΑιγύπτου και αντίστοιχα διμερή προγράμματα ΕλλάδαςΑιγύπτου και ΚύπρουΑιγύπτου.

The post Live οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από το Κάιρο appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα