Friday’s, Μcdonald’s, Everest – Goody’s στο «κυνήγι» του online delivery – Ο ρόλος του e-food και η πίτα των 300 εκατ.

Τη δυναμική και πολλά υποσχόμενη αγορά του online delivery φαγητού σπεύδουν να αξιοποιήσουν μεγάλοι παίκτες της εστίασης.

Ακόμη και διάσημα brands πολυεθνικού χαρακτήρα, όπως τα Friday’s, τα McDonald’s και τα Goody’s που για πολλά χρόνια είχαν επιλέξει να απέχουν για λόγους στρατηγικής από την κατ’ οίκον διανομή φαγητού και να εστιάσουν αποκλειστικά στα φυσικά καταστήματα, τώρα, κάνουν στροφή 180 μοιρών και προσπαθούν να «πιάσουν τον παλμό της εποχής». Η προσέγγιση

της συγκεκριμένης αγοράς που ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ (αφορά διαδικτυακές παραγγελίες και όχι τηλεφωνικές) γίνεται μεθοδικά και κυρίως μέσα από τις δημοφιλείς διαδικτυακές πλατφόρμες, οι οποίες έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του αγοραστικού κοινού.

Καταλυτικό βέβαια ρόλο στην απόφασή τους να επενδύσουν στο συγκεκριμένο κανάλι έπαιξε η επέλαση της πανδημίας του Covid-19, η οποία έφερε στο προσκήνιο τις ηλεκτρονικές αγορές. Μια τάση που αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών από τον φόβο μετάδοσης του κορονοϊού θα συνεχίσει να μένει περισσότερο σπίτι και να αποφεύγει μέρη, όπου συγκεντρώνεται κόσμος. Είναι ενδεικτικό πως η πλατφόρμα e-food.gr, η οποία εκτιμάται ότι εκτελεί πάνω από 1,5 εκατομμύρια παραγγελίες το μήνα ανακοίνωσε αμέσως μετά την άρση του lockdown ότι αναζητά 400 νέους διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

Μέσα από την δημοφιλή πλατφόρμα του e-food.gr και την εταιρεία διανομών Wolt επέλεξαν οι υπεύθυνοι της αμερικάνικης αλυσίδας εστιατορίων Friday’s στην Ελλάδα να εισέλθουν για πρώτη φορά στην κατ’ οίκον διανομή φαγητού, μετά από 23 χρόνια παρουσίας στην χώρας! Ήταν 1997, όταν άνοιξε τις πύλες του, το πρώτο κατάστημα Friday’s στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κεφαλάρι. Τα πρώτα μηνύματα από την ανταπόκριση των πελατών είναι ενθαρρυντικά και οι επικεφαλής της εταιρείας δηλώνουν αποφασισμένοι να ενδυναμώσου την παρουσία τους στο χώρο αυτό. Εξάλλου, όπως λέει ο γενικός διευθυντής των TGI Friday’s στην Ελλάδα, Νίκος Νέγκας, αρκετός κόσμος προτιμάει την ασφάλεια του σπιτιού ενώ υφίσταται πάντοτε το ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου περιοριστικών μέτρων σε περίπτωσης έξαρσης της πανδημίας.

Ο γενικός διευθυντής των Friday’s στην Ελλάδα, Νίκος Νέγκας

Την επέκταση της υπηρεσίας delivery σε περισσότερα καταστήματα του δικτύου αποφάσισε και η McDonald’s, η οποία για χρόνια «γυρνούσε την πλάτη» στην κατ’ οίκον διανομή φαγητού. Τελικά, κάτω από το πρίσμα των νέων εξελίξεων όχι μόνο ενέδωσε αλλά όπως όλα δείχνουν υιοθετεί μια επιθετική πολιτική, προκειμένου να διευρύνει τις περιοχές που εξυπηρετεί. Η υπηρεσία McDelivery προσφέρεται πλέον σε οκτώ εστιατόρια της αλυσίδας (Άλιμος, Γλυφάδα, Ιερά Οδός, λεωφ. Κηφισίας, λεωφ. Μεσογείων, Π. Φάληρο, Σύνταγμα, Χαλάνδρι) πάντα σε συνεργασία με την ηλεκτρονική πλατφόρμα efood. «Στόχος μας είναι να φέρουμε την εμπειρία McDonald’s σε περισσότερους καταναλωτές και να συνεχίσουμε να καλύπτουμε τις απαιτήσεις τους για μεγαλύτερη ποικιλία και ευκολία», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της εταιρείας.

Στον «αστερισμό» του delivery κινούνται εδώ και μερικά χρόνια Everest και Goody’s. Η διοίκηση των εταιρειών που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της Vivartia του ομίλου MIG δηλώνει πως παραμένει σε επαγρύπνηση, με στόχο να προσαρμόσει άμεσα τη λειτουργία των εταιρειών στα νέα δεδομένα, ξεκινώντας από την εφοδιαστική αλυσίδα μέχρι και το τελικό στάδιο εξυπηρέτησης των καταναλωτών με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της υπηρεσίας delivery και την περαιτέρω ανάπτυξη του e-ordering.

Ο κλάδος της παράδοσης έτοιμου φαγητού γνώρισε πρωτοφανή άνθηση μέσα στην πανδημία σε διεθνή κλίμακα. Μάλιστα, κάποιοι θεωρούν πως ήταν ο «μεγάλος κερδισμένος», μια παρακαταθήκη που θα τον ακολουθεί και στην μετά Covid-19 εποχή. Κάτι που σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνει και η εξαγορά της αμερικανικής Grubhub από την ολλανδική Just Eat Takeaway αντί 7,3 δισ. δολ.! Η επιχειρηματική συμφωνία δημιουργεί έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στον κόσμο σε μια αγορά η οποία αναπτύσσεται με πολύ γοργούς ρυθμούς και λειτουργεί συνδέοντας εστιατόρια με διαφορετικές κουζίνες και τιμές με τους καταναλωτές στο σπίτι ή στο γραφείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα