BMW 2 Gran Coupe: Προσθιοκίνητη και στιφτερή! (pics+test drive)

Είχαμε την ευκαιρία να συμπληρώσουμε 1000km πίσω από το τιμόνι της BMW 2 Gran Coupe.

«Μπαμπά κάνει παντιλίκια; Όχι, είναι προσθιοκίνητο. Τι λες ρε μπαμπά αφού είναι BMW». Η BMW 2 Gran Coupe είναι το πρώτο προσθιοκίνητο 4θυρο coupe στην ιστορία της εταιρείας. Βασίζεται στα μηχανικά μέρη της επίσης προσθιοκίνητης πλέον, σειράς 1. Η σειρά 2 για να μπερδευτείτε ακόμη περισσότερο έχει και δίπορτες εκδόσεις ανοικτές ή κλειστές με κορυφαία την Μ2 οι οποίες παραμένουν πισωκίνητες.

Εξωτερικά είναι πανέμορφη, με τις αθλητικές

γραμμές να σε προετοιμάζουν για ανάλογη οδηγική εμπειρία. Το πίσω μέρος είναι εντελώς ξεχωριστό με τα φώτα να συγκλίνουν προς το σήμα που βρίσκεται στο κέντρο του καπό. Πρόκειται για νέα σχεδιαστική γραμμή που τονίζεται και από πινελιές όπως η διακριτική αεροτομή, ο διαχύτης και οι αλουμινένιες απολήξεις των εξατμίσεων.

Στο εμπρός μέρος κυρίαρχο δομικό στοιχείο είναι ένα τραπεζοειδές πεντάγωνο σε διάφορα μεγέθη, μάσκα, φώτα, γρίλιες αεραγωγοί. Το αισθητικό αποτέλεσμα μαγνητίζει το βλέμμα.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό ο παθιασμένος χρήστης θα αντιληφθεί αμέσως ότι η αισθητική του τραπεζοειδούς πεντάγωνου διατηρείται στα γραφικά της εντυπωσιακής οθόνης οργάνων 10,25’, στον όγκο του ταμπλό, στους αεραγωγούς. Στο κέντρο του ταμπλό κυριαρχεί η εύχρηστη οθόνη αφής των multimedia. Η BMW διαθέτει κορυφαίο λογισμικό, εύχρηστο και χωρίς ιδιαιτερότητες. Δε χρειάζεται να το έχεις με την τεχνολογία για να το χρησιμοποιήσεις.

Το αυτοκίνητο δοκιμής μας ήταν η έκδοση M Sport με σπορ ανάρτηση, σπορ τιμόνι παχιάς στεφάνης που ενεργοποιεί όλες τις νευρικές απολήξεις της παλάμης και προσδίδει καλύτερη αίσθηση, μπάκετ καθίσματα μοναδικής αισθητικής, προβολείς LED κ.α. Για την κίνηση των εμπρός τροχών φρόντιζε ένας δίλιτρος υπερτροφοδοτούμενος πετρελαιοκινητήρας, απόδοσης 190PS που συνδυάζονταν με 8αρι αυτόματο σπορ κιβώτιο Steptronic. Επιπλέον για να περνά ομαλά μέσω των εμπρός τροχών η ροπή των 41kgm στο δρόμο η 220d διαθέτει ένα μηχανικό μπλοκέ διαφορικό τύπου Τόρσεν.

Είχα την ευκαιρία να οδηγήσω την BMW 2 Gran Coupe στην πόλη και να απολαύσω τα βλέμματα θαυμασμού που προκαλεί στο διάβα της. Παρά τα σπορ ελαστικά 225/40/18 Pirelli P Zero η 2GC διατηρεί εντυπωσιακά επίπεδα άνεσης σε λακκούβες και ανομοιομορφίες. Η ανάρτησή της διαθέτει γόνατα MacPherson εμπρός και πολλαπλούς σύνδεσμους πίσω. Η Μ Sport της δοκιμής μας ήταν χαμηλωμένη κατά 10mm και είχε πιο σκληρές ρυθμίσεις στις αντιστρεπτικές ράβδους.

Στον αυτοκινητόδρομο, κινηθήκαμε στον άξονα Ολυμπίας Οδού, Μορέα. Γνήσια BMW ταξιδεύει αθόρυβα και ξεκούραστα. Είχα την ευκαιρία να αξιολογήσω τον προσαρμοζόμενο διατηρητή ταχύτητας 2ης γενιάς (Adaptive Cruise Control) ο οποίος στις καμπές, π.χ. στην συμβολή των προαναφερθέντων αυτοκινητόδρομων μειώνει την ταχύτητα πριν στρίψεις το τιμόνι, ανάλογα με την καμπυλότητα του δρόμου.

Την πληροφορία για την καμπυλότητα την αντλεί από το ραντάρ σάρωσης που διαθέτει το αυτοκίνητο εμπρός και την επιβεβαιώνει μέσω του συστήματος πλοήγησης ανεξάρτητα αν έχεις επιλέξει συγκεκριμένο προορισμό. Ένα πάγιο πρόβλημα των cruise control είναι ότι προσπαθούσαν να διατηρήσουν στη στροφή την προεπιλεγμένη ταχύτητα, αγχώνοντάς σε. Πλέον το συγκεκριμένο σύστημα μειώνει όσο χρειάζεται την ταχύτητα εντός της στροφής και την επαναφέρει στο προκαθορισμένο όριο μόλις ισιώσει εκ νέου ο δρόμος.

Τα ωραία όμως αρχίζουν στις στροφές. Βγαίνουμε από τον αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση προς το χιονοδρομικό του Μαινάλου. Η 2GC σε προκαλεί να την πιέσεις πέρα από κάθε λογική σε δημόσιο δρόμο. Το εμπρός μέρος παραμένει πεισματικά βιδωμένο στην πορεία που έχεις χαράξει: «Είναι υψηλή η πρόσφυση της ασφάλτου, στο δρόμο του χιονοδρομικού» είναι η πρώτη μου αντίδραση. «Λες να μην έχω προσέξει και να είναι τετρακίνητη;» η 2η σκέψη. «Αποκλείεται τέτοιο κράτημα θα την έχουν καμπερώσει και θα φθείρει ανομοιόμορφα το πέλμα των εμπρός ελαστικών» θυμάμαι μια συνήθη Ιταλική πρακτική περασμένων δεκαετιών.

Η 2GC είναι ένα εξαιρετικά γρήγορο αυτοκίνητο, δε δείχνει μόνο σπορ, έχει και σπορ συμπεριφορά. Διαφορετική βέβαια απ’ αυτή που έχουν ίσως στο μυαλό τους οι θιασώτες της Μ2 (σ.σ: με το πλάι και όπου πάει) θυμίζει περισσότερο Megane RS στην είσοδο της στροφής, ναι είναι τόσο καλή! Ο πετρελαιοκινητήρας δε μας ενόχλησε πουθενά με το βάρος ή τη χροιά του.

Η κατανάλωσή του κυμάνθηκε στα 6.3lt/100km, με την τιμή του πετρελαίου στο 1 ευρώ. Στα προσπεράσματα η ροπή του είναι κυρίαρχη, αρκεί ένα πάτημα του γκαζιού ώστε το άψογο σε λειτουργία αυτόματο κιβώτιο να κατεβάσει μια, δυο ή και τρεις σχέσεις και να προσπεράσεις προτού προλάβεις να πεις «το diesel ζει». Έπιασα πολλές φορές το βλέμμα μου να χάνεται στις απαλές γραμμές της 2GC.

Οι τιμές ξεκινούν από τις 31.900 ευρώ για την βενζινοκίνητη έκδοση των 1.5lt/140PS. Η 216d κοστίζει 34χ. η 220d 45χ. και η M235i xdrive 62χ.

Απέναντί της προφανώς βρίσκεται η επίσης πανέμορφη Mercedes CLA. H τελική επιλογή ανάμεσά τους αποτελεί δυσεπίλυτη σπαζοκεφαλιά που… αφορά εσάς.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA ΒΜW 2 Gran Coupe 220d

Κινητήρας: 1995 cc
Ισχύς: 190PS/ 4.000 rpm
Ροπή: 40,8 kgm/1750 -2500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 7,5 sec
Τελική ταχύτητα: 225 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 6,3 lt/100 km (δοκιμής)
Βάρος: 1.645 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.526/1.800/1.420 mm
Μεταξόνιο: 2.670 mm
Χώρος αποσκευών: 430 lt
Εκπομπές CO2: 110 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 120 €
Τιμή: από 44.750€

Keywords
Τυχαία Θέματα