Euroxx: Πώς τα πήγαν οι συστημικές τράπεζες στο δεύτερο τρίμηνο

20:05 5/9/2019 - Πηγή: Mononews

Κερδοφόρες, παρά τις πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω απομόχλευσης, παρέμειναν οι συστημικές τράπεζες αναφέρει η χρηματιστηριακή εταιρεία Euroxx, σε αναλυσή της με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα για το εξάμηνο που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη Euroxx, τα κέρδη των τραπεζών Eurobank

και Alpha Bank στηρίχθηκαν κυρίως στις υψηλές προμήθειες και στα κέρδη από συνναλαγές, εξισορρωπόντας τις υψηλότερες λειτουργικές δαπάνες, τις αυξημένες προβλέψεις και τις πιέσεις στα NII λόγω των κινήσεων απομόχλευσης. Τα κέρδη της Eurobank υπερφορτώθηκαν και απο τα έκτακτα κόστη, που συνδέονται με την εθελούσια έξοδο. Για την Εθνική, τα μεγέθη Q2 ενισχύθηκαν από τα αυξημένα καθαρά έσοδα από τόκους και τις σταθερές λειτουργικές δαπάνες, ενώ τα καθαρά κέρδη στηρίχθηκαν και από τα κεφαλαιακά κέρδη 60 εκατ. ευρώ από τις μετοχές της Πανγαία. Η Πειραιώς εμφάνισε αυξημένα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες λόγω αυξημένων προμηθειών και σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες προβλέψεις, παρά τις υψηλότερες λειτουργικές δαπάνες στο δεύτερο τρίμηνο.

Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου 2019 έδειξαν ισχυρή παραγωγή προμηθειών για όλες τις τράπεζες με σχετικά σταθερές τάσεις στα καθαρά έσοδα απο τόκους, αυξημένες λειτουργικές δαπάνες, πλην της Εθνικής Τράπεζας, και μεικτές τάσεις όσον αφορά τις προβλέψεις για επισφάλειες.

Όσον αφορά τη ρευστότητα όλες οι τράπεζες εμφάνισαν εισροές καταθέσεων από 300 εκατ. ως 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, όλες οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν τη μείωση των «κόκκινων δανείων» τόσο μέσω οργανικής μείωσης όσο και μέσω πωλήσεων, παραμένοντας μέσα στα πλαίσια που είχαν θέσει για την επίτευξη των στόχων.

Τέλος, οι βασικοί κεφαλαιακοί δείκτες CET1 διαμορφώθηκαν σε επίπεδα από 14,8 ως 17,8% για τις τέσσερις τράπεζες το Q2, επηρεασμένοι θετικά από τα καθαρά κέρδη των τραπεζών και τα κεφαλαιακά κέρδη από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Πιο αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν σταθερά σε τριμηνιαία βάση για όλες τις τράπεζες πλην της Εθνικής, που εμφάνισε άνοδο 6,5%. Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (ΝΙΜ) βελτιώθηκαν κατά 4-12 μονάδες βάσης στο τρίμηνο, στο 1,91-2,42% για την Εθνική και την Πειραιώς ενώ επιδεινώθηκαν στο 2,5% για την Αlpha Βank και στο 2,26% για τη Eurobank.

Οι προβλέψεις για επισφάλειες μειώθηκαν κατά 21% στο τρίμηνο για την Πειραιώς και κατά 1,4% για την Εθνική, ενώ Alpha και Eurobank εμφάνισαν αυξημένες προβλέψεις κατά 2-11% το β΄τρίμηνο. Το κόστος ρίσκου διαμορφώθηκε στο 1,4-2,5%.

Οι δείκτες NPL διαμορφώθηκαν μεταξύ 25,9 και 34,2% από 28,2-33,6% το πρώτο τρίμηνο, με δείκτη κάλυψης στο 69-77,4%. Στην Ελλάδα, τα NPLs εμφάνισαν μείωση κατά 0,3-1,7 δισ. ευρώ για όλες τις τράπεζες (με τη Eurobank να εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση λόγω της πώλησης του Pillar), πλην της Πειραιώς που εμφάνισε σταθερά NPLs. Οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕs) διαμορφώθηκαν μεταξύ 32,8% και 51,4%. Στην Ελλάδα, το ύψος των NPEs μειώθηκε κατά 0,4-2,3 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

The post Euroxx: Πώς τα πήγαν οι συστημικές τράπεζες στο δεύτερο τρίμηνο appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα