Τουρκία: «Επιταχύνουμε τις έρευνες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο»

19:24 5/9/2019 - Πηγή: Mononews

Σε επιτάχυνση των ερευνών της για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο προχωρά η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Άγκυρας Φατίχ Ντονμέζ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ο Ντονμέζ ανέφερε πως το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός εργαζόταν στην περιοχή για 5-6 χρόνια και ότι η Τουρκία ενίσχυσε το νηολόγιό της με δύο γεωτρύπανα, ενώ έστειλαν στην περιοχή και το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, το οποίο βρίσκεται στην Αττάλεια από τις 29 Αυγούστου.

«Από

την αρχή λέμε ένα πράγμα, δεν θα κλείσουμε τα μάτια στην παραβίαση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο νησί, δεν θα επιτρέψουμε την δημιουργία τετελεσμένων», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, προσθέτοντας πως «δεν είμαστε μόνο εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, για τις έρευνες στο νότο είναι και η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου’». Σύμφωνα με τον Ντονμέζ,  η Τουρκία θα συνεχίσει στην «υφαλοκρηπίδα της» τις έρευνές μας για πηγές υδρογονανθράκων «οι οποίες πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

Για την Ελλάδα, ο Τούρκος Υπουργός είπε «επιθυμούμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας μας». Όπως είπε, τον περασμένο Ιούλιο η τoυρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε μια πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά, για κοινή εξόρυξη και διαμοιρασμό φυσικού αερίου, στη βάση ενός δίκαιου διαμοιρασμού, αλλά «δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν απάντησε θετικά».  «Εμείς αυτή την πρόταση τη στηρίζουμε. Ακόμη και αν η ΕΕ και οι χώρες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν δίνουν θετική απάντηση σε αυτή την πρόταση με συγκεκριμένο τρόπο, δηλώνουν ότι πρέπει να αξιολογηθεί αυτή η πρόταση. Είναι ωφέλιμο αυτή η πρόταση να ληφθεί σοβαρά από την ‘ε/κ διοίκηση’», συνέχισε.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν μπορεί να επανέλθει ξανά στο τραπέζι η πρόταση, ο Τούρκος Υπουργός είπε «ασφαλώς μπορεί να επανέλθει». Μάλιστα δήλωσε πως αν το 2005 είχε γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν «σήμερα μεγάλο μέρος αυτών των προβλημάτων δεν θα υπήρχε». «Αλλά η ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου’ από παλιά συνεχίζει τη ρητορική και τις ενέργειες απορριπτισμού και αποκλεισμού. Έχουμε δηλώσει πως αν έρθουν στο τραπέζι ως εγγυήτριες δυνάμεις, η Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση και η Βρετανία, μπορούμε να προσφέρουμε θετική στήριξη στη διαδικασία. Μακάρι αυτή τη πρόταση να την λάβουν σοβαρά», ανέφερε.

Παράλληλα, ο  Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι συνεχίζεται, όπως σχεδιάστηκε, ο πυρηνικός σταθμός Ακκουγιού, ενώ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα του πυρηνικού σταθμού της Σινώπης έχει τερματιστεί. Για τον πυρηνικό σταθμό Ακκουγιού, μάλιστα ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «είναι καθ’ οδόν και η άδεια ανοικοδόμησης του δεύτερου αντιδραστήρα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας Άκκουγιου”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός, λέγοντας ότι «πρώτα ο θεός, σχεδιάζουμε να θέσουμε σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα το 2023».

The post Τουρκία: «Επιταχύνουμε τις έρευνες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο» appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα