Brexit: Έως και 7.000 νταλίκες μπορεί να μπλοκαριστούν στα σύνορα αν δεν υπάρξει συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ

Η βρετανική κυβέρνηση εκτίμησε σήμερα ότι την 1η Ιανουαρίου έως και 7.000 νταλίκες μπορεί να μπλοκαριστούν στο Κεντ και να χρειαστεί να περιμένουν μέχρι και δύο ημέρες για να περάσουν τη Μάγχη στην περίπτωση που Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις τους.

«Δεν πρόκειται για πρόβλεψη» αλλά για μια «άσκηση προκειμένου να διαπιστώσουμε τι θα μπορούσε να συμβεί στη χειρότερη περίπτωση», είπε στο κοινοβούλιο ο υφυπουργός Μάικλ Γκόουβ. Μετά την

έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, στις 31 Ιανουαρίου, η χώρα εξακολουθεί να τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, κατά την μεταβατική περίοδο που θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου.

Το σενάριο στο οποίο αναφέρθηκε ο Γκόουβ βασίζεται σε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες μόνο το 50-70% των μεγάλων επιχειρήσεων και το 20-40% των μικρομεσαίων θα ήταν έτοιμες για να εφαρμόσουν αυστηρά «τις νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις». Έτσι, μόνο το 30-60% των φορτηγών θα έφταναν στα σύνορα έχοντας ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να περάσουν τα εμπορεύματά τους στην άλλη πλευρά. Ο Γκόουβ υποστήριξε ότι οι γαλλικές αρχές «θα τα έστελναν πίσω στα σύνορα, μπλοκάροντας τη διάβαση Ντόβερ-Καλαί» ενώ έκανε λόγο για πιθανότητα να σχηματιστεί ουρά 7.000 οχημάτων στο Κεντ. «Είναι προτιμότερο να γνωρίζει όλος ο κόσμος από τώρα τι απαιτείται για να είναι προετοιμασμένοι, αντί να βρεθούμε αντιμέτωποι με επιπρόσθετα προβλήματα την επόμενη χρονιά», πρόσθεσε.

Ευρωπαίοι και Βρετανοί προσπαθούν να συμφωνήσουν για τους όρους της μελλοντικής εμπορικής σχέσης τους, όμως οι συνομιλίες για τη σύναψη μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου έχουν βαλτώσει. Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ βρίσκεται σήμερα στο Λονδίνο για να συναντηθεί, για άλλη μία φορά με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Φροστ, πριν από τον επόμενο γύρο των επίσημων διαπραγματεύσεων, την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Η Βρετανία ήρε 175 εμπορικούς περιορισμούς

Παράλληλα, η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ήρε 175 εμπόδια στο εμπόριο σε 61 χώρες, προκειμένου να ενισχύσει τις εξαγωγές της πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου με την ΕΕ. Το υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα ότι αφαίρεσε περιττές νομικές, κανονιστικές και διοικητικές απαιτήσεις για να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές για τις εταιρίες που έχουν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Καθώς ανακτούμε τον έλεγχο της εμπορικής μας πολιτικής για πρώτη φορά σε σχεδόν 50 χρόνια, αυτό δείχνει πώς μπορούμε να ανοίξουμε και να επεκτείνουμε την πρόσβαση σε αγορές σε όλο τον κόσμο, καθώς στηρίζουμε τις επιχειρήσεις στην επιδίωξη των παγκόσμιων φιλοδοξιών τους», δήλωσε υπουργός ο Διεθνούς Εμπορίου Ρανίλ Τζαγιαουαρντένα.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός παρά των πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ μιλώντας στο κοινοβούλιο δήλωσε ότι η Βρετανία είναι αισιόδοξη ότι μπορεί να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την κατάργηση των δασμών των ΗΠΑ που έχουν επιβληθεί στο σκωτσέζικο ουίσκι ως αποτέλεσμα μιας διαμάχης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις επιδοτήσεις αεροσκαφών. Ο Γκόουβ είπε ότι οι δασμοί επιβλήθηκαν επειδή η ΕΕ κακοποίησε το σχέδιο Airbus, και πρόσθεσε ότι η υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρας ηγείται των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η Λιζ Τρας διαπραγματεύεται απευθείας, εκ μέρους της Σκωτίας, με τις ΗΠΑ για να δει να αίρονται αυτοί οι δασμοί. Έχει ήδη εξασφαλίσει πρόοδο όσον αφορά το τζιν και ελπίζω ότι θα εξασφαλίσει πρόοδο και για το ουίσκι», δήλωσε ο Γκόουβ.

Η Βρετανία είναι βέβαιη ότι μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες για να εξασφαλίσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Μάικλ Γκόουβ. «Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες και να διασφαλίσουμε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η οποία θα είναι προς το συμφέρον όλων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απόλυτα να εξασφαλίσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου σαν τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου (που ισχύει μεταξύ της ΕΕ και) του Καναδά», υπογράμμισε.

«Ενα Brexit χωρίς συμφωνία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», δήλωσε ο Γκόουβ στο κοινοβούλιο.«Η μη συμφωνία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα
Brexit, Έως, 7 000,Brexit, eos, 7 000