Χρηματιστήριο: Πτώση 4Χ4, αντίδραση από ΕΤΕ, Πειραιώς, Coca Cola και ΕΛΠΕ- Πρωτοφανής όγκος συναλλαγών στη MIG

Περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ενισχύει τις ανησυχίες ένα ακόμα μουδιασμένο ξεκίνημα στη Wall Street. Μοιραία, επηρεάστηκε ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου που έκλεισε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση με απώλειες, αυτή τη φορά 0,37%, στις 622,34 μονάδες και συναλλαγές στα 45 εκατ. ευρώ.

Το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές συνδέεται με το φόβο ενός ακόμα γενικευμένου lockdown. Ήδη, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν προειδοποιήσεις για… 50 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα, ενώ στις ΗΠΑ

περισσότεροι από 200 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νέα νόσο.

Στην Ελλάδα, η κατάσταση δείχνει προς το παρόν ελεγχόμενη. Παρά τις πιέσεις που ασκούνται στο εθνικό σύστημα υγείας, η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο ενός ακόμα  lockdown. Τα στοιχεία και οι προβλέψεςις που ανακοίνωσε νωρίτερα η Κομισιόν για την Ελληνική οικονομία, δείχνουν ύφεση 9% για φέτος και ανάκαμψη 6% για το 2021, ενώ στα προ COVID 19 επίπεδα, η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει από το 2022. Η κυβέρνηση επιχαίρει για την 4η θετική αξιολόγηση που έχει εξασφαλίσει από τους θεσμούς αν και ήδη έχουν επισημανθεί παραλείψεις, όπως η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η έκδοση νέων συντάξεων ή οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές, κάτι που έχει μείνει πίσω λόγω πανδημίας.  Γενικότερα, πάντως, σύμφωνα με την Κομισιόν, η κυβέρνηση δείχνει να τα έχει πάει καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αν και στις τράπεζες εξακολουθεί να υπάρχει δυσπιστία εκ μέρους των ξένων. Οι οποίοι ανησυχούν ότι μία νέα γενικά κόκκινων δανείων, τα υπό αναστολή, πρόκειται να φορτωθούν στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα, τις 301 μονάδες. Με ελαφρώς θετική μεταβολή 0,05%.

Η Alpha προκαλεί απαισιοδοξία από την επιστροφή της στα όρια των 0,50 ευρώ 9κλείσιμο λίγο πάνω από τα 0,51 ευρώ),. Με απώλειες 1,3%. Κέρδη 1,7% για την Πειραιώς και 1,5% για την ΕΤΕ, ενώ στο κόκκινο και πτώση 0,58% για την Eurobank.

Πιέσεις πάνω από 2% βγήκαν στον ΟΤΕ και την ΕΥΔΑΠ, ενώ πτώση πάνω από 1% υπέστησαν την Τετάρτη Βιοχάλκο, στα 2,41, η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ στα 6,20  και Μότορ Όιλ στα 10,22 ευρώ. Ο Μυτιληναίος συνεχίζει αθόρυβα ανοδικά, στα 8,80 ευρώ, αντίδραση 1,68% για τα ΕΛΠΕ, στα 4,83 ευρώ, πάνω από 2% τα κέρδη για την Coca Cola, στα 21,60 και 1,35% η άνοδος για την Aegean, στα 3,37 ευρώ.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε η Πετρόπουλος, 9,4%, στα 5,45 ευρώ και με όγκο 28 χιλιάδων τεμαχίων, πάνω από 8% τα κέρδη για τα Πλαστικά Θράκης και 100 χιλιάδες τεμάχια όγκο, και σχεδόν 75 η άνοδος για την Frigoglass με 90 χιλιάδες τεμάχια.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 61 υποχώρησαν και 31 ενισχύθηκαν.

MIG

Κοντά στο limit down έκλεισε η μετοχή της MIG, με κάθετη πτώση 29,8% και όγκο 21,6 εκατ. τεμαχίων από τους υψηλότερους για φέτος. Αυτό, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την πώληση σημαντικών asset του ομίλου, όπως η Vivartia.

Keywords
Τυχαία Θέματα