Attica Bank: Αύριο το ΤΧΣ σφραγίζει τη συμφωνία για Ellington-ΤΜΕΔΕ

Αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ανακοινωθούν οι όροι της συμφωνίας με το σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ, που έχει αναλάβει ρόλο στρατηγικού επενδυτή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 240 εκατ. ευρώ, καθώς και στις επόμενες κινήσεις που θα οδηγήσουν στην πλήρη εξυγίανση της Attica Bank.

Στη συγκεκριμένη αύξηση που γίνεται με τιμή διάθεσης στα 0,20 ευρώ ανά μετοχή το σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ αναμένεται

να τοποθετήσει περί τα 55 εκατ. ευρώ και να αποκτήσει το 22% της τράπεζας, ενώ δεν αποκλείεται το ποσοστό του να διαμορφωθεί και υψηλότερα, ανάλογα με τα τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα της έκδοσης, ενώ μικρή μείωση θα υποστεί και η θέση του ΤΧΣ που τώρα είναι στο 68,2%.

Από τις 25 Νοεμβρίου που ανακοινώθηκε επισήμως ότι το Ellington-ΤΜΕΔΕ είναι ο προτιμητέος επενδυτής, οι συζητήσεις ανάμεσα στο ΤΧΣ και το επενδυτικό σχήμα συνεχίζονται με απόλυτη μυστικότητα και η τελική συμφωνία θα ανακοινωθεί ένα μόλις 24ωρο πριν την 8η Δεκεμβρίου που λήγει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης.

Σε κάθε περίπτωση αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται είναι ότι το ΤΧΣ θέλει να διασφαλίσει ότι στα επόμενα στάδια των κεφαλαιακών αυξήσεων δεν θα εξαϋλωθεί η συμμετοχή του στην τράπεζα των μηχανικών.

Η αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ είναι το πρώτο στάδιο. Με βάση το στρατηγικό σχέδιο για την πλήρη εξυγίανση της τράπεζας θα ακολουθήσει μία δεύτερη αύξηση κεφαλαίου, αφού «μετρηθούν» οι ζημίες που θα επιφέρουν οι τιτλοποιήσεις της τράπεζας, προκειμένου αυτή να απαλλαγεί από το βραχνά των «κόκκινων» δανείων. Αυτή η δεύτερη αύξηση κεφαλαίου –ενδεχομένως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022-, εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα επίπεδα 150 εκατ. ευρώ, με το σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ να καλύπτει το 45%.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμα και την έκδοση παραστατικών τίτλων warrants τα οποία θα αποκτήσει το σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ με δικαίωμα μετατροπής τους σε μετοχές, όποτε αυτό κριθεί από τον προτιμητέο επενδυτή.

Όπως έχει γράψει το mononews.gr το Ellington μαζί με το ΤΜΕΔΕ θα φτάσουν να ελέγχουν περί το 70% της τράπεζας, με ότι σημαίνει αυτό για τη συμμετοχή του ΤΧΣ.

Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ έχει δεσμευθεί εγγράφως στον SSM ότι στην στην τρέχουσα αύξηση των 240 εκατ. ευρώ θα καλύψει τη συμμετοχή του μέχρι ποσοστού 68,2%, συμμετέχοντας δηλαδή με ποσό ως 164 εκατ ευρώ.

Το ποσοστό του ΤΜΕΔΕ στην τράπεζα διαμορφώνεται στο 14,7% και του ΕΦΚΑ στο 10,3%.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου λήγει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης. Στις 10 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει η κατανομή και διάθεση τυχόν νέων μετοχών, θα πιστοποιηθεί η καταβολή της ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ και θα γίνει η ανακοίνωση της κάλυψης της. Στις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται η έγκριση του Χ.Α. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών, οπότε και θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης, η οποία αναμένεται στις 14 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:Αποκαλυπτικό: Όλο το σχέδιο που οδηγεί το σχήμα Ellington–ΤΜΕΔΕ στον πλήρη έλεγχο της Attica BankΤΧΣ: Το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington προτιμητέος επενδυτής για την Attica Bank – Πλήρης επιβεβαίωση mononewsΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Λιγότεροι από 10 οι «παίκτες» που έστειλαν στα ουράνια τη μετοχή της Attica Bank
Keywords
Τυχαία Θέματα
Attica Bank, Αύριο, ΤΧΣ, Ellington-ΤΜΕΔΕ,Attica Bank, avrio, tchs, Ellington-tmede