Τιτάν: Γιατί οι θεσμικοί γυρίζουν την πλάτη στη μετοχή;

Τι κι αν έχουν βγει εκθέσεις που αποθεώνουν τη μετοχή της Τιτάν, με τιμές στόχους πάνω από τα 20 ευρώ; Η μετοχή κινείται πια σε χαμηλά 52 εβδομάδων, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρείας βλέπει φως στο βάθος του τούνελ, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την αύξηση του ενεργειακού κόστους και στις τιμές των πρώτων υλών.

Η συνταγή για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έδωσε ο κ. Μιχάλης Κολακίδης, CEO της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας, κατά την πρόσφατη ενημέρωση

των αναλυτών ήταν η αύξηση των τιμών, κάτι που λογικά συμβαίνει σε κλάδο της οικονομίας που θίγεται – από τις αλευροβιομηχανίες και τις εταιρείες καφές μέχρι τις ακτοπλοϊκές και τις τσιμεντοβιομηχανίες. Αρκεί όμως;

Η εικόνα της μετοχής που είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Και το πρόβλημα έγκειται στο ότι η Τιτάν δεν είναι εισηγμένη μόνο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά είναι εισηγμένη κι στην αγορά των Βρυξελλών. Και οι ευρωπαϊκές αγορές, με εξαίρεση το Χ.Α. χτυπούν το ένα υψηλό μετά το άλλο. Τουλάχιστον αυτό συνέβαινε μέχρι η μετάλλαξη Όμικρον να μπει στη ζωή μας.

Δεν προβληματίστηκαν πολλοί από την απόφαση αγοράς ιδίων μετοχών σε μία συγκυρία που η τσιμεντοβιομηχανία έβλεπε φως στο βάθος του τούνελ της κρίσης. Ο ισολογισμός παραμένει ισχυρός και οι προοπτικές, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, παραμένουν πέρα για πέρα ενθαρρυντικές.

Ωστόσο, στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, ο όμιλος πήρε μεν απόφαση για επαναγορά ιδίων μετοχών, αλλά με συνθήκες εξπρές. Εντός έξι μηνών, λέει, θα αγοραστούν μετοχές αξίας 10 εκατ. Ευρώ. Σκέψου να μην υπήρχε και η επαναγορά δηλαδή, που θα βρισκόταν σήμερα το χαρτί, υποστηρίζουν οι αναλυτές…

Η αγορά δείχνει ότι έχει γυρίσει την πλάτη στη μετοχή. Τα νέα από το τρίτο τρίμηνο δν είναι και τόσο καλά, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές. Άλλωστε, σύμφωνα με την εταιρεία, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του Ομίλου μειώθηκαν κατά 16,8% και διαμορφώθηκαν σε €77 εκατ., ως αποτέλεσμα της ισχυρής αύξησης των τιμών ενέργειας, ηλεκτρισμού και ναύλων. Το τρίτο τρίμηνο του 2021 τα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κατέγραψαν κέρδη ύψους €24,0 εκατ. έναντι €35,5 εκατ. κατά την ίδια περίοδο του 2020, σημειώνοντας μείωση 32,5%.

Συνολικά στο 9μηνο, λόγω της πρωτοφανούς αύξησης του κόστους και της αναπόφευκτης χρονικής διαφοράς για προσαρμογή των τιμών πώλησης, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) δέχθηκαν πιέσεις κατά το εννεάμηνο και διαμορφώθηκαν στα €219,6 εκατ., καταγράφοντας μείωση 4,3%.

Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας το εννεάμηνο του 2021 αυξήθηκαν. Ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη ύψους €81,9 εκατ. έναντι κερδών €58,0 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2020, σημειώνοντας αύξηση 41,4%, κυρίως λόγω των χαμηλότερων επιπέδων δανεισμού και της αποτελεσματικής στρατηγικής αναχρηματοδότησης που εφάρμοσε.

Στο 9μηνο, οι ελεύθερες ταμειακές ροές του Ομίλου ανήλθαν σε €68 εκατ., μειωμένες κατά €60 εκατ. σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2020. Η διαφορά οφείλεται στην εποχική αύξηση των κεφαλαίων κίνησης και στις υψηλότερες επενδυτικές δαπάνες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 50% στα €90 εκατ. και ήταν κατά €29 εκατ. υψηλότερες σε σύγκριση με το περιορισμένο λόγω της πανδημίας επενδυτικό πρόγραμμα του 2020.

Συνέπεια των αυξημένων επενδυτικών δαπανών, των υψηλότερων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης και της καταβολής προς την IFC της τελευταίας δόσης οφειλής ύψους €41 εκατ., ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 διαμορφώθηκε στα €735 εκατ., χαμηλότερος κατά €31 εκατ. σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από ένα έτος.

Euroxx

Ωστόσο, η Euroxx δίνει νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Τιτάν, στα 23,7 από 18,7 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση «overweight».

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι οι θετικές προοπτικές για την εισηγμένη δεν αντανακλώνται πλήρως στην τιμή της μετοχής. Με βάση την τιμή-στόχο, το περιθώριο ανόδου για τον τίτλο εκτιμάται στο 52%.

Όπως αναφέρει, τα αποτελέσματα εξαμήνου δείχνουν την αύξηση της ζήτησης το δεύτερο τρίμηνο σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται η εταιρία. Παράλληλα, σημειώνει ότι τα θετικά θεμελιώδη της αγοράς και η αυξημένη ζήτηση αναμένεται να στηρίξουν ισχυρή ανάπτυξη το 2021 αλλά και τα επόμενα έτη, παρά την πρόσφατη άνοδο στα μεταφορικά και ενεργειακά κόστη.

Η Euroxx αναμένει αύξηση των καθαρών κερδών κατά 26,9% φέτος, στα 112 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA της περιόδου 2022-2024 να προσεγγίζουν τα επίπεδα προ κρίσης, ξεπερνώντας τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τον περασμένο Αύγουστο η Eurobank έδινε τιμή στόχο για την Τιτάν στα 20 ευρώ από 19,6 πριν.

Τι συμβαίνει λοιπόν;

Αναφορικά με τις προοπτικές ο κ. Κολακίδης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 9μήνου τόνισε πως είναι θετικές στις ΗΠΑ λόγω έλλειψης διαθέσιμων κατοικιών (ιστορικά υψηλά οι νέες άδειες), των έργων υποδομών που αναμένονται και των χαμηλών επιτοκίων.

Στα τέλη του καλοκαιριού ο Όμιλος προέβη σε μια δεύτερη τιμολογιακή αύξηση εντός του έτους, προκειμένου να αντισταθμίσει τα υψηλότερα κόστη.

Λόγω των συμβάσεων που ήδη ήταν σε ισχύ και της έκτασης των αυξήσεων στο κόστος, απαιτείται κάποιο διάστημα προτού γίνουν αισθητά τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών, σε συνδυασμό με τις νέες αυξήσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2022 με στόχο την ανάκαμψη των περιθωρίων κερδοφορίας.

Στις ΗΠΑ ο όμιλος επενδύει στην επέκταση της δυναμικότητας των μονάδων του.

Προχωρά στην κατασκευή επέκτασης του σταθμού εισαγωγής τσιμέντου στην Τάμπα στη Φλόριντα, ο οποίος θα καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους του είδους του στις Η.Π.Α.

Διαβάστε επίσης:Κλείνει το «καρέ» των ΣΔΙΤ με νέα μονάδα απορριμμάτων – Ποιοι είναι οι διεκδικητές και τα «αβαντάζ» τουςΌμιλος ΤΙΤΑΝ: Επένδυση ύψους 35 εκατ. δολ. στις ΗΠΑΤι φοβάται η αγορά με την ΤΙΤΑΝ και τι λέει η GS για τα μαύρα τσιμεντάδικα – Με οδηγό την Goldman ποια μετοχή είναι το απόλυτο play
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
Τιτάν,titan