Υπέρογκες χρώσεις από πενταφήφιους αριθμούς καταγγέλλουν όλο και περισσότεροι συνδρομητές. Πως λειτουργεί η «παγίδα» και πως μπορείτε να την αποφύγετε

Η νέα «μάστιγα» στα κινητά τηλέφωνα είναι οι πενταψήφιοι αριθμοί που καλούν ή αποστέλλουν sms με χρέωση κάποιες φορές και υπέρογκη. Το περιεχόμενο των μηνυμάτων ποικίλλει.

Πολλοί αγανακτισμένοι καταναλωτές έχουν κάνει καταγγελίες και όπως όλα δείχνουν τα συμβάντα όλο και πληθαίνουν με τους χρήστες να μην μπορούν να κάνουν και πολλά. Ο δέκτης του τηλεφωνήματος το σηκώνει

ανυποψίαστος και προσπαθώντας να καταλάβει ποιος τον καλεί η γραμμή πέφτει…όπως και η χρέωση, που φαίνεται στον μηνιαίο λογαριασμό. Στις καταγγελίες που φτάνουν στα γραφεία της ΕΚΠΟΙΖΩ, πολίτες αναφέρουν τις προσωπικές τους εμπειρίες από υπερχρεωμένους λογαριασμούς που βρήκαν, αφού πρώτα λάμβαναν συνεχόμενα SMS χωρίς να έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους.

Όσον αφορά τα SMS από πενταψήφια νούμερα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες στις οποίες αρχικά ζητά από τους καταναλωτές να προστατεύουν τις συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο με προγράμματα που ανιχνεύουν τυχόν ιούς.

Στις οδηγίες που έχει δημοσιοποιήσει η ΕΕΤΤ, τονίζει αναλυτικά:

«Μην παρακάμπτετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας της συσκευής, ώστε να μην καθίσταται ευάλωτη σε κακόβουλο λογισμικό. Επισημαίνεται ότι, η εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού σε κινητές συσκευές συχνά δεν γίνεται αντιληπτή από τον χρήστη και συνεπάγεται κινδύνους, όπως η αποστολή μηνυμάτων σε αριθμούς αυξημένης χρέωσης, χωρίς τη βούλησή του.

“Κατεβάζετε” εφαρμογές μόνο από επίσημα «app stores». Συνιστάται να διαβάζετε προσεκτικά τους όρους, πριν εκχωρήσετε στην εφαρμογή το δικαίωμα πρόσβασης και χρήσης των προσωπικών δεδομένων (π.χ. αριθμοί τηλεφώνων, SMS, φωτογραφίες) που έχετε αποθηκεύσει στο κινητό τηλέφωνό σας.

Πριν καταχωρήσετε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου σας σε διαδικτυακούς τόπους ή εφαρμογές για να εγγραφείτε ή να συμμετάσχετε σε Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) , διαβάζετε προσεκτικά τους όρους και το κόστος. Το ίδιο ισχύει και για υπηρεσίες που προσφέρονται ή διαφημίζονται μέσω ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ.

Διαβάζετε προσεκτικά τους όρους διαφημιστικών καταχωρήσεων και ελέγχετε εάν αφορούν σε συνδρομητική υπηρεσία ή υπηρεσία που ολοκληρώνεται σε περισσότερα από 1 SMS.

Το μηνιαίο κόστος για συνδρομητικές ΥΠΠ δεν πρέπει να υπερβαίνει τα €20 ανά υπηρεσία (αριθμό), πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ, εκτός εάν έχετε δηλώσει διαφορετικό όριο.

Επιλέγετε τη φραγή, είτε σε όλες τις ΥΠΠ, είτε σε ορισμένες αριθμοδοτικές σειρές, ανάλογα με τη χρήση. Για την ενεργοποίηση της φραγής, επικοινωνήστε με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία είστε συνδρομητής.

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε αδικαιολόγητες χρεώσεις στον λογαριασμό του κινητού τηλεφώνου σας, επικοινωνήστε με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία είστε συνδρομητής».

The post Υπέρογκες χρώσεις από πενταφήφιους αριθμούς καταγγέλλουν όλο και περισσότεροι συνδρομητές. Πως λειτουργεί η «παγίδα» και πως μπορείτε να την αποφύγετε appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα