Βρετανία: Ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον. Έχασε τη μάχη υπέρ του άτακτου Brexit. Ζητά πρόωρες εκλογές

Ο Μπόρις Τζόνσον ηττήθηκε στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί του σχεδίου νόμου για την αποτροπή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που εξώθησε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει ότι θα ζητήσει να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 328 ψήφους (301 κατά) από μέλη των κομμάτων

της αντιπολίτευσης και 21 στελέχη των Συντηρητικών του Τζόνσον, παρότι είχαν προειδοποιηθεί ότι εάν αψηφούσαν την κομματική γραμμή, θα αποπέμπονταν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Τόρις και θα στερούνταν τη δυνατότητα να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα να εκλεγούν. Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι θα τεθούν εκτός Συντηρητικού κόμματος.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Μπόρις Τζόνσον έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που χάνει στην πρώτη του ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, από το 1894.

Τι θα συμβεί με τις εκλογές

Σήμερα, Τετάρτη, οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για το εάν το νομοσχέδιο του βουλευτή των Συντηρητικών Ολιβερ Λέτγουιν που θα αναγκάζει την κυβέρνηση της χώρας να μην αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία, θα γίνει Νόμος του κράτους.

Σε περίπτωση έγκρισης του κειμένου αυτού, ο Τζόνσον θα βρεθεί σε θέση όμοια με εκείνη της προκατόχου του, της Τερέζας Μέι, η οποία δεν κατάφερε σε καμία από τις τρεις προσπάθειές της να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων που απαιτείτο για να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης που η κυβέρνησή της διαπραγματευόταν επί δυόμισι χρόνια με την ΕΕ.

Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί εκλογές, αλλά σε περίπτωση που οι βουλευτές υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα αποκλείει το ασύντακτο Brexit, τότε οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες στις 17 Οκτωβρίου (σ.σ για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο). Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρπμιν υποστηρίζει ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει υπέρ της διεξαγωγής εκλογών πριν ψηφιστεί ο νόμος που θα αποκλείει μια άτακτη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

Την ώρα που η Βουλή της Μεγάλης Βρετανίας «έβραζε», ένας υπουργός του Μπόρις Τζόνσον, χαλάρωνε στον καναπέ.

H κυβέρνηση του Τζόνσον υπέστη κρίσιμη ήττα το βράδυ στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου οι βουλευτές κατάφεραν με πλειοψηφία 328 έναντι 301 να αναλάβουν τον έλεγχο της ατζέντας της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως ο υπουργός Τζέικομπ Ρις Μογκ απαθανατίστηκε να έχει απλωθεί σε έναν καναπέ.

Υπουργός του Τζόνσον χαλάρωνε στον καναπέ

Η εικόνα προκάλεσε αρνητικά σχόλια και σκληρή κριτική για ασέβεια στη Βουλή.

The post Βρετανία: Ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον. Έχασε τη μάχη υπέρ του άτακτου Brexit. Ζητά πρόωρες εκλογές appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα