Τουρισμός: Η μεγαλύτερη μείωση που έχει παρατηρηθεί ποτέ εν καιρώ ειρήνης. Ποιες είναι οι προβλέψεις για την Ελλάδα

Παρότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη μοίρα από τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, παράγοντες του τουρισμού θεωρούν ότι η φετινή τουριστική σεζόν έχει χαθεί και για τη χώρα μας.Χώρες με κλειστά σύνορα λόγω κορονοϊού την 31η Μαρτίου.

Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) αποκάλυψε ότι λόγω της πανδημίας, οι αφίξεις, διεθνώς, αναμένεται να μειωθούν από 20% έως και κατά 30% το 2020, συγκριτικά με τις επιδόσεις που καταγράφηκαν το 2019. Ωστόσο, δεδομένου ότι το επίκεντρο της πανδημίας του

κορονοϊού είναι πλέον η Ευρώπη, η πτώση στη Γηραιά Ήπειρο αναμένεται να είναι ακόμη πιο ραγδαία, επηρεάζοντας επομένως και την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά, οι αναλυτές αναμένουν απώλεια 10,2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη και 75 εκατομμύρια συνολικά, σε όλο τον πλανήτη. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι μακράν η χειρότερη μείωση που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε καιρό ειρήνης. Συγκριτικά, το 2009 με την παγκόσμια οικονομική κρίση οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά -4%, ενώ η επιδημία SARS οδήγησε σε πτώση μόλις -0,4% το 2003.

Στην Ελλάδα, παραμένει άγνωστο ακόμα το πότε θα αρχίσει η άρση των μέτρων με αποτέλεσμα να μην είναι προβλέψιμες οι συνέπειες και για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς που μαζί με το δεύτερο αποτελούν και τα πλέον κρίσιμα και σημαντικά του έτους σε επίπεδο εσόδων.

Η κυβέρνηση προκρίνει τη λύση του voucher διάρκειας 18 μηνών αντί για ακυρώσεις σε καταλύματα και τουριστικά γραφεία. Το υπουργείο Τουρισμού ετοιμάζει ρύθμιση για την έκδοση voucher 18μηνης διάρκειας, με το οποίο θα αποζημιώνουν τους πελάτες τους τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά γραφεία, προκειμένου να αποφευχθεί η ακύρωση.

Η διάταξη, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Τουρισμού, είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο και ταυτόχρονα δίνει λύση στο ζήτημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις ως συνέπεια της πανδημίας του κοροναϊού.

The post Τουρισμός: Η μεγαλύτερη μείωση που έχει παρατηρηθεί ποτέ εν καιρώ ειρήνης. Ποιες είναι οι προβλέψεις για την Ελλάδα appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα