Το ξεκίνημα της «Πίτσος» με γκαζιέρες πριν 155 χρόνια. Η αντίπαλη «Ιζόλα» και η «δύναμη» της Eskimo

Ήταν τη δεκαετία του ’50 όταν η Χρύσα Παραδείση, διάσημη συγγραφέας βιβλίων με συνταγές μαγειρικής – σημειωτέον, τότε η μαγειρική δεν ήταν αντικείμενο lifestyle η τηλεοπτικού σόου – , διαφήμιζε με ολοσέλιδη καταχώρηση τις κουζίνες Πίτσος.

«Εχρησιμοποίησα την κουζίνα Πίτσος και βρίσκω ότι είναι θαυμάσιο «εργαλείο» στα χέρια της νοικοκυράς, που τη βοηθά να έχει πάντα επιτυχία στα γλυκά και τα φαγητά της», αναφέρεται στην καταχώρηση, η οποία συνοδεύεται από φωτογραφία της Χρύσας Παραδείση. Η διαφήμιση

σε συνδυασμό με την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας τα χρόνια που ακολούθησαν, αλλά και τη συγκέντρωση μεγάλου μέρους τυ πληθυσμού στην Αθήνα, φαίνεται ότι συνέβαλαν καθοριστικά στα να «εισβάλλουν» οι ηλεκτρικές συσκευές Πίτσος σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά.

Η ίδρυση

Η εταιρία «Πίτσος» ιδρύθηκε το 1865 από την οικογένεια Πίτσου και επρόκειτο αρχικά για ένα μικρό κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Περικλέους, όπου κατασκευάζονταν μικρές οικιακές συσκευές  της εποχής, όπως ψυγεία νερού και αργότερα θερμάστρες και γκαζιέρες αλλά και θερμοσίφωνες λαδιού.

Τα χρόνια του Μεσοπολέμου, η επιχείρηση μετακόμισε στους Αμπελόκηπους και μερικά χρόνια αργότερα, τα ηνία ανέλαβε η δεύτερη γενιά, εκπροσωπούμενη από τον Απόστολο Πίτσο. Με τον ηλεκτρισμό (και) της Ελλάδας και κυρίως των αστικών κέντρων, και ενώ ήδη είχαν εισέλθει στην παραγωγή «λευκών» ηλεκτρικών συσκευών άλλες δυο ελληνικές εταιρείες, η Izola και η Eskimo, η «Πίτσος» αποφασίζει να κατασκευάσει εργοστάσιο στην περιοχή του Ρέντη και το 1959 ξεκινάει την παραγωγή ηλεκτρικών ψυγείων. Στη συνέχεια, προχωράει στην παραγωγή καταψυκτών, ηλεκτρικών κουζινών – οι οποίες αποτέλεσαν ακόμα και σήμερα ατού της – ενώ έφτασε να κατασκευάζει ακόμα και τηλεοράσεις.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο Απόστολος Πίτσος, ο οποίος είχε -σημειωτέον- σπουδάσει μηχανολόγος στη Γερμανία, ξεκινάει συνεργασία με τη Siemens. Το 1977, και ενώ είχε προηγηθεί μια μεγάλη απεργία στην εταιρεία, ο γερμανικός όμιλος Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH εξαγοράζει το 60% της ελληνικής εταιρείας και η Siemens A.E Hellas εξαγόρασε το 20%.

Η είσοδος των Γερμανών στην Πίτσος βάζει σε τροχιά ανόδου την εταιρεία. Στο εργοστάσιο ψυγείων στου Ρέντη θα ξεκινήσει η παραγωγή των ψυγείων No Frost. Το 1996 θα υπάρξει μετονομασία της εταιρείας σε BSP ABE (από τα αρχικά των προϊόντων Bosch, Siemens, Pitsos) και το 2001 μετονομασία σε BSH Οικιακές Συσκευές ΑΒΕ. Τον Σεπτέμβριο του 2014, η εταιρεία που ελεγχόταν από την Bosch και την Siemens κατά 50%-50%, πέρασε στον έλεγχο της Bosch, η οποία εξαγόρασε το ποσοστό της Siemens.

Διαβάστε επίσης: Η θρυλική εταιρεία ηλεκτρικών ΙΖΟΛΑ που κυριάρχησε για 50 χρόνια στην ελληνική αγορά. Ιδρύθηκε από έναν φτωχό Θηβαίο και κατάφερε να πουλάει 800.000 συσκευές ετησίως. Δείτε τις παλιές διαφημίσεις της …ΙΖΟΛΑ: Κατασκεύασε την πρώτη ελληνική κουζίνα το 1951

Όποιος κατεβαίνει τη λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου (γνωστή περισσότερο ως Θησέως) στην Καλλιθέας μπορεί να δει μια στάση μέσων μαζικής μεταφοράς που φέρει την ονομασία «Ιζόλα».

Σε απόσταση 230 μέτρων από τη στάση, εκεί όπου από το 2010 βρίσκεται ένα υπέρ-μάρκετ «Σκλαβενίτης», λειτουργούσε έως το 1995 το εργοστάσιο παραγωγής λευκών ηλεκτρικών συσκευών Ιζόλα.

Η ίδρυση

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1930 με δραστηριότητα αρχικά την εμπορία υδραυλικών ειδών και σωλήνων, ενώ το 1937 περιήλθε στον πλήρη έλεγχο του Παναγιώτη Δράκου. Υπό την ηγεσία του Γεωργίου Δράκου, γιου του Παναγιώτη η Ιζόλα αναδείχθηκε σταδιακά σε μια από τις εταιρείες – πρωταγωνιστές του κλάδου: το 1951 κατασκεύασε την πρώτη ελληνική κουζίνα και τον επόμενο χρόνο, το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο. Όραμα της οικογένειας, το οποίο αποτυπωνόταν και στις διαφημίσεις της εποχής, ήταν «να φέρει τον πολιτισμό σε κάθε σπίτι».

Ταυτόχρονα ο Γιώργος Δράκος προχώρησε στη συγκρότηση νέων εταιρειών, σε συνεργασίες και σε συγχωνεύσεις, δημιουργώντας τον όμιλο Ιζόλα. Κάποιες από αυτές ήταν τα Ηνωμένα Σωληνουργεία ΙΒΣ σε συνεργασία με την οικογένεια Σβορώνου και Στασινόπουλου, ενώ είχε συνεργασίες με ξένες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών, όπως οι Whirlpoll, Phillips,Rheem,Ignis.

Κατά τη δεκαετία του ’60 και στις αρχές του 1970 ο όμιλος Ιζόλα αύξησε επίσης τη συμμετοχή του σε μια σειρά επιχειρήσεων, όπως στις Λαυρεωτικής ΑΒΕ, Ιζολογκάζ Α.Ε., κ.ά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Γ. Δράκος διετέλεσε μέλος του συμβουλίου του ΣΕΒ, επί σειρά ετών, αλλά και πρόεδρος του συνδέσμου την περίοδο Ιανουαρίου 1958 – Απριλίου 1960 και την περίοδο Απριλίου 1962-Απριλίου 1966.

Η Ιζόλα που στις αρχές της δεκαετίας του ’70 φιγουράριζε στη λίστα με τις κορυφαίες ελληνικές επισειρήσεις, αρχίζει να δέχεται τον ανταγωνισμό από την Πίτσος, ειδικά μετά την εξαγορά της από τους Γερμανούς. Η διοίκηση της Ιζόλα επιτίθεται με εκσυγχρονισμό του εργοστασίου που διέθετε στη Θήβα, κίνηση που δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Το 1977 η Ιζόλα ενώνει τις δυνάμεις της με την έτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών Εσκιμό, και δημιουργούν την εταιρεία Ελίντα, στην οποία συμμετέχει και η Εθνική Τράπεζα. Στην πραγματικότητα αυτή είναι η αρχή του τέλους και για τις δυο εταιρείες: Το 1984 η Ελίντα περνάει στον περίφημο Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων για τις λεγόμενες προβληματικές επιχειρήσεις.

Το 2015 ξεκίνησε ξανά η διάθεση ηλεκτρικών κουζινών με σήμα Ιζόλα από την επιχείρηση «Γ.Ε. Δημητρίου», η κατασκευή όμως γίνεται στην Πολωνία.

Διαβάστε επίσης: Όταν ο ελληνικός Τύπος κατακλύστηκε από διαφημίσεις ηλεκτρικών συσκευών. Ποια «σταρ» της μαγειρικής διαφήμιζε κουζίνες; Τα σλόγκαν και οι υπερβολές ESKIMO: Το 1973 απασχολούσε πάνω από 1.500 άτομα

Μπορεί αρκετοί στην Ελλάδα να μην είχαν δει το μιούζικαλ «Grease» όταν προβλήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 70, όλοι όμως έμαθαν αργότερα το σλόγκαν «Προτιμώ, προτιμώ, προτιμώ, Eskimo», που χρησιμοποιούσε τη μουσική από το κύριο τραγούδο της χολιγουντιανής επιτυχίας με τον Τζον Τραβόλτα και την Ολίβια Νιούτον Τζον.

Και πράγματι πολλοί προτιμούσαν τις ηλεκτρικές συσκευές Eskimo, κυρίως ψυγεία καθως στην ακμή της, το 1973, κατείχε μερίδιο στην ελληνική αγορά ηλεκτρικών συσκευών και απασχολούσε πάνω από 1.500 εργαζόμενους.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1958 με την ονομασία Βιμετάλ και στη συνέχεια ως Βιομετάλ Eskimo, παρήγαγε το 1959 τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία. Το 1968, η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Βιομετάλ στην ουσία ήταν η μετεξέλιξη της εταιρείας «Ι. Σταυρόπουλος & ΣΙΑ» που είχε ιδρυθεί το 1955 και κατασκεύαζε ψυγεία με πάγο και θερμάστρες πετρελαίου.

Το 1969, η εταιρεία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται και στη συναρμολόγηση τηλεοράσεων. Ο έντονος ανταγωνισμός τη δεκαετία του 70 και η μεγάλη επένδυση που έκανε στο εργοστάσιο της στη Μεταμόρφωση Αττικής, σε μια μάλλον δυσμενή περίοδο, επιβαρύνουν την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, η οποία το 1977 συγχωνεύθηκε με την Ιζόλα, δημιουργώντας την εταιρεία Ελίντα, στην οποία η Eskimo διατήρησε το δικαίωμα συναρμολόγησης τηλεοράσεων και συσκευών βίντεο.

Όταν η Ελίντα εντάχθηκε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, πήρε ειδική άδεια ώστε να μην σταματήσει εντελώς τη δραστηριότητα της, αλλά να μπορεί να δραστηριοποιείται στη συναρμολόγηση εισαγόμενων εξαρτημάτων και στην εμπορία τηλεοράσεων.

Το 1989, η εταιρεία παύει να παράγει τηλεοράσεις και το 1996 βγαίνει από το Χρηματιστήριο. Το 1997 περνάει στον έλεγχο του επιχειρηματία Βασίλη Ζούλοβιτς, αλλά τα προβλήματα συνεχίζονται. Το 2002, η FG Europe (όμιλος Φειδάκη) αποκτά πλειοψηφική συμμετοχή στην Eskimo και οι δυο εταιρείες συγχωνεύονται με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Σήμερα, στην αγορά υπάρχουν κουζίνες, ψυγεία, καταψύκτες, πλυντήρια πιάτων και ρούχων με το σήμα Eskimo, όμως η παραγωγή τους δεν γίνεται στην Ελλάδα, αλλά σε εργοστάσια στη Σλοβενία και στην Τουρκία. Εκεί δηλαδή που προτίθεται η BHS να μεταφέρει και την παραγωγή που γίνεται σήμερα στο εργοστάσιο της Πίτσος.

Στα χρόνια της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης τα προϊόντα Eskimo διατήρησαν ικανοποιητικές πωλήσεις λόγω της ανταγωνιστικής τιμής τους.

Από την έντυπη έκδοση της «Καθημερινής«

The post Το ξεκίνημα της «Πίτσος» με γκαζιέρες πριν 155 χρόνια. Η αντίπαλη «Ιζόλα» και η «δύναμη» της Eskimo appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
ξεκινημα, μηχανη του χρονου, εθνικη τραπεζα, fg europe, lifestyle, ελλαδα, αθηνα, ηνία, siemens, απεργια, εταιρεία, gmbh, hellas, bosch, bsh, βενιζελος, γιου, ηλεκτρικος, συμμετοχή, σεβ, τραπεζες, σταρ, σια, πετρελαιο, europe, σλοβενία, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , χρηματιστηριο, σταση εργασιας, απεργια μμμ, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 7 απριλιου, απεργια μμε, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, απεργια 26 σεπτεμβριου, ξανα, bsh, αποτελεσματα, βιντεο, ηνία, σλοβενία, αδεια, ακμη, γερμανια, γλυκα, εθνικη, ηγεσια, θηβα, μαγειρικη, μηχανη του χρονου, μουσικη, σεβ, σλογκαν, συνταγες μαγειρικης, φωτογραφια, ψυγεια, ψυγειο, bosch, fg europe, siemens, αγορα, βγαινει, βρισκεται, φαγητα, γεωργιου, γινεται, γιου, δειτε, διοικηση, δρακος, επιτυχια, εταιρεία, εταιρια, ετων, διαφημιση, κινηση, κουζινα, κουζινες, μιουζικαλ, μικρο, παντα, ομιλος, οικογενεια, οραμα, ουσια, πολωνια, προβληματα, πρωταγωνιστες, πωλησεις, ρεντη, συνεχεια, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, σοου, τυπος, τουρκια, χρηματιστηριο αθηνων, δικαιωμα, ελληνικα, europe, phillips, gmbh, hellas, lifestyle, πλυντηρια, σημα, τηλεορασεις, τραπεζα, ξεκινησε, χερια
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα