Τα μέτρα που ζητά η Εκκλησία για τη Μεγάλη Εβδομάδα – Νέα ΚΥΑ «παγώνει» το εκκλησιαστικό τελετουργικό. Ποια είναι τα πιθανά σενάρια που εξετάζονται

Λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, υπάρχει έντονη συζήτηση ανάμεσα σε Κυβέρνηση, ειδικούς και κληρικούς για το τί θα ισχύσει με τους ναούς. 

Με βάση τα τελευταία δεδομένα, όπου τα κρούσματα παραμένουν υψηλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται συνεχώς, το σχέδιο για το άνοιγμα των ναών με πλήθος πιστών φαίνεται να απομακρύνεται.
Ένα ενδεχόμενο είναι τα self tests για τους ιερείς και το προσωπικό των ναών ίσως και για τους πιστούς για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Επιστολή κληρικών στην Κυβέρνηση

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με επιστολή που έστειλε στην Κυβέρνηση

και το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, ζήτησε αλλαγές στα έως τώρα δεδομένα για τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Ειδικότερα, ζήτησε  να ανέβει το όριο πιστών ανά εμβαδό – από έναν σε 25 τ.μ. σε 1 σε 15 τ.μ.- καθώς και το ανώτατο όριο πιστών εντός του ναού να ανέλθει στους 100.

Παράλληλα, πρότεινα να γίνονται υπαίθριες ακολουθίες και το ίδιο να ισχύσει για την Ανάσταση.
Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας η ΔΙΣ ζήτησε να «χαλαρώσει» το μέτρο καθώς τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Σάββατο, οι ακολουθίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ολοκληρώνονται κατά τις 23.00 ή και 12 τα μεσάνυχτα.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μαςΝέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους ναούς πριν από τη Μ.Εβδομάδα

Σχετικά με τις μετακινήσεις εκτός νομού ενόψει Πάσχα, η πλειονότητα των ειδικών παραμένη διαστακτική.
Παράλληλα, το Σάββατο εκδόθηκε σε ΦΕΚ η νέα ΚΥΑ με «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας».
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ αφορά όλους τους τομείς και δραστηριότητες, αναφέρεται στο διάστημα από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη M. Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.

Στην ΚΥΑ επισημαίνεται ότι «εξαιρετικώς την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, το Σάββατο 24 Απριλίου και την Κυριακή 25 Απριλίου 2021, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ) κάθε δόγματος και θρησκείας τηρείται η αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα είκοσι (20) άτομα».

«Σαφή συνεννόηση για τους ναούς»

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, μιλώντας στο MEGA ζήτησε διευκρινήσεις για τη λειτουργία των ναών ενόψει Πάσχα. Ειδικότερα, ανέφερε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε με μια σαφή συνεννόηση. Μετά την εμπειρία των Χριστουγέννων έχουμε προχωρήσει με πολύ σύνεση, έχουμε σεβαστεί τα μέτρα. Ο λαός έχει πειστεί ότι πρέπει να είναι με μάσκες μέσα στους ναούς. Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα άτομα ανά τετραγωνικό αλλά πρέπει να αναφερθούμε κυρίως στο ωράριο. Οι ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12. Το 9 είναι πολύ δεσμευτικό γιατί δεν μπορούμε να έχουμε διπλές ακολουθίες».

Σχετικά με την ώρα της Ανάστασης, ο Μητροπολίτης ήτα απόλυτος και τόνισε πως «Η Ανάσταση θα γίνει την ώρα που ξέρουμε. Η περιφορά του Επιταφιού δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που γινόταν. Αυτό που μπορεί να γίνει μια σύντομη περιφορά γύρω από το ναό. Θα αξιοποιηθούν όλοι οι εξωτερικοί χώροι. Μπορούμε να περιφέρουμε μόνο το Σώμα του Επιταφιού. Αλλά πρέπει να ρυθμιστεί το ωράριο. Κατανοούμε πλήρως το πρόβλημα. Αν υπάρχει συνεργασία με την Επιτροπή θα γιορτάσουμε Πάσχα αληθινό χωρίς να βλάψουμε κανέναν».

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του ΧρόνουΔιαβάστε στη «Μηχανή του Χρόνου»:Που βρίσκονται τα πολύτιμα πασχαλινά αυγά των τσάρων που δημιούργησε από χρυσό και διαμάντια ο Φαμπερζέ. Τι απέγινε ο διάσημος κοσμηματοποιός μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων 

Ποια είναι τα τραγούδια της Πασχαλιάς που χορεύονται στο πασχαλινό γλέντι της Κυριακής; Η παράδοση ξεκίνησε όταν οι κάτοικοι των χωριών μετά την εκκλησία συγκεντρώνονταν στο χοροστάσι (βίντεο) 

The post Τα μέτρα που ζητά η Εκκλησία για τη Μεγάλη Εβδομάδα – Νέα ΚΥΑ «παγώνει» το εκκλησιαστικό τελετουργικό. Ποια είναι τα πιθανά σενάρια που εξετάζονται appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα