«Στροφή» Ερντογάν; Ανακοίνωσε ότι απαγορεύει σε μετανάστες να διασχίσουν το Αιγαίο – Τη Δευτέρα ταξιδεύει στις Βρυξέλλες. Μητσοτάκης: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι νεκρή

Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία είναι νεκρή γιατί η Τουρκία την παραβίασε κατάφωρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN – Εντολή να μην διασχίζουν οι μετανάστες το Αιγαίο έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική ακτοφυλακή.

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία είναι νεκρή γιατί η Τουρκία την παραβίασε κατάφωρα καθώς χρησιμοποιεί τους μετανάστες

ως γεωπολιτικά πιόνια, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή στην τουρκική ακτοφυλακή να μην επιτρέπει πλέον σε μετανάστες να επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
«Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται επειδή αυτό είναι επικίνδυνο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής, που επικαλείται ένα προεδρικό διάταγμα.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα επιβλέψει την εφαρμογή του διατάγματος αυτού.
«Ενώ η αρχή της μη παρέμβασης με τους παράτυπους μετανάστες που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία παραμένει να εφαρμόζεται, μια τέτοια προσέγγιση δεν αφορά τις θαλάσσιες διελεύσεις εξαιτίας κινδύνων που απειλούν τη ζωή», προσθέτει η ανακοίνωση.

Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν τη Δευτέρα 

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί τη Δευτέρα 9 Μαρτίου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή η τουρκική κυβέρνηση. «Ο πρόεδρος σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες στις 9 Μαρτίου», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες με τον Αντρέι Πλένκοβιτς, πρωθυπουργό της Κροατίας, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ και τους αιτούντες άσυλο που επιθυμούν να περάσουν στην Ευρώπη, ανέφερε η Άγκυρα.

Ο Ερντογάν ανέφερε στον Κροάτη πρωθυπουργό ότι η ΕΕ έχει υποχρέωση να παράσχει την απαραίτητη προστασία στους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στα σύνορά της, τηρώντας τις διεθνείς της υποχρεώσεις και τόνισε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν θα εξαλείψει την ευθύνη ευρωπαϊκών χωρών με βάση το διεθνές δίκαιο.

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο CNN

Αυτό που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ένα μεταναστευτικό ή προσφυγικό πρόβλημα αλλά μία απόπειρα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες ως γεωπολιτικά πιόνια για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσοι φτάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν είναι από την Συρία ή την επαρχία Ινλτίμπ, αλλά οι περισσότεροι μένουν πολύ καιρό στην Τουρκία και μιλούν άπταιστα τουρκικά.

Έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατέψουμε τα σύνορά μας

«Η Ελλάδα κάνει ό,τι θα έκανε κάθε κυρίαρχο κράτος για να προστατέψει τα σύνορα της από παράνομες εισόδους. Αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην αυξανόμενη ένταση των τελευταίων ωρών, με «απόπειρες να πυρπολήσουν τον φράχτη που έχουμε», τα χημικά και τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες.
«Έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατέψουμε τα σύνορά μας. Δεν ξεκινήσαμε εμείς αυτή την κρίση. Δεν είμαστε εμείς που παροτρύνουμε τους ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα παράνομα» απάντησε ο πρωθυπουργός στους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η ένταση στα σύνορα προκαλείται από την πλευρά της Ελλάδας. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε υπερβολική χρήση βίας.

Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας είναι νεκρή

Σε ερώτηση για την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:
«Ας είμαστε ειλικρινείς. Η Συμφωνία είναι νεκρή γιατί η Τουρκία αποφάσισε να παραβιάσει εντελώς τη συμφωνία εξαιτίας όσων έγιναν στη Συρία. Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σταματά του ανθρώπους από το να φτάνουν στα σύνορα και να κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τους διακινητές αποτρέποντας την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα. Αυτό ακριβώς λέει η συμφωνία και η Τουρκία πράττει ακριβώς το αντίθετο. Συστηματικά βοηθούν ανθρώπους, στην ξηρά και τη θάλασσα, να περάσουν στην Ελλάδα».
«Από την άλλη πλευρά, έχω δημοσίως αναγνωρίσει ότι η Τουρκία σηκώνει ένα μεγάλο βάρος, φιλοξενώντας εκατομμύρια πρόσφυγες. Και είμαι πρόθυμος να βοηθήσω την Τουρκία, αλλά αυτό δεν θα γίνει υπό το κράτος του εκβιασμού. Η ΕΕ δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό».

«Ελλάδα άσε το blame game» – Η απάντηση της Τουρκίας στη συνέντευξη Μητσοτάκη

Στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί νεκρής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και χρησιμοποίηση των μεταναστών σαν πολιτικά πιόνια, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν σημείωσε:
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και ανησυχούμε βαθύτατα για τη νοσηρή συμπεριφορά και για τη χρήση αιματηρής βίας κατά των προσφύγων από τους από τους επιβολείς του νόμου και τους συνοριοφύλακες της χώρας του».

Στη γραπτή του ανακοίνωση ο Αλτούν επισήμανε ακόμη ότι η Τουρκία φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, αποτελώντας το πρόχωμα κατά της παράνομης μετανάστευσης από τη Συρία και αλλού.

«Η Ε.Ε. έχει αποτύχει να τηρήσει τις υποσχέσεις της, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας και της εθελοντικής αποδοχής προσφύγων, σύμφωνα με τη συμφωνία του 2016. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία έπρεπε να σταματήσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη και να προετοιμαστεί για μία πιθανή νέα ροή από το Ιντλίμπ», υπογράμμισε και μάλιστα προέβη σε …συστάσεις προς την Ελλάδα.
«Από το να παίζει το παιχνίδι των κατηγοριών -blame game-, συνιστούμε στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να ενσκήψουν στην πηγή της παράνομης μετανάστευσης, δηλαδή στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία».

The post «Στροφή» Ερντογάν; Ανακοίνωσε ότι απαγορεύει σε μετανάστες να διασχίσουν το Αιγαίο – Τη Δευτέρα ταξιδεύει στις Βρυξέλλες. Μητσοτάκης: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι νεκρή appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα