Στους 21 βαθμούς Κελσίου η διαφορά μεταξύ Βορρά και Νότου. Χιόνια σε Γρεβενά και Φλώρινα – λιακάδα στην Κρήτη. Έρχεται λασποβροχή από την Λιβύη

Βροχές και καταιγίδες πλήττουν τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας από το πρωί της Κυριακής. Την ίδια ώρα, στην Κρήτη το θερμόμετρο αγγίζει τους 22 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το meteo.gr, καθόλη την διάρκεια της ημέρας, αναμένονται βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, καθώς επίσης και στα νησιά του Ιονίου και του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα στο Βόρειο

Ιόνιο και την Ήπειρο θα είναι κατά τόπους έντονα, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει στο Βόρειο Ιόνιο και στα παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου.

πηγή: Meteo.gr

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 11 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 5 βαθμούς), 9 έως 18 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 11 έως 25 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 9 έως 18 βαθμούς), 13 έως 20 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 26 βαθμούς στην Κρήτη, 10 έως 21 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Νότιο Ιόνιο σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και πρόσκαιρα μετά το απόγευμα στο Κεντρικό και Βόρειο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση .

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση και στα νότια τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας…

Παράλληλα, η κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού θα προκαλέσει βαθμιαία ενίσχυση των νοτίων ανέμων στα νότια πελάγη και ιδιαίτερα αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης κυρίως στα κεντρικά, δυτικά και νότια τμήματα. Στις περιοχές όπου αναμένονται φαινόμενα θα εκδηλωθούν λασποβροχές.

Αφρικανική σκόνη

Η ισχυρή νοτιοδυτική ροή αερίων μαζών που καταγράφεται στη μέση τροπόσφαιρα της Κεντρικής Μεσογείου έχει ως αποτέλεσμα την έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης προς το Ιόνιο και τις ακτές του σε Ιταλία και Ελλάδα. Το αυξημένο φορτίο σκόνης στην ατμόσφαιρα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας.

Στην εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-11 που επεξεργαστήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr φαίνεται η έντονη μεταφορά σκόνης το πρωί της Κυριακής 21/03.

Χιονοπτώσεις

Την ίδια ώρα, στα λευκά «ντύθηκε» από τα ξημερώματα σήμερα Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 η Δυτική Μακεδονία, από τη χιονόπτωση, που συνεχίζεται μέχρι και αυτή την ώρα.

Στα χαμηλά το χιόνι κυμαίνεται από 5-10 εκατοστά, ενώ στα ορεινά ξεπέρασε τους 25 πόντους.
Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχημάτων σε σημεία του οδικού δικτύου της δυτικής Μακεδονίας, κυρίως στο νομό Γρεβενών.

Συγκεκριμένα, αντιολισθητικές αλυσίδες, ή ειδικού τύπου ελαστικά (χιονολάστιχα) είναι απαραίτητα για τα οχήματα που κινούνται από το 5ο ως το 34ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Γρεβενών – Τρικάλων και σε σημεία των επαρχιακών δρόμων από τα Γρεβενά προς Σαμαρίνα, Βασιλίτσα, Περιβόλι, Κρανιά και Δοτσικό.

Αυτή τη στιγμή -μεσημέρι Κυριακής- η σφοδρή χιονόπτωση εξακολουθεί να πλήττει πολλές περιοχές της Φλώρινας, της Κοζάνης, των Γρεβενών και του Ολύμπου.

Φωτογραφία από τη Φλώρινα.

Λιακάδα στα νότια

Τελείως διαφορετικό είναι το σκηνικό στη νότια Ελλάδα. Στην Κρήτη συγκεκριμένα, οι νεφώσεις σήμερα Κυριακή 21/3 είναι ελάχιστες και οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Όπως επισημαίνει με ανάρτησή του ο Διευθυντής του Μετεωρολογικού Κέντρου Θεόδωρος Κολυδάς, η διαφορά στη θερμοκρασία μεταξύ βόρειας και νότιας Ελλάδας φτάνει τους 21 βαθμούς Κελσίου.

Παρόμοιο σκηνικό και τη Δευτέρα

Στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα προβλέπονται νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από νωρίς το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, οι οποίες από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.

Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βορειοδυτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί και στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί, 4 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς, στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και τα νότια.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου

The post Στους 21 βαθμούς Κελσίου η διαφορά μεταξύ Βορρά και Νότου. Χιόνια σε Γρεβενά και Φλώρινα – λιακάδα στην Κρήτη. Έρχεται λασποβροχή από την Λιβύη appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα