Στην Κύπρο εντοπίστηκε ο Ρώσος ιδιοκτήτης του «πλοίου βόμβα» με τη νιτρική αμμωνία που εξερράγη στη Βηρυτό. 16 προσαγωγές. Χημικά και ξύλο παρά την τραγωδία (βίντεο)

Ο Ρώσος φερόμενος ιδιοκτήτης του πλοίου Rhosus, με την νιτρική αμμωνία, το οποίο προκάλεσε την καταστροφική έκρηξη στη Βηρυτό, εντοπίστηκε στην Κύπρο.

Στη Λεμεσό εντοπίστηκε από τις Αστυνομικές Αρχές Κύπρου, σήμερα το απόγευμα (Πέμπτη 06/08), ο Ρώσος φερόμενος ιδιοκτήτης του πλοίου Rhosus, με την

νιτρική αμμωνία, το οποίο προκάλεσε την καταστροφική έκρηξη και σκόρπισε τον θάνατο σε τουλάχιστον 145 ανθρώπους, στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο επιχειρηματίας απάντησε σε σειρά ερωτημάτων από τις Αστυνομικές Αρχές σχετικά με το επίμαχο φορτίο, έπειτα από αίτημα των Αρχών του Λιβάνου και οι απαντήσεις θα αποσταλούν στο Λίβανο τις επόμενες ώρες.

Η Αστυνομία Κύπρου δεν έχει μέχρι στιγμής το παραμικρό επίσημο αίτημα για προσαγωγή, σύλληψη ή έκδοση του εν λόγω επιχειρηματία, ενώ κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Ρώσος δεν είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου, το πλοίο δεν είναι εγγεγραμμένο στην βάση δεδομένων της Κύπρου, ενώ ούτε η φορολογική του βάση βρίσκεται επί Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το πλοίο – βόμβα, Rhosus

Το φορτηγό πλοίο Rhosus, το οποίο θεωρείται ότι μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο που προκάλεσε την φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, είναι ιδιοκτησίας μιας βουλγαρικής εταιρείας, δήλωσε σήμερα στο Sputnik ο Νικολάι Σουκάνοφ, ο επικεφαλής του περιφερειακού παραρτήματος της Ένωσης Ρώσων Ναυτικών.

Σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου, η έκρηξη που συγκλόνισε την Τρίτη το λιμάνι της πρωτεύουσας, προκλήθηκε από την ακατάλληλη φύλαξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου, που είχαν κατασχεθεί το 2014 από το Rhosus, το οποίο έφερε σημαία Μολδαβίας, κατευθυνόταν στην Αφρική και υπέστη βλάβη.

Διαβάστε επίσης: Οι Αμερικάνοι βομβάρδισαν μόλις 65 χιλιόμετρα από το Λας Βέγκας με πυρηνικά. Είπαν στους κατοίκους ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και το «πούλησαν» ως αξιοθέατο με πάρτυ και πικ νικ! …

«Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, από τον Αύγουστο του 2014, ιδιοκτήτρια εταιρεία είναι η βουλγαρική Briar Wood Corporation, η οποία είναι καταγεγραμμένη ως ιδιοκτήτρια. Όταν χρησιμοποιείται μια ‘σημαία ευκαιρίας’, ο πραγματικός ιδιοκτήτης του πλοίου είναι δύσκολο να βρεθεί (Σ.τ.Σ: σημαία ευκαιρίας ή σημαία ευκολίας, σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε ο ΟΟΣΑ το 1959, χαρακτηρίζεται η σημαία κάποιων χωρών, οι νόμοι των οποίων επιτρέπουν και επί της ουσίας διευκολύνουν τα νηολογημένα υπό τη σημαία τους πλοία ξένης πλοιοκτησίας). Τα έγγραφα συντάσσονται με τρόπο που δεν επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του πλοίου να θεωρηθεί υπεύθυνος… Αν υπήρχε ανάγκη να βρεθεί ο αληθινός ιδιοκτήτης, δεν θα βρισκόταν το όνομά του μέσα από τα επίσημα έγγραφα», εξήγησε ο Σουκάνοφ.

Το ισπανικό υπουργείο Μεταφορών ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι το πλοίο Rhosus, ιδιοκτησίας της εταιρείας Teto Shipping Ltd., κρατήθηκε τον Ιούλιο του 2013 στο λιμάνι της ισπανικής πόλης Σεβίλλη, από την οργάνωση του Μνημονίου των Παρισιών (Paris MoU). Το ΜΣ του Παρισιού είναι μια διοικητική συμφωνία μεταξύ 27 Λιμενικών Αρχών και καλύπτει τα ύδατα των ευρωπαϊκών παράκτιων κρατών και τη βορειοατλαντική λεκάνη από τη Βόρεια Αμερική προς την Ευρώπη.

Σκοπός της είναι να σταματήσει τη λειτουργία των υποβαθμισμένων πλοίων μέσω ενός εναρμονισμένου συστήματος ελέγχου από το κράτος λιμένα. Πάνω από 18.000 επιθεωρήσεις διενεργούνται ετησίως επί αλλοδαπών πλοίων στους λιμένες του ΜΣ και διασφαλίζουν ότι τα πλοία αυτά ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα ασφάλειας, την ασφάλεια και τα περιβαλλοντικά πρότυπα, καθώς και ότι τα μέλη του πληρώματος έχουν ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.

«Εύλογα η Βηρυτός έδωσε προσοχή στην κατάσταση του πλοίου, διαπίστωσε τεχνικής φύσης ζητήματα και ανέφερε ότι ήταν απαραίτητο να επανέλθει στο φυσιολογικό η κατάσταση του Rhosus, αλλά ο ιδιοκτήτης του πλοίου απάντησε ότι δεν είχε χρήματα, εγκατέλειψε το πλοίο και στη συνέχεια οι αρχές αποφάσισαν να μεταφέρουν το φορτίο του στην αποθήκη», κατέληξε ο Σουκάνοφ.

Υπό κράτηση 16 ύποπτοι για την πολύνεκρη έκρηξη

Τουλάχιστον 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι της Βηρυτού και στην υπηρεσία των Τελωνείων έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη και ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας του Λιβάνου, μετέδωσε απόψε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NNA.

Πρόκειται για «στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του λιμανιού και της διοίκησης των Τελωνείων, καθώς και για υπευθύνους των εργασιών συντήρησης και (εργάτες) που εκτελούσαν αυτές τις εργασίες στην αποθήκη νούμερο 12», όπου φυλάσσονταν τόνοι νιτρικής αμμωνίας, ανέφερε ο στρατιωτικός εισαγγελέας Φάντι Ακίκι σε μια ανακοίνωσή του.

Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν πάρει καταθέσεις από τουλάχιστον 18 λιμενικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους αλλά και από εργάτες που συμμετείχαν στη συντήρηση της αποθήκης.

Ο Ακίκι δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των υπόπτων που κρατούνται, σημειώνοντας μόνο ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Διαβάστε επίσης: Πολ Ποτ. Ο ηγέτης που εξολόθρευσε τον λαό του, απαγόρευσε το γέλιο, κατήργησε τις πόλεις, τη βιομηχανία, το χρήμα, ακόμη και τους γονείς … Παρά την τραγωδία, η κυβέρνηση επανήλθε στα χημικά και το ξύλο κατά οργισμένων διαδηλωτών

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης του Λιβάνου προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων χθες Πέμπτη το βράδυ για να διαλύσουν δεκάδες εξοργισμένους διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις γιγαντιαίες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού την Τρίτη, οι οποίες έχουν μετατραπεί για πολλούς σε σύμβολο της ανικανότητας και της διαφθοράς των αρχών.

Διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών στην περιοχή της πρωτεύουσας του Λιβάνου όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, σύμφωνα με το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων.

#Beirut sous les lacrymos ! Le pouvoir réprime violemment la colère populaire suite au drame de mardi. Des lacrymo françaises à priori (cf photo en réponse) #Liban #ماكرون #صار_الوقت #Beyrout #Lebanon #LebanonProtests #Macron #prayforbeirut #امونيا_حزب_الله_تحرق_بيروت pic.twitter.com/4flNKbc9Ug

— Cerveaux non disponibles (@CerveauxNon) August 6, 2020

Υπήρξαν τραυματισμοί στην επέμβαση της αστυνομίας, κατά την ίδια πηγή.

Τα επεισόδια καταγράφηκαν την προπαραμονή της μεγάλης αντικυβερνητικής κινητοποίησης που προβλέπεται να γίνει το Σάββατο στην πρωτεύουσα της χώρας, που παραμένει βυθισμένη σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι εκρήξεις, που προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένοι επί έξι χρόνια 2.700 τόνοι νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 149 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 5.000, χωρίς να λογαριάζονται οι δεκάδες αγνοούμενοι και οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έμειναν άστεγοι.

Οι λιμενικές αρχές, τα τελωνεία, κάποιες από τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι δικαστικές αρχές και η κυβέρνηση γνώριζαν τον κίνδυνο που ήγειρε η αποθήκευση της τεράστιας ποσότητας αυτής χημικού λιπάσματος που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εκρηκτικό στο λιμάνι της Βηρυτού, όμως οι πάντες προτίμησαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη, να την επιρρίψουν σε κάποιον άλλο.

Beyrut’ta parlamento binası önünde göstericiler ve polis arasında çatışma yaşanıyor https://t.co/x1OjDXjcb9

— Yaser Emre (@yasiremres) August 6, 2020

The post Στην Κύπρο εντοπίστηκε ο Ρώσος ιδιοκτήτης του «πλοίου βόμβα» με τη νιτρική αμμωνία που εξερράγη στη Βηρυτό. 16 προσαγωγές. Χημικά και ξύλο παρά την τραγωδία (βίντεο) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
κυπρος, ξυλο, αμμωνια, χημικα, μηχανη του χρονου, εν λόγω, πικ νικ, βομβα mall, συλληψεις, λας, εταιρεία, wood, οοσα, μνημονιο, paris, διαδηλωσεις, photo, twitter, απε-μπε, https, σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, φορολογια 2013, οικονομικη κριση, αστυνομια, αφρικη, ηγετης, κυπρου, μηχανη του χρονου, ονοματα, οοσα, πλαισιο, αμερικη, απε, απε-μπε, βηρυτος, βομβα, βορεια, βορεια αμερικη, βραδυ, βρισκεται, γελιο, γινει, γονεις, δημοσιο, εγγραφα, ειπαν, υπαρχει, εκρηξη, εκρηκτικο, εμειναν, εν λόγω, εξι, ερευνα, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισπανικο, κυβερνηση, κρατικο, λας, λας βεγκας, λειτουργια, νομοι, μπε, ονομα, πεμπτη, πηγη, πλοια, πλοιο, παρτυ, σαββατο, σεβιλλη, συνεχεια, συντηρηση, σειρα, συλληψη, τριτη, υπουργειο μεταφορων, φορολογικη, χρημα, ωρες, ασφαλεια, επεισοδια, wood, photo, https, υπουργειο, πηγες, σημαια
Τυχαία Θέματα