Σκέψεις για νέα μέτρα στη Θεσσαλονίκη. 1 στους 3 θετικοί στον κορονοϊό – Εξουθενωμένοι οι γιατροί της πόλης, από την συνεχή αύξηση των περιστατικών

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και στην επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων για την κατάσταση της ραγδαίας διασποράς του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, και πλέον πέφτουν στο τραπέζι σκέψεις για νέα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζεται σημαντικό πρόβλημα στις πολλές μετακινήσεις που κάνουν οι πολίτες

μέσω των SMS, αλλά και στον ελεγκτικό μηχανισμό. Οπως φαίνεται, λοιπόν, για τη Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται νέος σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει και νέα μέτρα.

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι -Θα ενημερωθεί ο Μητσοτάκης

Υπενθυμίζεται πως σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στη συνέχεια αναμένεται να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις προτάσεις της επιτροπής. Εν τω μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Κικίλιας έχει συγκαλέσει σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από χθες στην πόλη, ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι των νοσοκομείων της πόλης.

Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης θα επισκεφθεί το Αστυνομικό Μέγαρο της πόλης, όπου θα έχει συναντήσεις με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Διαβάστε επίσης: Δύο νεκροί και δύο ετοιμοθάνατοι που τους πέταξαν σε χωματερή, για να εξαφανιστούν. Το τροχαίο θρίλερ, που σόκαρε τη χώρα με τις μακάβριες ανατροπές

Πάνω από 4 εκατ. SMS για μετακινήσεις

Την ίδια ώρα, στα SMS στο 13033 αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος. Όπως ο ίδιος ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μέχρι τώρα έχουν σταλεί πάνω από 4 εκατ. μηνύματα για μετακινήσεις, ενώ στην πρώτη καραντίνα o αντίστοιχος αριθμός ήταν 2,6 εκατ. SMS. Αυτό έχει να κάνει, όπως σημείωσε, και με το γεγονός ότι στο πρώτο lockdown δεν είχαμε ανοιχτά σχολεία, μετακινήσεις ανηλίκων κ.λπ. και οι πολίτες δεν ήταν τόσο εξοικειωμένοι με το 13033.

Ο αριθμός, πάντως, των μετακινήσεων κρίνεται ιδιαίτερα αυξημένος για περίοδο lockdown και γι’ αυτό αναμένεται να αποφασιστούν αλλαγές. Ενδεχομένως μάλιστα να υπάρξουν ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά το απόγευμα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Στο 32% η θετικότητα, τι δείχνουν τα στοιχεία

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΘ μάλιστα, η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη αγγίζει το 32%, υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και το σύστημα υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο». «Η θετικότητα με βάση το ΑΠΘ είναι 32%. Αυτή είναι μια τεράστια διασπορά. Αυτό εξηγεί και το lockdown, όμως πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πώς επεκτάθηκε η νόσος», είπε σχετικά ο Βασίλης Κικίλιας, έχοντας τονίσει πως «ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη», καθώς, όπως είπε, «δεν προσέξαμε».

Η θετικότητα προκύπτει από το ποσοστό θετικών τεστ κορωνοϊού επί του συνόλου των διεξαχθέντων ελέγχων για τον ιό στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σχεδόν 1 στους 3, δηλαδή, από όσους εξετάστηκαν βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Τα δραματικά στοιχεία που δείχνουν αυξημένη διασπορά του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει και η χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με αυτή, από τα 2.384 κρούσματα που εντοπίστηκαν συνολικά στη χώρα, τα περισσότερα, και συγκεκριμένα τα 652, ανιχνεύθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Το υψηλό ιικό φορτίο αποτυπώνεται άλλωστε και στα λύματα. «Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μια πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς για την προοπτική επιπεδοποίησης της επιδημιολογικής καμπύλης σε σχέση και με τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες ημέρες για τη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, απάντησε: «Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών, είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων».

Διαβάστε επίσης: Μαθήματα Ανατομίας. Οι πρώτοι Έλληνες φοιτητές εκπαιδεύονταν ακόμα και στα νεκροταφεία. Στο αμφιθέατρο της Πάδοβα λιποθυμούσαν και τους έπαιζαν μουσική

Κορωνοϊός: Το σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και όπως εξήγησε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης τριών φάσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τον Αύγουστο του 2020 αναπτύχθηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ Covid-19, στην επόμενη φάση, Οκτώβριος 2020, αναπτύχθηκαν επιπλέον 75 κλίνες ΜΕΘ Covid-19 και στην τρίτη φάση, Νοέμβριος 2020, μετατρέπονται 50 κλίνες ειδικών μονάδων σε κλίνες ΜΕΘ με εξοπλισμό από το στρατηγικό απόθεμα του Yπουργείου Yγείας που είχε ετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες. Σήμερα οι ΜΕΘ Covid-19 και non Covid-19 είναι 233.

«Το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, και κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι θα αφήσουμε τον κόσμο αβοήθητο ή επιλέγουμε ποιους διασωληνώνουμε ή μπαίνουν στις ΜΕΘ. Αφόρητα ντροπιαστικά fake news που παίζουν με την ανθρώπινη ζωή. Το υπουργείο Υγείας εκπόνησε ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτήν τη σκληρή μάχη να μείνουν όρθια τα νοσοκομεία και να αντέξουν την πίεση και αποδεικνύουμε ότι έχουμε και άλλες δυνάμεις», είπε επίσης ο κ. Κικίλιας.

Εξουθενωμένοι οι γιατροί της Θεσσαλονίκης

Όλο και πιο δραματικός γίνεται ο απολογισμός σε απώλειες ανθρώπων λόγω της ευρείας πλέον εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας. Τις τελευταίες ώρες, άλλοι 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της λοίμωξης Covid-19 και των επιπλοκών της. Όλοι τους ήταν ηλικιωμένοι άνω των 70 χρόνων ή έπασχαν από σοβαρά νοσήματα.

Οι έξι κατέληξαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, την τελευταία τους πνοή άφησαν ένας 74χρονος, ένας 76χρονος και ένας 78χρονος στο ΑΧΕΠΑ, δύο 83χρονες στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και μία 81χρονη στο Παπανικολάου.

Άλλοι δύο ασθενείς κατέληξαν στο νοσοκομείο Γουμένισσας και Κιλκις, ένας 86χρονος και ένας 88χρονος. Από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης δηλώθηκε ο θάνατος ενός 49χρονου καρκινοπαθούς, όπως και ενός 43χρονου με νεοπλασία από το νοσοκομείο Βόλου.

Ακόμη, άλλα δύο θύματα του κορωνοϊού δηλώθηκαν από τα νοσοκομεία της Αττικής, Ευαγγελισμό και Αττικόν -πρόκειται για δύο ηλικιωμενους 87 και 92 χρόνων.

Επίσης, άλλοι επτά συνάνθρωποί μας κατέληξαν χθες το βραδυ. Δύο νεκροί, 94 και 87 χρόνων, αναφέρονται από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων και άλλοι δύο, 90 και 78, από το νοσοκομείο Βέροιας.

Άλλες δύο απώλειες δηλώθηκαν από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ΑΧΕΠΑ και Παπαγεωργίου. Πρόκειται για ασθενείς ηλικίας 68 και 84 χρόνων, αντίστοιχα, που είχαν σοβαρά χρόνια νοσηματα. Τέλος, ένας θάνατος αναφέρθηκε από την Παμμακάριστο, και αφορά 82χρονο, από το γηροκομείο Αττική.

Οι θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα μας έφτασαν τους 885, με το 1/4 εξ αυτώ να έχει σημειωθεί το Νοέμβριο.

Παγώνη: Δραματική η κατάσταση των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη

Την δραματική κατάσταση των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη, τα οποία και δέχονται μεγάλη πίεση περιέγραψε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ενώ παράλληλα εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της στη δρομολογούμενη ένταξη στα νοσοκομεία, με ολιγόμηνες συμβάσεις, ιδιωτών γιατρών.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ΘΕΜΑ 104.6, η Μ. Παγώνη σημείωσε ότι η εικόνα που έχει από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι οριακή και πως οι συνάδελφοι της γιατροί είναι σε απελπιστική κατάσταση.

Δεν επιβεβαίωσε πάντως ότι γίνεται διαλογή ασθενών για τις ΜΕΘ και διευκρίνισε ότι, στις περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη, θα μεταφερθούν οι ασθενείς και σε νοσοκομεία άλλων περιοχών της χώρας.

Για την Αττική πάντως διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο αντοχής στο σύστημα και δεν έχουν διακοπεί ούτε τακτικά χειρουργεία. «Στην Αττική, οι γιατροί έχουν εξασφαλίσει να γίνονται τα χειρουργεία, ώστε να μην κινδυνέψει κάποιος ασθενείς. Ένα τακτικό χειρουργείο, μπορεί να γίνει έκτακτο» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τη γενικότερη εικόνα, είπε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σοβαρά με COVID-19, έχει μια εκρηκτική άνοδο, ενώ συνολικά αυτή την ώρα οι νοσηλείες έχουν ξεπεράσει τις 2.150.

Εξέφρασε την ανησυχία της ότι αρκετοί από αυτούς θα διασωλωνηθούν, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και νέοι άνθρωποι έχουν μπει σε αυτή τη διαδικασία.

Τέλος, σχολίαζοντας την έκκληση των Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, να βοηθήσουν και οι ιδιωτικοί γιατροί, η κυρία Παγώνη ήταν κάθετα αντίθετη. Όπως είπε, δεν μπορεί σε ένα νοσοκομείο να έρχονται με διάφορες συμβάσεις γιατροί, θα έρθουν με ένα μπλοκάκι θα φύγουν.

Υπογράμμισε, ότι πρέπει οι γιατροί να είναι εκεί, να μένει το συγκεκριμένο προσωπικό και να μην μπαινόβγαίνουν. Τα νοσοκομεία ενισχύονται όπως είπε η κυρία Παγώνη, με προσλήψεις προσωπικού και προκηρύξεις μόνιμων θέσεων.

Διαμήνυσε, δε, ότι η ΕΙΝΑΠ θα αντιδράσει σθεναρά σε μία τέτοια προσπάθεια ένταξης ιδιωτικών γιατρών στο σύστημα, αν και ξεκαθάρισε ότι σε άλλες συνθήκες πολύ πιο άσχημες είναι λογικό να βοηθήσουν όλοι εθελοντικά.

The post Σκέψεις για νέα μέτρα στη Θεσσαλονίκη. 1 στους 3 θετικοί στον κορονοϊό – Εξουθενωμένοι οι γιατροί της πόλης, από την συνεχή αύξηση των περιστατικών appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
νέα, θεσσαλονικη, νεα μετρα, αυξηση, γιατροι, σκεψεις, μηχανη του χρονου, ελλαδα, sms, lockdown, σχολεια, ΑΠΘ, τεστ, ΕΟΔΥ, απε-μπε, οφείλεται, fake, news, βραδυ, αχεπα, θεμα, συγκεκριμένο, ειναπ, σθεναρά, κινηση στους δρομους, κικιλιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, αττικον, δωρο πασχα 2012, τελος του κοσμου, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, αστυνομικο τμημα, αχεπα, γηροκομειο, εκαβ, θανατος, θεμα, θριλερ, μηχανη του χρονου, μουσικη, πιεση, τεστ, ωρα, news, απε, απε-μπε, αττικη, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γρηγορης, δυνατοτητα, διοικητης, ειναπ, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, εξελιξη, επτα, ερχονται, ζωη, ιδια, υφυπουργος, εικονα, κυβερνηση, κυρια, κιλκις, λυματα, μηνυματα, μηνες, μητσοτακης, νικο, νοεμβριος, νοσοκομεια, μπε, οκτωβριος, οφείλεται, πνοη, προσληψεις, πρυτανης, πρωι, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σθεναρά, σχεδιο, ταση, υπουργειο υγειας, τριτη, ωρες, δημητρης, fake, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, νεκροι, νοσοκομειο, πληροφοριες, sms, υγειας, χωματερη
Τυχαία Θέματα
Σκέψεις, Θεσσαλονίκη, – Εξουθενωμένοι,skepseis, thessaloniki, – exouthenomenoi