Ψυχρή εισβολή με χιονοπτώσεις και τον υδράργυρο κάτω από το μηδέν. Χιονισμένη η Πάρνηθα. Που θα χτυπήσει πρώτα η κακοκαιρία Ζηνοβία (χάρτες και βίντεο)

Χαμηλές θερμοκρασίες και κατά τόπους παγετός σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 26/12 στα ηπειρωτικά κυρίως τμήματα της χώρας, χωρίς όμως αυτές οι θερμοκρασίες να σχετίζονται με την επερχόμενη κακοκαιρία Ζηνοβία. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Στην Πάρνηθα χιονίζει από το βράδυ της Τετάρτης,

κάτι που συνεχίζεται και σήμερα σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.000 μέτρων. Το καταφύγιο του Μπάφι έχει «ντυθεί» στα λευκά, ενώ χιόνια έπεσαν στο ύψος που βρίσκεται το καζίνο. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ενταθούν τα φαινόμενα. Επίσης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να χιονίσει και πιο χαμηλά.

Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας κυμαίνονται σε ελαφρώς χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (της τάξης των 1-3 βαθμών), όπως φαίνεται στον ακόλουθο χάρτη όπου απεικονίζεται η διαφορά των θερμοκρασιών των αερίων μαζών  που επικρατούν στην Ευρώπη, σε σχέση με τις κανονικές (κλιματικές) για την εποχή θερμοκρασίες, την Πέμπτη 26/12. Οι θερμοκρασίες αυτές αναφέρονται σε υψόμετρο 1500 περίπου μέτρων, στάθμη της ατμόσφαιρας η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση της πορείας των θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Τις επόμενες ημέρες, όπως φαίνεται στον επόμενο χάρτη για την Κυριακή 29/12, αναμένεται περαιτέρω σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (έως και 10 βαθμούς κάτω από τις κλιματικές τιμές) η οποία θα σχετίζεται με την κακοκαιρία Ζηνοβία και τις αρκτικές αέριες μάζες που θα τη συνοδεύουν. Όπως συνηθίζεται σε περιπτώσεις ψυχρών εισβολών στη χώρα μας, στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη θα επικρατήσουν πολύ θερμές αέριες μάζες (έως και 10 βαθμούς πάνω από τις κλιματικές τιμές).

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η πορεία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη και τη χώρα μας, από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 26/12 έως και τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 30/12.

Ποια ηταν η Ζηνοβία

Η Ζηνοβία ήταν βασίλισσα της Παλμύρας, ρωμαϊκής αποικίας στη σημερινή Συρία, που βασίλευσε από το 267 ή 268 μέχρι το 272 μ.Χ. Το πλήρες όνομά της είναι Σεπτιμία Ζηνοβία. Μετά τη δολοφονία του συζύγου της και κυβερνήτη της Παλμύρας, Οδαίναθού, η Ζηνοβία, κατέστησε τον εαυτό της βασίλισσα της Παλμύρας, παίρνοντας από μόνη της τον τίτλο της Αυγούστας και καθώς δεν ανεχόταν να παραμένει υποτελής στους Ρωμαίους, ξεκίνησε 269 μ.Χ. πόλεμο εναντίον τους. Εντυπωσιασμένος ο Αυτοκράτορας Αυρηλιανός από την εκθαμβωτική ομορφιά της Ζηνοβίας, αλλά και το θάρρος της, πρόσφερε σ’ αυτή την ελευθερία της.  Στη Ρώμη, η έκπτωτη «βασίλισσα της ερήμου» παντρεύτηκε ένα Ρωμαίο συγκλητικό και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της μέσα σε ανέσεις και πολυτέλεια στη ρωμαϊκή έπαυλή του κοντά στο σημερινό Τίβολι της Ιταλίας. Η ιστορία της θρυλικής βασίλισσας Ζηνοβίας έχει εμπνεύσει συνθέτες της όπερας, συγγραφείς και καλλιτέχνες.

The post Ψυχρή εισβολή με χιονοπτώσεις και τον υδράργυρο κάτω από το μηδέν. Χιονισμένη η Πάρνηθα. Που θα χτυπήσει πρώτα η κακοκαιρία Ζηνοβία (χάρτες και βίντεο) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ψυχρή, Χιονισμένη, Πάρνηθα, Ζηνοβία,psychri, chionismeni, parnitha, zinovia