Πρόστιμο 500 ευρώ για όσους δεν κάνουν το self test. Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν από σήμερα

Σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο υποχρεούνται, εκτός από τους μαθητές όλων των βαθμίδων (εκτός φυσικά από τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών) και τους εκπαιδευτικούς, όλοι όσοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όσοι εργάζονται στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό Σώμα και όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Επίσης, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως δίνεται

η δυνατότητα διά ζώσης διεξαγωγής των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου στα πανεπιστήμια, ανάλογα με τη σχετική απόφαση του οικείου Τμήματος/Σχολής, με την προηγούμενη διενέργεια self test φοιτητών και καθηγητών.

Παράλληλα, αρνητικό self test πρέπει να έχουν και όσοι δουλεύουν στο λιανεμπόριο, την εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και τις σχολές οδηγών.

Πολύ τσουχτερό το πρόστιμο για όσους δεν κάνουν self test

Αν ο εργαζόμενος δεν παρουσιάσει αρνητικό τεστ, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, μέχρι ο εργαζόμενος να παρουσιάσει το αρνητικό τεστ. Το πρόστιμο σε περίπτωση που εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο χωρίς δηλωμένο αποτέλεσμα self test είναι της τάξης των 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Η ποινή ανεβαίνει στα 1.500 ευρώ εάν ο εργαζόμενος είναι θετικός στον κορωνοϊό.

Ένα self test για τους μαθητές και δύο για τους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα. Το πρώτο παρέχεται δωρεάν και το δεύτερο το πληρώνει ο εργοδότης. Στα σχολεία όμως, αυτό αλλάζει και έτσι οι μαθητές θα υποχρεούνται σε ένα self test κάθε Κυριακή βράδυ. Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί, θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ σύμφωνα με τις οδηγίες, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, που θα επιδεικνύουν στο σχολείο.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας

Ποια σχολεία και δραστηριότητες ανοίγουν από σήμερα

Από σήμερα Δευτέρα ανοίγουν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Παράλληλα, επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ). Και σε αυτή την περίπτωση θα διενεργούνται self test μια φορά την εβδομάδα. Από σήμερα Δευτέρα ξεκινούν, επίσης, οι αθλητικές ακαδημίες με προπονήσεις σε μικρά γκρουπ μέχρι δέκα άτομα, αλλά και τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μόνο για ατομικά μαθήματα (αναλογία ένας μαθητής ανά έναν εκπαιδευτή/καθηγητή).

Τα επόμενα βήματα μέσα στον Μάιο προς την ελευθερία:
21/5: Επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά με πληρότητα 75%
24/5: ΟΠΑΠ PLAY / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο
28/5: Επιστρέφουν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%
31/5: Πρόθεση να επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας. Ωστόσο κοντά σε αυτή την ημερομηνία θα γίνει επαναξιολόγηση.

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες ολοκληρώνουν σταδιακά τον κύκλο εμβολιασμού και πλέον μπορούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να εκδοθεί ήδη από την επόμενη ημέρα χορήγησης του τελευταίου εμβολίου του κύκλου. Αυτό σημαίνει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού εκδίδεται μετά τη δεύτερη δόση των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer και Moderna και μετά τη μία δόση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson.

Η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις και τα ταξίδια ξεκινά 14 ημέρες από τη ημέρας λήψης της δεύτερης δόσης (ή της μοναδικής δόσης του Johnson).

Πώς εκδίδεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού εκδίδεται μέσα από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr -δηλαδή την ίδια εφαρμογή που χρησιμοποιούμε για να κλείσουμε ραντεβού για εμβολιασμό.

Κατά την είσοδο στην πλατφόρμα ζητούνται:

οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet
ο ΑΜΚΑ

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδεται έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα. Εάν και για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση της βεβαίωσης ηλεκτρονικά, οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive ώστε να εξυπηρετηθούν από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πότε μπορώ να εκδώσω βεβαίωση εμβολιασμού;

Συνήθως η βεβαίωση εμβολιασμού είναι διαθέσιμη την επόμενη ημέρα από αυτή που έκανε ο πολίτης την τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου. Για πιθανούς όμως λόγους καθυστέρησης της ενημέρωσης των συστημάτων, μπορεί το διάστημα αυτό να είναι και μεγαλύτερο. Επομένως προσπαθήστε πάλι σε κάποιες ημέρες.

Τί απαιτείται να γνωρίζω για την έκδοση;

Τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ σας.

Βάζω τον ΑΜΚΑ στο σύστημα και δεν το αναγνωρίζει.

Θα πρέπει να ελέγξετε το μητρώο ΑΜΚΑ. Η πιο συνήθης παράλειψη είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στον ΑΜΚΑ σας ο ΑΦΜ σας ή είναι του συζύγου για τις έγγαμες γυναίκες. Επισκεφτείτε το gov.gr στη διαδρομή Αρχική / Πολίτης και καθημερινότητα / Ενημέρωση και επικαιροποίηση στοιχείων πολίτη / Εύρεση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και κάντε αναζήτηση του ΑΜΚΑ σας. Αν κατά την διαδικασία δεν σας ζητηθεί ο ΑΦΜ σας, σημαίνει ότι δεν έχει καταχωρηθεί ο ΑΦΜ στον ΑΜΚΑ σας. Σε περίπτωση που χρειάζεται διόρθωση / προσθήκη ο ΑΜΚΑ σας, επισκεφτείτε το gov.gr στη διαδρομή Αρχική / Πολίτης και καθημερινότητα / Ενημέρωση και επικαιροποίηση στοιχείων πολίτη / Μεταβολή στοιχείων στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Μπορείτε να ζητήσετε την επικαιροποίηση ή την διόρθωση των στοιχείων σας που είναι καταχωρισμένα στον ΑΜΚΑ, κλείνοντας ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Εναλλακτικά κλείστε ραντεβού για να επισκεφτείτε ένα ΚΕΠ.

Το όνομά μου στην βεβαίωση εμβολιασμού αναγράφεται διαφορετικά από ότι στο διαβατήριο μου, πως μπορώ να το διορθώσω;

Η αντιστοίχιση Ελληνικών και Λατινικών χαρακτήρων πραγματοποιείται με βάση το πρότυπο 743 του ΕΛΟΤ που χρησιμοποιείται και στα διαβατήρια. Αν έχετε ταξιδιωτικό έγγραφο με διαφορετική αναγραφή του ονόματος σας και επιθυμείτε να αναγραφούν τα στοιχεία σας με τον ίδιο τρόπο στην βεβαίωση εμβολιασμού, θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και να ζητήσετε διόρθωση της λατινικής αναγραφής του ονοματεπώνυμου σας στην βεβαίωση.

Το όνομά μου στην βεβαίωση εμβολιασμού αναγράφεται μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες;

Επισκεφθείτε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και ζητήστε προσθήκη της λατινικής αναγραφής του ονοματεπώνυμου σας στην βεβαίωση, κατόπιν ραντεβού.

Υπάρχει εναλλακτικός τρόπος έκδοσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού εκτός από την χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής; Μπορείτε να επισκεφθείτε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για να σας εκδώσει την βεβαίωση, κατόπιν ραντεβού. Θα χρειαστείτε τον ΑΜΚΑ σας.

Δεν έχω προσωπικούς κωδικούς στο Taxisnet

Εάν δεν διαθέτετε κωδικούς Taxisnet εκδώστε κωδικούς στον παρακάτω σύνδεσμο https://www1.gsis.gr/registration/chooseRegistrationType.htm ή εναλλακτικά επισκεφτείτε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για την έκδοση της βεβαίωσης, κατόπιν ραντεβού.

Η βεβαίωση που εκτυπώνω ή χρησιμοποιώ σε ηλεκτρονική μορφή, από το gov.gr ισχύει ή απαιτείται επικύρωση;

Οι βεβαιώσεις εμβολιασμού φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης και προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες: α) Ως ηλεκτρονικά έγγραφα χωρίς να απαιτείται ηλεκτρονική υπογραφή ή άλλη ηλεκτρονική σφραγίδα και με ισχύ πρωτότυπου εγγράφου. β) Ως έντυπα έγγραφα, εφόσον εκτυπωθούν, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις ή διαδικασία επικύρωσης και με ισχύ αντιγράφου. ΝΟΜΟΣ 4727/2020 Άρθρο 27 – Έκδοση εγγράφων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης

Έχω εκδώσει τη βεβαίωση εμβολιασμού μου, που θα την βρω στο gov.gr;

Η βεβαίωση σας βρίσκεται στην θυρίδα σας στο gov.gr στη διαδρομή: Αρχική / Πολίτης και καθημερινότητα / Υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση / Θυρίδα υπεύθυνων δηλώσεων / εξουσιοδοτήσεων.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου

The post Πρόστιμο 500 ευρώ για όσους δεν κάνουν το self test. Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν από σήμερα appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
test, test, ευρω, μηχανη του χρονου, υπουργείο παιδείας, τεστ, σχολεια, https, gov, βεβαίωση, podcast, ιεκ, επαλ, οπαπ, play, σημαίνει, AstraZeneca, pfizer, Moderna, Johnson, ηλεκτρονική, κεπ, taxisnet, αμκα, αφμ, ελοτ, gsis, ισχύ, νομοσ, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, www.taxisnet.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, η ημέρα της γης, www.gsis.gr, αμκα μου, εμβολιο pfizer, εχω αμκα, αυτοδιοικηση, ημερομήνια, gsis, διαβατηριο, ηλεκτρονική, αστυνομια, αφμ, δωρεαν, εξουσιοδοτηση, ιεκ, κεπ, μηχανη του χρονου, νομοσ, πυροσβεστικη, σινεμα, σχολες, τεστ, υπουργείο παιδείας, υπευθυνη δηλωση, pfizer, αρθρα, αρθρο, βεβαίωση, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινονται, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, εγγραφα, εγγραφο, ελευθερια, ελληνικη αστυνομια, ελοτ, εβδομαδα, ενημερωση, εντυπα, εστιαση, ιδια, ιδιο, ειδος, υπηρεσιες, ισχυει, ζητουνται, υγειονομικο, ισχυς, κομμωτηρια, λειτουργια, λιμενικο σωμα, λιμενικο, λογο, μορφη, μπορειτε, ονομα, παιδια, υπογραφη, πρωι, ραντεβου, σωμα, σφραγιδα, σχολειο, ταξιδια, τοπικη αυτοδιοικηση, ισχύ, φυσικα, φορα, ψηφιακο, βηματα, εφαρμογη, gov.gr, gov, https, ηλεκτρονικα, υπουργειο, κωδικοι, κυριακη, μια φορα, play, podcast, σημαίνει, θερινα σινεμα
Τυχαία Θέματα